Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Vai nodoklis septiņreiz nomērīts?

Šķiet, nevienam vairs nav ilūziju par to, ka nodokļu slogs nākamgad augs, un tas mūs visus ikdienā skars vairākās jomās. Tāpat ir tikai saprotami, ka sabiedrību šāda situācija apmierināt nevar, īpaši jau šobrīd, kad valsts grib saņemt lielāku naudu budžetā, lai gan cilvēku ienākumi joprojām rūk. Diskutēt varētu gandrīz vai par katru nodokļu pozīciju, par to, cik lietderīgi, savlaicīgi, izsvēti utt. ieviešams ir katrs no tiem, par kuriem apsolījumu starptautiskajiem naudas aizdevējiem devusi valdība. Tomēr ir viens nodoklis, par kura celšanu iebildumiem nevajadzētu būt. Bet tomēr ir.

Runa ir par ieceri ieviest minimālo akcīzes nodokļa likmi tabakai, tādā veidā cerot budžetā iegūt papildu 3,9 miljonus latu. Vienkārši sakot, šāda lēmuma rezultātā par dažiem santīmiem pieaugs tieši «lētā gala» cigarešu cenas.

Veselīgi domājošam cilvēkam doma šajā sakarā varētu būt visai vienkārša - lai taču ceļ tabakai to akcīzi, cik vien grib, bet tie, kas nekādi nevar iztikt bez ikdienas smēķa, lai tad arī maksā. Katrā ziņā tas būtu ievērojami nesāpīgāk, nekā likt pilnīgi visiem iedzīvotājiem maksāt mājokļa nodokli, samazināt neapliekamo minimumu, algas skolotājiem utt. Redz, loģika te ir vienkārša - bez smēķēšanas cilvēks tīri labi var iztikt, un vispār jau tas pat būtu veselīgāk gan pašam, gan apkārtējiem. Turklāt, ja reiz mums tik ļoti patīk sevi salīdzināt ar citām Eiropas Savienības valstīm, tad jāteic, ka, piemēram, Lielbritānijā cigarešu paciņa maksā ap pieciem latiem. Tātad - mums vēl ir nopietna rezerve, uz kā rēķina gan vairot budžeta ieņēmumus, gan arī mēģināt samazināt smēķēšanas kāri valstī.

Diemžēl tā vietā, lai paustu sajūsmu par šādu teju vai ilgtermiņa iespēju, publiskajā telpā arvien biežāk izskan, jāatzīst, pamatotas bažas par to, ka, mainot šo nodokli, valsts budžets ne tikai neiegūs papildu naudu, bet gluži pretēji - ienākumi šādā veidā sarukšot par 14 miljoniem latu. Vismaz tā ir aprēķinājusi Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālā asociācija, papildus vēl norādot - katra otrā cigarete nākamgad tiks pirkta nelegāli. Protams, var apelēt pie tā, ka minētā organizācija ir ieinteresēta, lai tās produkciju neskar papildu nodokļu slogs, tomēr jāpiekrīt, ka pelēkās ekonomikas īpatsvars līdz ar krīzes saasināšanos ir pieaudzis. Jaunākie dati ir uztraucoši, jo pagājušajā mēnesī Latgalē sasniegts savdabīgs rekords, kur jau teju 70% gadījumu iegādājams nelegāls smēķis.

Pārāk lielās ēnu ekonomikas dēļ valsts budžets nav saņēmis līdz pat diviem miljardiem latu, šādus skaitļus jau lēš ekonomisti. Te vietā atgādināt, ka nākamgad valsts budžetu ir plānots samazināt par 500 miljoniem latu, bet 2011.gadā - vēl par pusmiljardu. Sanāk, ka, efektīvi metoties cīņā ar ēnu ekonomikas apkarošanu, budžetā naudas pietiktu ilgākam laikam (tiesa, ja vienlaikus notiek valsts aparāta «apetītes» ierobežošana).

Protams, valdība var iet vienkāršāko ceļu, nepārtraukti griežot izdevumus un tādā veidā balansējot nodokļus. Bet var sanākt tāds apburtais loks. Lielāks efekts būtu, ja uzmanība tiktu veltīta tam, kā tiek veikta nodokļu iekasēšana un ko šajā jomā vēl varētu uzlabot. Pirmkārt, šāda politika ļautu necelt nodokļus, otrkārt, iespējams, laiku pa laikam nebūtu jārunā par izdevumu «griešanu» sociāli jutīgajās sfērās.

Piemēram, būtu vērts izrēķināt, vai tiešām valstij izdevīgāk nesanāk investēt papildu naudu (vai vismaz to neatņemt) muitas un robežsardzes darba uzlabošanai nekā pieļaut situāciju, kad plaukst un zeļ nelikumīgs rūpals? Un arī par nodokļu administrēšanu atbildīgā Valsts ieņēmumu dienesta (VID), gan arī to pārraugošās Finanšu ministrijas savstarpējie cīniņi nekādi neveicina minētās problēmas risināšanu. Ne tā ieceltas amatpersonas, nepareizās krāsas aizmugures, atšķirīga izpratne par to, kas ir, bet kas nav likumīga rīcība. Viens uz otru ne tā paskatījies un ne tā kaut ko pateicis. Par to abas puses ir satraukušās jau vairāk nekā nedēļu. Gan godīgi strādājošam biznesam, gan visai sabiedrībai kopumā ievērojami izdevīgāk būtu, ja šīs abas institūcijas domātu, kā efektīvāk strādāt, nekā nepārtraukti mēģinātu pierādīt, kuram lielāka taisnība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?