Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Treneres viedoklis

Noslēdzot Privātās dzīves rakstu sēriju par peldēšanu, sazinājāmies ar Daugavas sporta nama peldēšanas treneri Anitu Rudzīti.

Speciāliste uzsver, ka bērns pie ūdens jāpieradina jau no dzimšanas, viņam ar to jāsadraudzējas, taču peldēt jāmāca no piecu gadu vecuma trenera vadībā. Jo agrāk bērns tiks pieradināts pie ūdens, jo vieglāk un labāk iemācīsies peldēt. Sākumā vecākiem ar mazu bērnu ūdenī (vannā, bļodā) jārotaļājas, jāļauj bērnam spēlēties ar lejkanniņu, pūst burbulīšus. Ļoti svarīgi bērnam iemācīt ūdenī justies brīvi, nedrīkst pieļaut krampjainas kustības, nedrīkst ļaut rīt ūdeni, tomēr nav jābaidās likt ūdenī seju. Bērns vieglāk iemācās peldēt, ja sākumā kāds no vecākiem ar plaukstu viņu pietur zem vēdera un ļauj peldēt izstieptām rokām un kājām, jo jārodas sajūtai, ka ķermenis peld. Speciāliste uzsver, ka noteikti bērnu ūdenī nedrīkst ātri vilkt aiz rokām, tām jābūt brīvām. Pierast pie ūdens palīdz skriešana pa ūdeni, tad bērns sajūt ūdens pretestību. Trenere kategoriski noliedz, ka bērnam varētu būt patoloģiskas bailes no ūdens - tas iespējams tikai, ja bērns agrā bērnībā no ūdens guvis traumu, viņam likts iet ūdenī ar varu. Ja šīs bailes radušās, tās ir ļoti grūti pārvaramas. «Mazam bērnam vēl ir saglabājies reflekss - ja to laikus uzķer, bērns var peldēt jau zīdaiņa vecumā. Taču pašdarbība ir ļoti bīstama - mācīt peldēt mazus bērnus var tikai speciālists.»

Speciāliste norāda, ka peldēšanas palīglīdzekļi, piemēram, uzrocīši, var palīdzēt drošībai, taču nebūtu vēlams izmantot peldēšanas riņķus - tie tikai kavē bērnu mācīties peldēt. Ja bērnu māca peldēt ar uzrocīšiem, tie pakāpeniski jānoņem - vispirms noņem vienu, pēc tam var mēģināt peldēt pavisam bez tiem. Ļoti svarīgi vecākiem atcerēties, ka viņi nedrīkst ūdenī izturēties pārgalvīgi bērna priekšā - lēkt ar galvu ūdenī, peldēt dziļi, lielos viļņos. Pirmkārt, bērns to var mēģināt vēlāk atkārtot, otrkārt, vecāki apdraud paši sevi. Šī gada traģiskā statistika rāda, ka nelaimju skaits ūdenī arvien palielinās - 2010. gadā vien noslīkuši vairāk nekā simt cilvēku.

Anita Rudzīte stāsta, ka vecāki daudz var palīdzēt, lai bērns prastu labi peldēt, taču liela nozīme ir mācībām profesionāļa vadībā. Rīgas bērni gan esot privileģētā stāvoklī - Rīgā arī krīzes laikā saglabāta peldēšana 2. klasē, bet citur Latvijā peldēt skolās māca samērā reti. Tajā pašā laikā baseinu visā Latvijā kļūstot arvien vairāk un iespēja mācīties peldēt profesionāļa vadībā ir teju visiem - gan skolēniem, gan pieaugušajiem. Iespēju ir daudz, svarīga tikai paša iniciatīva.#

Jauna Privātās dzīves diskusija

Konservējam kā traki?

Dārzi un tirgi patlaban pilni gurķiem, tomātiem, kabačiem, plūmēm un āboliem. Sācies trakais marinēšanas laiks. Kādi ievārījumi, ziemas salāti un marinējumi garšo jūsu ģimenei? Ko apēdat uz līdzenas vietas, bet ko pavasarī metat ārā? Kurš jūsmājās ir galvenais konservētājs? Kādi ir jūsu konservēšanas knifi un arī kļūdas, no kurām der mācīties? Atsūtiet savu firmas recepti, ja esat ar mieru tajā dalīties!

Vai varbūt tomēr konservēšanai sakāt principiālu nē? Kāpēc?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?