Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Vai 3D kino kaitīgs acīm?

Daži kinomīļi pēc kinofilmu noskatīšanās 3D tehnoloģiju formātā sociālos tīklos raksta, ka jutuši veselības pasliktināšanos - reiboni, sliktu dūšu un acu sagurumu, pat apsārtumu. Arī Japānas mājas elektropreču ražotāji Hitachi, Toshiba un Sharp publicējuši brīdinājumu, kurā minēta iespējama 3D tehnoloģiju ietekme uz skatītāju veselību. Dažiem esot novērojami veselības traucējumi. Piemēram, reibonis un slikta dūša.

Vai kinofilmu skatīšanās 3D formātā ir kaitīga acu un vispārējai veselībai - jautājām ekspertiem.

Kas ir 3D kino

«Lai izvērtētu, vai kinofilmu skatīšanās 3D tehnoloģiju formātā ir kaitīga veselībai, svarīgi saprast, kā veidojas trīsdimensiju uztvere jeb stereoredze,» atbild Gunta Krūmiņa, LU docente, optometriste. Viņa skaidro: ja cilvēkam nav traucēta binokulārā redze (spēja uztvert uz tīklenes izveidojušos objekta attēlus ar abām acīm vienlaikus un saplūdināt tos smadzenēs, tādējādi redzes uztverei piešķirot telpisku raksturu), tad, skatoties trīsdimensiju kino, skatītājs ir spējīgs uztvert šo mākslīgi radīto ilūziju, ko sniedz 3D tehnoloģijas. 3D kino ir ilūzijas radīšana, izmantojot to, ka, uzliekot īpašas brilles, katrai acij tiek rādīta dažāda informācija, piemetina profesors Ivars Lācis. Tādējādi rodas telpiska sajūta - gribas kaut ko pataustīt vai šķiet, ka no ekrāna kaut kas veļas virsū. Savukārt, ja cilvēkam ir binokulārās redzes traucējumi, viņš var likt vai nelikt 3D brilles, bet, caur tām skatoties, viss rādīsies plakans - tāpat kā vērojot parastu filmu. Tomēr ir cilvēki, kuri nesadzīvo ar šādu mākslīgi radītu ilūziju. Taču eksperti ir vienisprātis: nevar apgalvot, ka skatīties filmas 3D tehnoloģijā ir kaitīgi acīm. Mākslīgi radīta trīsdimensiju telpa ir pārbaudījums smadzenēm, bet ne redzei. Smadzeņu uzdevums ir saplūdināt šos mazliet atšķirīgos attēlus, kas pienāk no abām acīm, lai rastos telpiska ilūzija.

Dažiem problēmas

Pateicoties tehnoloģiju attīstībai, 3D brilles un to tehnoloģija piedzīvo arvien jaunus un jaunus uzlabojumus. Agrāk, skatoties filmas 3D formātā, sūdzību par veselību nebija, toties tagad, piemēram, skatoties Avataru, tiek lietota tehnoloģija, kurā tiek veikta acij priekšā pielikto filtru raustīšana. Proti, vienā brīdī skatās filmu tikai labā acs, nākamā brīdī - tikai kreisā acs. Šo abu acu nesinhronās skatīšanās dēļ var rasties ar vārdiem grūti aprakstāmas nepatīkamas sajūtas, stāsta G. Krūmiņa. Ir cilvēki, kuri ar savu jutīgumu šo atšķirību spēj sajust, līdz ar to pasliktinās viņu pašsajūta. Ja cilvēks 3D filmas vērošanas laikā jūt, ka skatīšanās nav patīkama, brilles ieteicams noņemt un skatīties ekrāna darbu kā parastu filmu - lai acis atpūšas. Jāatceras arī, ka smadzenēm ir nepieciešama adaptācija, lai pierastu pie mākslīgi radīta trīsdimensiju attēla. Uzliekot brilles īslaicīgi, var šķist, ka cilvēks 3D tehnoloģijā redz slikti, bet pēc laika smadzenes pieradīs pie šā acu apmāna un redze stabilizēsies, stāsta G. Krūmiņa.

Ejot uz 3D kino seansu, jāpārliecinās arī, ka cilvēkam nav vestibulārās sistēmas traucējumu, piemetina I. Lācis. Vestibulārā sistēma atbild par līdzsvaru - piekārto redzi - bildi, kas strauji mainās, kad lecam, grozāmies, mainām pozīciju sēdus - stāvus, ātri pārvietojamies. Par vestibulārās sistēmas traucējumiem liecina, piemēram, slikta dūša.

Piespiež vērot

G. Krūmiņa zina teikt, ka raustīšanās efektam var būt arī pozitīva iezīme. Savā doktora darbā par stereoredzes kvalitāti viņa pierāda, ka raustīšanās efekts uz redzi iedarbojas dziedinoši cilvēkiem ar vāji izteiktu binokularitāti, slinkajai acij dodot impulsu smadzenēm piepūlēties un piespiežot vērot un skatīties telpisku attēlu. Tomēr cilvēkam ar redzes traucējumiem filmas 3D tehnoloģijā nevajadzētu skatīties ilgi bez pārtaukumiem.

Kāpēc rodas acu apsārtums? Filmu skatīšanos var salīdzināt ar koncentrētu skatīšanos datorā bez pārtraukuma. Acis tiek piepūlētas un var rasties acu apsārtums, bet ar šādu simptomu pēc filmas noskatīšanās neviens nav Latvijā griezies pie redzes speciālistiem, atbild G. Krūmiņa. Acu apsārtumu var veicināt arī redzes defekti un īpaši arī filmas skatīšanās tumsas apstākļos. Ja, skatoties 3D tehnoloģiju formātā, skatītājs konstatē acu veselības traucējumus, būtu jāgriežas pie redzes speciālista, aicina eksperti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?