Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Tūlīt, tūlīt

Nekas nav noturīgāks par to, kas ir tikai pagaidām. Šī ironiskā patiesība ir plaši pieredzēta gan sadzīvē, gan publiskajā pārvaldē. Tā Latvijā pagaidām ir gājis arī ar atkritumu šķirošanu, sevišķi jau ar akūto un burtiski acīmredzamo polietilēntereftalāta jeb PET pudeļu problēmu. Līdz ar koku zaros un žogu režģos plīvojošajiem maisiņiem PET drazas jau ir tradicionāla sastāvdaļa XXI gadsimta sākuma Latvijas ainavā.

Pēc iepriekšējās ekonomiski šķībās un politiski klaustrofobiskās padomju iekārtas esam dabūjuši kāroto kapitālismu un demokrātiju ar visām tās postmodernajām un globalizācijas ekstrām, bet saprotama iemesla pēc - bez tradīcijas, bez fona, uz kura šie jaunie izaicinājumi, atkritumu šķirošanu ieskaitot, skatāmi. Viena no būtiskākajām šādas spriest un rīkoties spējas sastāvdaļām ir sapratne par ilgtspēju. Pēdējos pārdesmit gadus esam centušies panākt un apsteigt pasauli patēriņā un izaugsmē, šā procesa nepatīkamajām blaknēm soloties pievērsties tūlīt, tūlīt. Iznākumā pat apdomīgākie igauņi atkal mums ir krietnu soli priekšā, bet uz ekotūrismu un zaļāko valsti Eiropā pretendējošā Latvija ir piemētāta ar plastmasas mēsliem.

Neviens nesaka, ka tas būs vienkārši, bez ieguldījumiem vai ar tūlītēju komerciālo efektu, tomēr atliekams šis jautājums vairs nav. Tāpēc būtu lieliski, ja valdība vēl šajā sastāvā atbalstītu Vides ministrijas izstrādāto Koncepciju par depozīta sistēmas (DS) piemērošanu dzērienu iepakojumam. Pagaidām - pat ja tas atkal īstenojas šā vārda ironiskajā nozīmē - šis būtu kaut vai solis pareizajā virzienā. Koncepciju, kas paredz PET iepakotu produktu cenā iekļaut depozītmaksu, ko patērētājs varēs saņemt atpakaļ, nododot tukšo taru, labākajā gadījumā sāktu iedzīvināt 2012. gadā. Līdz tam to var slīpēt un labot, bet jāapstiprina gan tā ir tūlīt.

Pret to iebilst tikai dzērienu ražotāji - tas ir saprotami, jo tiek apdraudēta viņu tūlītējā peļņa. Drauds gan pirmām kārtām ir hipotētisks, turklāt sociāli atbildīga biznesa proponētāji pamatoti norāda uz šādas pieejas ilgtspēju, kas galu galā arī atmaksājas. Pašreizējais iedzīvotāju aptaujā balstītais arguments pret DS ir divdomīgs. Viena lieta, ka aptauju finansējusi ieinteresētā puse - Alus un dzērienu iepakojumu savienība, bet jau cita - vai no iegūtajiem datiem tiešām var secināt, ka DS preču sadārdzinājuma dēļ būs «attaisnojums PET pudeļu izmešanai dabā», kā to secina iepakotāju algotais Roberts Ķīlis? Šāda argumentācija ir no sērijas, ka ēzeļiem ir ausis un Sokrātam ir ausis, tāpēc Sokrāts ir ēzelis.

Protams, DS nav brīnumlīdzeklis, un atkritumu šķirošanai un utilizācijai nepieciešama daudzveidīga politika, bet - tā ir nepieciešama, turklāt tūlīt. Un nevis tuvredzīgs merkantilisms, bet tiešām politika ar uzsvaru uz ilgtspēju un vispārēju labumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?