Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Uz Saeimu būs lielāks konkurss

Visu parlamentā pārstāvēto partiju popularitātes kritums un jaunā vēlēšanu kārtība, kad katru kandidātu var pieteikt tikai vienā vēlēšanu apgabalā, ir divi galvenie iemesli, kāpēc 10. Saeimas vēlēšanas ieies vēsturē ar vislielāko partiju apvienību skaitu. Tādējādi par vietām parlamentā sacentīsies tikai 13 politiskie spēki - no tiem septiņas ir apvienības, kuru sarakstos kopā ir kandidāti no vairāk nekā divdesmit partijām.

Ar atsevišķiem sarakstiem startē sešas partijas, kas visas, izņemot sarakstu kārtas numuru izlozē piektdien pirmo numuru izvilkušo PCTVL, ir nelielas ietekmes organizācijas, kurām sociologi pagaidām vēl neparedz iekļūšanu parlamentā. Nekad iepriekš kopš neatkarības atjaunošanas uz vienu vietu Saeimā arī nav bijusi tik liela konkurence - vēlēšanās pieteikti 1239 kandidāti.

Cīņu izvērsīs reģionos

Augusta sākumā publiskotā SKDS aptauja liecina, ka Saeimā izredzes gūt pārstāvniecību ir sešiem politiskajiem spēkiem - Saskaņas centram, par kuru balsotu 18,1%, Vienotībai, kuru atbalsta 13,3%, Zaļo un Zemnieku savienībai - 12,1%, kā arī trim politiskajiem spēkiem, kuriem ir mazāk nekā 5% atbalstītāju. Taču tie varētu pretendēt uz iekļūšanu Saeimā, veicot rezultātu pārrēķināšanu, pieņemot, ka neizlēmušo balsis sadalās proporcionāli izlēmušo balsīm. Uz vietām parlamentā līdz ar to var cerēt arī Visu Latvijai! - TB/LNNK, apvienība Par labu Latviju! un PCTVL. Sociologs Arnis Kaktiņš norāda, ka partijas izmanto arī pašu veiktās aptaujas kā kampaņas sastāvdaļu, bet to dati var precīzi neatspoguļot vēlētāju patieso noskaņojumu.

Jaunajā vēlēšanu sistēmā katram politiskajam spēkam bija nepieciešami pieci apgabalu sarakstu līderi un vēlēšanu sacensība no Latvijas mēroga pārcelsies uz atsevišķiem reģioniem, kur jau sākušās intensīvas tikšanās ar vēlētājiem. Tas varētu pastiprināt arī iekšpartijisko konkurenci ar individuālajām kampaņām, jo visiem kandidātiem ir vienādas iespējas, Dienai pieļāva politologs Jānis Ikstens. Vēlētāji ar krustiņiem un kandidātu svītrošanu var būtiski mainīt viņu secību sarakstā, un šoreiz ievēlēto deputātu sastāvu ir daudz grūtāk prognozēt. Taču tam pēc šīm vēlēšanām būs ļoti liela nozīme - daudz ko izšķirs tas, kuras partijas deputāti būs vairāk pārstāvēti apvienību frakcijās. Sevišķi būtiski tas var būt apvienībai Par labu Latviju!, kuru veido Tautas partija un LPP/LC, kā arī VL - TB/LNNK. Var pieļaut, ka šajās vēlēšanās intensīvāk tiks izmantota arī vēlētāju masveida došanās uz to vēlēšanu apgabalu, kurā startē viņiem tīkams kandidāts, gan atsevišķu vēlētāju grupu organizētā atsevišķu personu svītrošana izvēlētajā sarakstā, lai ietekmētu ievēlēto deputātu sastāvu. J. Ikstens domā, ka partijas centīsies no 2009. gada pašvaldību vēlēšanām nošpikot personāliju sacensību un kampaņā liels uzsvars būs uz premjeru kandidātu cīņu. Pretendenti uz šo amatu Ainārs Šlesers (LPP/LC) un Jānis Urbanovičs (SC) ir sarakstu līderi Rīgā, turpretim Valdis Dombrovskis (Vienotība) - pirmais Vidzemē, bet Aivars Lembergs (ZZS) un Roberts Zīle (VL - TB/LNNK) vēlēšanās nestartē.

Mazie grib 2%

Tajā pašā laikā vairāku partiju sarakstu līderi plašākai sabiedrībai nav pazīstami. Nelielas ietekmes partijas - Ražots Latvijā, Tautas kontrole, Par prezidentālu republiku, Daugava - Latvijai, Kristīgi demokrātiskā savienība un Pēdējā partija - ir pārliecinātas par iekļūšanu Saeimā, lai gan socioloģija to neapstiprina. Partijas, kuras pārvarēs 2% barjeru, varēs pretendēt uz valsts budžeta finansējumu. Taču J. Ikstens pieļauj, ka šādu rezultātu var sasniegt tikai uz LSDSP bāzes izveidotā Atbildība, kura ir pirmā pēc vadošā sešnieka. Vairākās iepriekšējās vēlēšanās tikai divas partijas no tām, kas palikušas aiz 5% barjeras, bija pārsniegušas 2%, un viena no tām bija LSDSP. Uz jautājumu, kāpēc sabiedrībā maz zināmie politiskie spēki tomēr startē uz Saeimu, J. Ikstens atbildēja: «Tas drīzāk ir jautājums psihologam, nevis politologam.» Savukārt sociologs Aigars Freimanis uzskata, ka Latvijā joprojām ir cilvēki, kuriem ir svarīgi, lai viņu CV būtu ieraksts - Saeimas deputāta kandidāts.

A. Freimanis paredz cīņu divās grupās. Par vienu vēlētāju cīnīsies Saskaņas centrs un PCTVL, kā arī Vienotība un Visu Latvijai! - TB/LNNK. Kļūt par vēlēšanu uzvarētāju izšķirīgi būšot Saskaņas centram un Vienotībai, bet Zaļo un Zemnieku savienība, iespējams, nemaz netīko iegūt šo titulu. Par labu Latviju! izredzes noteikšot tās kampaņa. Eksperti uzskata, ka tajā joprojām liela nozīme būšot naudai, kuru šajās vēlēšanās var tērēt daudz lielākā apmērā nekā pirms četriem gadiem. Politiskie spēki kampaņā var tērēt ne vairāk kā 571 211 latus. J. Ikstens domā, ka naudai būs liela nozīme, jo vēlētājs, visticamāk, nebūs mainījies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Partiju un apvienību numuri Saeimas vēlēšanās

1. PCTVL - Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā
2. Apvienība Vienotība
3. Ražots Latvijā
4. Saskaņas centrs
5. Tautas kontrole
6. Zaļo un Zemnieku savienība
7. Par prezidentālu republiku
8. Apvienība Par Labu Latviju!
9. Sociāldemokrātisko partiju apvienība Atbildība
10. Daugava - Latvijai
11. Pēdējā partija
12. Apvienība Visu Latvijai! -Tēvzemei un Brīvība/LNNK
13. Kristīgi demokrātiskā savienība

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?