Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Var atgriezties restotajā palātā

Dienu pirms Lieldienu brīvdienām no psihiatriskās slimnīcas Ģintermuiža izbēgušais Artūrs Millers tika notverts jau tās pašas dienas vakarā, tomēr, ļoti iespējams, viņam jau tuvākajā laikā nāksies pārcelties atpakaļ uz savu iepriekšējo ārstniecības iestādi - Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra (RPNC) nodaļu Laktas ielā, kur drošības līmenis līdzinās cietumam. Šajā nodaļā ārstējas pašus baisākos nodarījumus pastrādājušie slimnieki, bet A. Milleru tikai pirms dažiem mēnešiem no tās izrakstīja.

A. Millers ir narkomāns, kurš 2008. gada maijā Dārziņos izdarīja zvērīgu slepkavību, nozāģējot galvu un uzšķēržot vēderu kādam bezpajumtniekam. Viņš savu vainu atzina, bet ekspertīzē tika atzīts par nepieskaitāmu, tādēļ nenonāca cietumā. Tā vietā slepkavam tika piespriests visstingrākais medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis - ārstēšanās psihiatriskajā slimnīcā ar apsardzi.

Šādu funkciju Latvijā pilda tikai RPNC nodaļa Rīgā, Laktas ielā, kur ārstē kanibālus, slepkavas un citus šausminošus nodarījumus pastrādājušos psihes slimniekus. Tomēr likumā ir noteikts, ka vismaz reizi gadā ārstiem jāvērtē, vai personas veselības stāvoklis nav mainījies tik ļoti, lai ārstniecības režīmu būtu jāmaina. Tā arī noticis A. Millera gadījumā, un 2011. gada beigās viņš ar tiesas lēmumu pārcelts ārstēties uz Ģintermuižu, kur drošības režīms nav tik stingrs, Dienai apstiprināja slimnīcas valdes priekšsēdētājs Uldis Čāčus. No Ģintermuižas A. Millers izbēga, kad tur bija sabijis tikai dažus mēnešus - kā ziņoja LTV, pastaigas pa slimnīcas parku notiek personāla pavadībā, tomēr slimniekiem atļauts smēķēt ārpus telpām, un, visticamāk, šo iespēju A. Millers izmantojis bēgšanai.

Pēc bēgšanas viņam gan draud atgriešanās pie vecajiem palātas biedriem Laktas ielā - Ģintermuiža lūgusi tiesu pārskatīt A. Milleram noteikto medicīniska rakstura piespiedu līdzekli, Dienai apstiprināja U. Čāčus. Viņš gan bija neizpratnē par sabiedrībā sacēlušos ažiotāžu, jo bēglis tika noķerts ļoti ātri, tātad - kamēr izietā ārstnieciskā kursa iedarbība vēl nevarēja būt izbeigusies un lielus draudus sabiedrībai viņš diezin vai varēja radīt. Tiesai lēmums jāpieņem aptuveni mēneša laikā, bet līdz tam A. Millers tikšot pastiprināti uzraudzīts. «Bet, protams, bez kādiem ārkārtējiem pasākumiem, tā, lai viss atbilstu cilvēktiesībām,» uzsver slimnīcas vadītājs.

Krimināltiesību eksperte Ilona Kronberga skaidro, ka šajā gadījumā runa ir par slimnieka ārstēšanu, nevis noziedznieka sodīšanu, līdz ar to nevar vilkt tiešas paralēles ar ieslodzīto, kurš būtu patvaļīgi pametis atvērta tipa cietumu un tādēļ jāpārceļ uz stingrāka režīma ieslodzījuma vietu. Tomēr, «ja slimnīca nevar piespiedu kārtā nodrošināt, ka viņš pilda ārstniecības prasības un ir skaidrs, ka viņš pats no laba prāta to nedarīs, tad viņa un sabiedrības drošības labā uzraudzības līmeni var pastiprināt», piebilst eksperte.

Savukārt RPNC Psihiatriskās palīdzības dienesta stacionāra virsārste Lūcija Arāja Dienai norādīja, ka diezin vai viens pats bēgšanas fakts būtu pamats, kādēļ pacientu lūgtu pārcelt uz Laktas ielu. «Jādomā, tas nav vienīgais pārkāpums, gan jau ir arī citi. Tā reizēm ir, ka pacients vienkārši nevar iekļauties kopējā nodaļas ritmā, tādēļ ir nepieciešams cits ārstniecības režīms,» viņa skaidroja. Tas, vai A. Millers atgriezīsies Laktas ielā, būs atkarīgs no tiesas lēmuma, kas tiks pieņemts, pamatojoties uz ārstu konsilija sniegtajiem argumentiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Stāvdrāžu valsts

Koalīcijas atbilde operatīvajiem dienestiem: "Stāvdrāžu un velorastu valstij – atbilstošu operatīvo transportu!"








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?