Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Veiksmīgā sejas transplantācijas operācija iezīmē pagriezienu medicīnas vēsturē

Līdz šim apjomīgākā un sarežģītākā sejas transplantācijas operācija ķirurģijas vēsturē atgriezusi dzīvē 37 gadus veco amerikāni, kurš pēdējos 15 dzīves gadus pavadījis, slēpjoties aiz maskas. Jaunībā šāviena smagi sakropļotais Ričards Lī Noriss ieguvis jaunu seju, žokļus, zobus un mēli. Ārsti norāda, ka 19. martā veiktā operācija var kalpot par pagrieziena punktu mūslaiku medicīnā.

R. Lī Noriss incidentā pirms 15 gadiem teju zaudēja dzīvību un palika bez deguna, lūpām un viņa mutes kustības bija stipri ierobežotas. Lai gan pēc negadījuma vīrietim veiktas vairākas sejas atjaunošanas operācijas, tās līdz šim nebija sniegušas cerēto rezultātu. Vīrietis dzīvoja noslēgtībā un neuzdrošinājās iziet no mājas bez sejas maskas un deguna protēzes.

«Mūsu mērķis ir atjaunot funkcijas, kā arī panākt estētiski patīkamu rezultātu,» vadošā ķirurga Eduardo Rodrigesa teikto norādīja raidsabiedrība BBC. Vīrietim tagad ir jauna mēle un zobi, lai viņš spētu skaidri runāt un ēst, turklāt papildus tam ārsti savienoja sejas nervus un muskuļus, lai pacients spētu pat smaidīt.

Operācija Merilendas Universitātes Medicīnas centrā ilga 36 stundas, un tajā iesaistījās ap 100 cilvēku liela komanda. Ārsti uzsver, ka vīrietis atgūstas neierasti ātri. Sešas dienas pēc operācijas viņš jau spēja pakustināt mēli un atvērt acis.

«Viņš, skatoties spogulī, skujas un tīra zobus, ko mēs pat negaidījām,» izbrīnā sacīja E. Rodrigess, piebilstot, ka pacients atguvis arī incidentā zaudēto ožu. «Viņš nolika spoguli, pateicās un apkampa mani,» stāstīja ārsts.

Vīrietis pie jaunās sejas ticis, pateicoties kādam donoram, kura orgāni palīdzējuši vēl četriem cilvēkiem. Apjomīgā sejas transplantācija bija desmit gadu izpētes darba rezultāts, ko finansēja ASV Bruņotie spēki, ziņoja Reuters. Tie cer, ka šādas sejas transplantācijas operācijas nākotnē varētu veikt arī Irākā un Afganistānā 200 smagi sakropļotajiem karavīriem.

R. Lī Noriss kļuvis par 23. cilvēku pasaulē, kuram veikta sejas transplantācija. Pirmā šāda veida operācija notika 2005. gadā Francijā. Tā bija daļēja sejas transplantācija kādai sievietei, kurai suns bija nokodis degunu, lūpas un zodu.

Pirmā pilnā sejas pārstādīšana notika 2010. gadā Spānijā. Toreiz diennakti ilgajā operācijā vīrietim pilnībā atjaunoja seju, kas bija sakropļota pēc tam, kad pacients pats sev netīšām bija iešāvis sejā. Sākotnēji pilnās transplantācijas atliktas ētisku apsvērumu dēļ. Tomēr ārsti uzsver, ka, lai gan pacientam pārstāda donora seju, rezultāts nebūt neatgādina pašu donoru, bet gan divu indivīdu kombināciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?