Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Viegli nebūs

Pretēji dažu bažām Valda Dombrovska (Vienotība) otrā valdība Saeimā apstiprināta bez aizķeršanās - tai atbalstu pauda ne tikai valdībā iekļauto politisko spēku, bet arī no valdības veidošanas izraidītās nacionālās apvienības Visu Latvijai!/Tēvzemei un brīvībai/LNNK deputāti.

Viņi pieļāvuši iespēju arī turpmāk atbalstīt Dombrovska valdību, un atsevišķos gadījumos šis atbalsts varētu izrādīties visnotaļ nepieciešams.

Proti, lai arī patlaban jaunās valdības veidotāji pauž apņēmību kopā nostrādāt turpmākos četrus gadus, tas nebūt nebūs viegli. Pagaidām vēl nevienai valdībai nav izdevies nostrādāt visu Saeimas pilnvaru termiņa laiku - četrus gadus.

Jau valdības veidošanas procesā iezīmējās gan personisku ambīciju izraisītas domstarpības Vienotības politiķu starpā, gan «apetītes pieaugums» no ZZS puses. Ventspils mēram Aivaram Lembergam lojālā ZZS nav tikusi pie kārotā tieslietu ministra portfeļa. Zaudējuma rūgtumu, domājams, mazinās iespēja saimniekot iekārojamajā Satiksmes ministrijā, taču tas nenozīmē, ka ZZS nav uzmetusi lūpu par to, ka tai tikusi tikai viena no tā dēvētajām spēka ministrijām. Zemkopības, Veselības, Izglītības un Labklājības ministriju budžeti gan nav no mazākajiem, tomēr gūt «bonusus», strādājot šajās ministrijās, ZZS politiķiem nāksies grūti. Budžeta izdevumu mazināšanas kontekstā uzmanības centrā nokļūs jautājums par reformu nepieciešamību šajās sabiedrībai tik jūtīgajās nozarēs, tostarp par pensionēšanās vecuma celšanu, atsevišķu sociālo pabalstu samazināšanu, gultas vietu skaita samazināšanu slimnīcās... Pārliecināt sabiedrību par nepopulāro lēmumu nepieciešamību nāksies ZZS labklājības ministrei Ilonai Jurševskai, veselības ministram Jurim Bārzdiņam un izglītības un zinātnes ministram Rolandam Brokam.

Zīmīgi šķiet, ka apjomīgajā valdības deklarācijā neparādās iepriekš koalīcijas partneriem piedāvātajos nosacījumos iekļautais punkts ar apņemšanos vienu trešdaļu no 2011. gada budžeta konsolidācijas apjoma nodrošināt uz nodokļu paaugstināšanas rēķina, divas trešdaļas - uz izdevumu samazināšanas rēķina. Dombrovskis teic, ka šis nosacījums vēl arvien ir spēkā. Tomēr tā neiekļaušana valdības deklarācijā vedina domāt par zināmu laipošanu un piekāpšanos. Iespējams, tas dos ZZS pamatu paģērēt nākamo piekāpšanos - attiecībā uz izdevumu samazināšanu un tās pārziņā esošo nozaru reformēšanu.

Dombrovska valdības pārsvars parlamentā ir pietiekams, lai varētu apgalvot, ka šo valdību var nogāzt tikai no «iekšpuses». Tāpēc dažubrīd pārbaudījumus premjeram Dombrovskim sagādās ne tikai sarežģīti lēmumi saistībā ar budžeta konsolidāciju, labas pārvaldības iedibināšanu un tiesiskuma stiprināšanu, bet arī Saeimas vairākuma atbalsta nodrošināšana šiem lēmumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?