Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Veidosim jums tīkamu pasauli

Pasaulē ik dienu parādās ziņas par to, ka novērotas rekordaugstas CO2 emisijas, rekordstrauja ledus kušana, rekordliels sausums... Kāds tur brīnums, ka cilvēki raizējas par klimata pārmaiņām! Pērn, kad Komisija aptaujāja 27 tūkstošus eiropiešu, it visur Eiropā cilvēki atbildēja, ka klimata jautājumi viņus satrauc vairāk nekā pirms 2009. gada lielā Kopenhāgenas klimata samita. Pārsteigumam te nav pamata. Protams, cilvēku vairākums ir sapratis, ka klimata problēmas nav pazudušas tikai tāpēc, ka mūs ir nodarbinājusi ekonomikas krīze.

Un tomēr - pārāk daudz cilvēku pārāk daudzās valstīs dara pārāk maz, lai šīs problēmas novērstu. Daudzi pat nepacenšas parūpēties par lietām, kas viņiem palīdzētu ietaupīt laiku un naudu. Savā ziņā tas ir izskaidrojams ar šķēršļiem un motivācijas trūkumu. Manuprāt, liela nozīme ir arī tam, ka bailes mūs var motivēt tikai līdz zināmai robežai. Mums pavisam konkrēti jāzina, ko varam izdarīt. Ja visi eiropieši mainītu ieradumus uztura, transporta, apkures u. tml. ziņā, līdz 2020. gadam mēs varētu samazināt CO2 piesārņojumu par apjomu, kas atbilst Īrijas, Francijas, Somijas, Beļģijas un Portugāles gada emisijām - kopā ņemtām.

Tāpēc Eiropas Komisija nupat nāca klajā ar jaunu Eiropas iniciatīvu informētības uzlabošanai par klimata problēmām. Kopā ar Lielbritānijas klimata un enerģētikas ministru, Oskara balvas ieguvēju Kolinu Fērtu un uzņēmējdarbības un pilsoniskās sabiedrības vadošajiem pārstāvjiem no visas Eiropas es nupat Londonā atklāju kampaņu Tev tīkama pasaule. Ar klimatu, kas tev patīk.

Tev tīkama pasaule ir platforma, kurā veidot dialogu par risinājumiem klimata jomā. Ko tas nozīmē? Pirmkārt, mēs vēlamies koncentrēties uz lielāka un mazāka mēroga risinājumiem, samazināt CO2 piesārņojumu un uzlabot mūsu dzīves kvalitāti. Neesmu bijusi nevienā ES valstī, kur nebūtu atrasti oriģināli un inovatīvi klimata pārmaiņu risinājumi. Ekoloģiskas korporāciju galvenās mītnes, pilsētas domes ēkas, slimnīcas, viesnīcas, pat veseli kvartāli, inteliģenti transporta risinājumi. Latvijā šāds veiksmes stāsts ir Getliņu atkritumu poligons, kur atkritumu radītā gāze tiek izmantota elektroenerģijas un siltuma ražošanai, un tā palīdz turpat izveidotajās siltumnīcās nogatavoties tomātiem.

Otrkārt, vēlamies arī uzklausīt un noskaidrot, kas cilvēkus attur no rīcības, kas viņiem acīmredzami nāktu tikai par labu. Piemēram, braukt uz darbu ar divriteni. Lielajās Eiropas pilsētās cilvēki vidēji veselas astoņas dienas gadā pavada, sēžot automašīnā sastrēgumos. Braucot ar divriteni, jūs ietaupāt naudu. Jūs ietaupāt laiku. Jūs ietaupāt CO2. Jūsu svaram pat ietaupās apmēram četri kilogrami gadā. Tas pats attiecas uz energotaupību mājās. Pazeminot apkures temperatūru par vienu grādu, jūsu gada rēķins samazināsies par 5-10 %.

Ja par šādu rīcību neizšķiras daudzi cilvēki, tad iemesls noteikti ir tāds, ka viņi nezina par attiecīgajām iespējām vai viņus attur kādi šķēršļi. Mums jāzina, kas tie ir par šķēršļiem, lai ar dalībvalstu valdībām apspriestu, kā tos novērst.

Tāpēc aicinām cilvēkus piedalīties diskusijā un iesaistīties. Tas pats attiecas arī uz partneruzņēmumiem un partnerorganizācijām. Tiem mēs piedāvājam iespēju popularizēt savus risinājumus mūsu tīmekļa vietnē un pasākumos. Tie varēs piedalīties konkursā par labāko un oriģinālāko ekoloģisko risinājumu, kas rada maz oglekļa dioksīda izmešu. Kampaņas kodolu veido tieši partnerība. Un mēs esam pateicīgi par milzīgo interesi, ko izrādījušas organizācijas no visas Eiropas, atbalstot iniciatīvu. Atklāšanas brīdī par oficiālajiem partneriem jau bija pieteikušās vairāk nekā 75 organizācijas no visām dalībvalstīm - uzņēmumu apvienības, NVO, augstskolas un valsts pārvaldes iestādes. Man prieks, ka mums ir partneri arī Latvijā - Baltijas vides forums, Homo ecos, Zaļā brīvība un Rīgas Tehniskā universitāte.

Ik dienu saņemam jaunas iniciatīvas un partnerību pieteikumus. Reklāmas laukumu mums piedāvāja viens no vadošajiem Austrijas žurnāliem, savukārt Dānijas Rūpniecības konfederācija piedāvāja noorganizēt ekskursiju uz energoefektīvām rūpnīcām. Starptautiskā alianse Sustainia, ko vada Arnolds Švarcenegers, arī ir paudusi atbalstu kampaņai Tev tīkama pasaule.

Aicinu Eiropas valdības, uzņēmumus un iedzīvotājus: pievienojieties mums. Palīdziet mums dalīties ar risinājumiem. Palīdzēsim cits citam veidot mums tīkamu pasauli!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma


Kampaņas tīmekļa vietne: http://world-you-like.europa.eu/en/

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?