Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Vislatviešu patiesības brīdis

Ivars Āboliņš

Nedaudz negaidīti, tomēr, objektīvi skatoties, tikai likumsakarīgi par apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK sava veida politiskās nākotnes robežšķirtni ir kļuvuši nevis tīri etniskie jautājumi, bet demogrāfija. Tieši tās un nevis pilsonības, valodas vai krievu skolu dēļ vislatvieši ir metuši skaidru izaicinājumu Vienotībai ar tās premjeru Valdi Dombrovski priekšgalā, paziņojot, ka papildu finansējuma nepiešķiršanas gadījumā nebalsos par nākamā gada budžetu. Un, lai gan apvienības līderis Raivis Dzintars jau paspējis norādīt, ka tie nekādā ziņā nav draudi gāzt valdību, patiesībā tieši to tas arī nozīmē. Jo politiskā loģika un realitāte saka - ja kāds no koalīcijas partneriem izgāž budžetu, valdība krīt un tiek veidota jauna.

Pāris dienu pēc ultimāta izvirzīšanas gan parādījās informācija, ka Nacionālā apvienība no savām prasībām daļēji atteikusies, taču tā tomēr īsti nav taisnība. Iedziļinoties lietas būtībā, redzams, ka notikusi tikai problēmas risināšanai prasītās summas samazināšana punktos, kuros tas izskatās loģiski, nevis atkāpšanās no lietas būtības. Tas nozīmē, ka vislatvieši tomēr palikuši pie savām prasībām, un tikai tālākā notikumu gaita parādīs, vai viņu muskuļu masa ir samērojama ar ambīcijām. Jo, nolecot nost no savas vēlmes palielināt finansējumu demogrāfijai un kārtējo reizi tikai skaļi izrunājoties, partija ne tikai parādīs koalīcijas partneriem, ka nav spēlētājs, kuru vērts ņemt nopietni, bet arī riskē zaudēt vēlētāju atbalstu ilgtermiņā. Protams, vēlētājam, kurš par viņiem balso neatkarīgi no ārējiem apstākļiem vai aiz inerces, šāda pazemojuma piedzīvošana īpašu diskomfortu nesagādātu. Vēl vairāk - iespējams, viņš to pat nepamanītu vai norakstītu uz ļaunajām, korumpētajām un vecajām varas partijām, kuras neļauj šķīstajiem vislatviešiem izvērsties. Turpretim vēlētājs, kurš ierindojams tā sauktajā svārstīgajā grupā, taču ir ar noslieci uz Nacionālās apvienības atbalstīšanu, šādu piekāpšanos var arī nesaprast. Un tas jau nozīmētu, ka Dzintara sapnis par vēl lielāku Saeimas frakciju pēc nākamajām vēlēšanām ir izsapņots.

Savukārt, ja Visu Latvijai!-TB/LNNK izdosies panākt savu un demogrāfija patiešām saņems papildu finansējumu, partija ar vienu šāvienu būs nošāvusi ļoti daudzus zaķus. Pirmkārt, tas nāks par labu demogrāfijai, kas saņemtu necerētu naudu. Otrkārt, tas parādīs, ka ar viņiem koalīcijā rēķinās, un nākamais manevrs jau var būt arī papildu ministra vietas pieprasīšana (kas, ņemot vērā frakcijas lielumu, šķistu tikai loģiski). Treškārt, tas būs skaidrs signāls vēlētājiem, ka partija ar vārdiem nemētājas un savus solījumus tur.

Pagaidām, protams, pāragri prognozēt, kas notiks ar vislatviešu mesto izaicinājumu, taču nav šaubu, ka organizācijas nākotnei šis ir ļoti svarīgs brīdis. Jo tieši šobrīd izšķiras, vai tā būs nopietna partija ar savu mugurkaulu vai tikai skaļš, bet savā būtībā tomēr diezgan margināls grupējums, kurš ir spējīgs tikai bļaustīties un nekad neiegūs nopietnu ietekmi valdībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?