Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Uzvar Latvijas favorīte

«Cirks uz skatuves man nav vajadzīgs. Viss ir atkarīgs no mākslinieka personības. Es tikai gribu parādīt sevi un savu mūziku,» vēl pirms Eirovīzijas fināla teica Vācijas dziedātāja Lena Meiere-Landruta. 19 gadu vecā meitene no Hanoveres sestdien guva pārliecinošu uzvaru ar dziesmu Satellite, kuras autori ir amerikāniete Džūlija Frosta un dānis Džons Gordons.

No visām 39 kompozīcijām, kuras pagājušajā nedēļā izskanēja Oslo notikušajā konkursā, tieši _Satellite_ bija vienīgā dziesma, kas jau kļuvusi par Eiropas mēroga hitu. Vācijā vien _Satellite_ legāli lejupielādēts vairāk nekā 300 000 reižu.

Eiropas skatītāji un žūrijas komisijas, kas darbojās visās 39 dalībvalstīs, novērtēja gan Lenas dziesmas, gan priekšnesuma kvalitāti. Katrā valstī balsojuma rezultātu veidoja skatītāji (50%) un žūrija (50%). Visaugstāko punktu skaitu - 12 - vāciete saņēma arī no Latvijas. Lenas priekšnesums bija veidots apzināti lakoniski, tāpēc Eirovīzijas kontekstā (spīguļi, eļļoti ķermeņi, klauni un akrobāti, krāšņas dīvas dažādās svara kategorijās un vecuma grupās u. c.) izskatījās oriģināli.

Šis ir Vācijas pirmais triumfs Eirovīzijā kopš 1982. gada, kopumā Eiropas lielvalstij šī ir tikai otrā uzvara konkursā. Lena uz Oslo aizveda nevis tipisku «desas un alus šlāgeri», bet moderni skanošu dziesmu britu popmūzikas stilā. Satellite ir hits, kurš izceļas ar savu skanējumu un kuram var uzreiz dziedāt līdzi. Turklāt vācietes izpildījuma maniere ir tuva angļu zvaigznei Lilijai Allenai, uz skatuves Lena ir līdzīga arī Mārai Upmanei-Holšteinai no grupas Astro'n'out.

Jau otro gadu pēc kārtas Eirovīzijas uzvarētāja formula ir nesamākslots personības šarms plus ļoti laba dziesma. Lenas Satellite tuvākajos mēnešos visur skanēs tikpat bieži kā norvēģa Aleksandra Ribaka Fairytale. «Es vēlos būt aktīvāka starptautiskajā arēnā. Ļoti ceru! Tas būtu forši. Taču es joprojām nespēju samierināties ar domu, ka esmu interesanta publikai. Es neesmu īpaša! Manas domas ir tik nesakarīgas!» saka Eirovīzijas uzvarētāja. Lena ir meitene no inteliģentas ģimenes: dziedātājas vectēvs Andreass Meiers-Landruts 80. gados bija Vācijas Federatīvās Republikas vēstnieks Maskavā.

Lena guvusi lielus komerciālos panākumus Vācijā, Austrijā un Šveicē ne tikai ar dziesmu Satellite, bet arī ar maijā izdoto debijas albumu My Cassette Player, kas jau divas nedēļas atrodas Eiropas visvairāk pieprasīto disku desmitniekā.

Otrajā vietā 2010. gada Eirovīzijā - Turcijas rokgrupa maNga, trešajā vietā - Rumānijas duets Paula Selinga un Ovi. Latvijas pārstāve Aisha pirmajā pusfinālā ar 11 punktiem ieņēmusi pēdējo 17. vietu - Latviju atbalstīja tikai Igaunija (seši punkti) un Somija (pieci punkti). Taču tas nav zemākais novērtējums: piemēram, otrajā pusfinālā Šveice guvusi divus punktus un Slovēnija - sešus. Nākamgad Eirovīziju uzņems Vācija, kas bija viena no konkursa dibinātājvalstīm. Kopš pirmā konkursa 1956. gadā Vācija Eirovīzijā nav piedalījusies tikai 1996. gadā.

Konkursa budžets šogad bija aptuveni 20 miljoni latu. Lai finansētu Eirovīzijas norisi, Norvēģijas raidsabiedrība NRK bija spiesta ne tikai pārskatīt daudzu raidījumu veidošanas budžetu, bet arī pārdot konkurējošam kanālam tiesības pārraidīt Pasaules futbola čempionāta spēles.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Latvijas balsojums Eirovīzijas finālā

12 balles - Vācija
10 - Dānija
8 - Krievija
7 - Ukraina
6 - Portugāle
5 - Spānija
4 - Beļģija
3 - Rumānija
2 - Azerbaidžāna
1 - Armēnija
Avots: www.eurovision.tv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?