Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Ventspils karā trešā fronte

Nav tālu līdz asinīm. Tik skarbu frāzi, vērtējot norises Ventspils biznesā, februāra beigās neoficiālā sarunā lietoja kāds informācijas avots. Pāris nedēļu vēlāk, nokrītot no augšējā stāva savas mājas kāpņu telpā, mira Ventspils mēra Aivara Lemberga ietekmē esošās a/s Latvijas kuģniecība padomes pārstāvis finanšu krāpšanas lietā Vents Kodols.

Dažas dienas pēc tam Ventspilī pie tā saukto Lemberga oponentu ietekmē esošā uzņēmuma _Ventbunkers_ biroja atskanēja šāvieni. Par laimi, - gaisā. Vai šie notikumi ir savstarpēji tieši saistīti? Visdrīzāk, ka nē. Taču lielu jautājuma zīmi tam, kas notiek Ventspils biznesā, tie ir uzlikuši.

Meroni kārts

Meklējot atbildes uz jautājumu, kas notiek, viens no galvenajiem secinājumiem ir - Ventspils biznesā, kuru pēdējos gados nosacīti varēja dalīt Lemberga un Lemberga oponentu ietekmes sfērās, ir mainījies spēku samērs. Galveno lomu šobrīd spēlē Šveices advokāts Rūdolfs Meroni. Persona, kas savulaik bija viens no uzticamākajiem Ventspils mēra partneriem Ventspils uzņēmumu patieso īpašnieku paslēpšanā ārzonu firmu sīpolā, bet vēlāk pārgāja Lemberga oponentu pusē un kļuva par vienu no galvenajiem lieciniekiem krimināllietā pret A. Lembergu.

Varas sviras ietekmei Ventspils uzņēmumos R. Meroni nodrošinājis fakts, ka ar prokuratūras lēmumu viņš ir virknes ārzonās reģistrētu firmu, kuras ir Ventspils uzņēmumu īpašnieces un kurām ar A. Lembergu saistītās krimināllietas ietvaros uzlikti aresti, patiesā labuma guvēju tiesību pārvaldītājs. Šīs tiesības viņam dod iespēju pārstāvēt ārzonu īpašniekus visos būtiskākajos Ventspils ostas tranzītuzņēmumos. Par ārzonu firmu pārvaldītāju R. Meroni kļuva pirms pāris gadiem, tolaik viņš bija draudzīgās attiecībās ar Lemberga oponentiem. Prokuratūra savu izvēli uzticēt ārzonās arestētās mantas pārvaldi Šveices advokātam skaidrojusi ar faktu, ka R. Meroni ir persona, kurai paši Ventspils uzņēmumu īpašnieki, viņu vidū, iespējams, arī A. Lembergs, deleģējuši šīs tiesības. Atbilstoši likumdošanai R. Meroni ir pienākums rūpēties, lai viņa pārvaldībā nodotie īpašumi nezaudētu vērtību, netiktu izpārdoti. Lemberga oponentu frontē viss bija mierīgi līdz brīdim, kamēr R. Meroni darbojās viņu interesēs - kopīgi tika sperti soļi, lai mazinātu A. Lemberga ietekmi lielākajos Ventspils ostas uzņēmumos, starp kuriem bija arī Ventbunkers.

Nesaskaņas par miljoniem

Taču pērn decembrī R. Meroni «uzmeta» savus «draugus» un sāka spēlēt pats savu spēli. Sasaucot Ventbunkera akcionāru sapulci Šveicē, viņš panāca izmaiņas uzņēmuma padomē un valdē. Vēlāk oponenti veica līdzīgu manevru, līdz ar to uzņēmums ieguva divas valdes un padomes. Tomēr R. Meroni tas neapstādināja, uzskatot, ka Ventbunkera akciju vairākums ir viņa kontrolē, Šveices advokāts īstenoja tālāku ietekmes paplašināšanu, pārņemot pārvaldi arī Ventbunkeram piederošajā Latvijas naftas tranzītā (LNT), kas ir nepilnu 40% īpašniece a/s Ventspils nafta. Lemberga oponenti R. Meroni darbības neatbalsta, uzskatot tās par nelikumīgām. Atbalsta R. Meroni aktivitātēm nav arī A. Lemberga pusē. Tādējādi, kā apliecina gan vairāki zinoši avoti, gan notikumu analīze, R. Meroni šobrīd tā sauktajā Ventspils karā ir atklājis trešo fronti, nostājoties gan pret A. Lembergu, gan viņa oponentiem.

Kāpēc R. Meroni tā rīkojās? Pēc neoficiālas versijas, galvenais iemesls ķildām R. Meroni un Lemberga oponentu starpā ir nesaskaņas par biznesa attīstību un aptuveni 40 miljonu latu izlietojumu. Miljoniem vajadzēja nonākt Ventbunkera īpašnieku rīcībā pēc tam, kad VN pērn decembrī izmaksāja dividendes. Noprotams, ka Lemberga oponentu un R. Meroni viedoklis par šīs naudas izmantošanu bijis krasi atšķirīgs. Brīdī, kad VN izmaksāto dividenžu miljoni nonāca LNT rīcībā, uzņēmumu kontrolēja Lemberga oponenti, taču jau vairāk nekā mēnesi LNT ir R. Meroni kontrolē. Nauda aizvien atrodoties LNT kontos kādā Latvijas komercbankā.

Publiski redzamākā cīņa norit par ietekmi Ventbunkerā. Katra no pusēm uzskata, ka uzņēmuma valde un padome ir tās rokās. Tas, kura no abām padomēm un valdēm - R. Meroni vai Lemberga oponentu ieceltā - ir tiesīga saimniekot uzņēmumā, bija iemesls, kāpēc notikumos Ventbunkera birojā pirms nedēļas iesaistījās policija, lietojot spēku Lemberga oponentu kontrolētajā Ventbunkera birojā un pret apsargiem.

Juridiski neapstrīdama risinājuma patlaban nav - abu pušu pārstāvji un juristi Dienai apgalvo, ka tieši viņi ir likumīgie Ventbunkera pārstāvji.

Iespējams pavērsiens

Strīds starp R. Meroni un Lemberga oponentiem, ļoti iespējams, nebūs gadiem ilgs. Pavērsienu tuvākajā laikā var piešķirt Rīgas apgabaltiesa, kur iztiesā ar A. Lembergu saistīto krimināllietu.

Pēc Dienas rīcībā esošās informācijas, tā sauktie Lemberga oponenti vērsušies tiesā ar lūgumu atņemt R. Meroni deleģētās ar Ventspils biznesu saistīto ārzonu patiesā labuma guvēja pārvaldes tiesības un nodot tās citas personas vai institūcijas pārvaldē. Starp iespējamajiem ārzonu aktīvu pārvaldītājiem jau iepriekš minēta gan Finanšu ministrija, gan valsts a/s Latvijas Hipotēku un zemes banka. Ja tiesa šādu Lemberga oponentu lūgumu apmierinātu, tas nozīmētu, ka R. Meroni zaudē kontroli pār virkni lielāko Ventspils uzņēmumu. Spēku samērs tad būtu par labu Lemberga oponentiem.

Tiesas sēde, kurā izskata ar A. Lembergu saistīto krimināllietu, paredzēta šodien. Cik ātri tiesa izlems par oponentu lūgumu, grūti prognozēt, tas var aizņemt pat vairākas dienas. Taču tiesas lēmums būs gan signāls tam, kā uz notikumiem Ventspils biznesā skatās A. Lembergs, gan kalpos par iemeslu tālākai attīstībai un tam, kurš - Lemberga oponenti vai R. Meroni - kontrolēs būtisku daļu Ventspils tranzīta biznesa.

Iespēja, ka visas karojošās puses varētu apsēsties pie galda, vērtēta kā maz ticama. Vai Ventspils karā vēl būs asinis un brutāli iebrukumi? Zinātāji to neizslēdz, uzsverot, ka tā ir cīņa par naudu, kurā dominē auksts aprēķins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?