Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Vistrakākais pedants

Iepazīstieties - izraēliešu vijolnieks Gajs Braunšteins, Berlīnes filharmonijas orķestra pirmais koncertmeistars. 11. maijā viņš uzstāsies Lielajā ģildē Karela Marka Šišona diriģētajā Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) sezonas noslēguma koncertā. Savukārt gada sākumā Gajs Braunšteins uzstājās Berlīnes filharmonijā Andra Nelsona vadībā un pēc koncerta sniedza interviju Kultūras Dienai.

Mūziķa pirmā sastapšanās ar Berlīnes filharmonijas orķestri notika 1992. gadā - Gajs Braunšteins bija viens no solistiem Zubina Metas diriģētajā Ludviga van Bēthovena Trīskāršajā koncertā. 2000. gadā viņš kļuva par orķestra pirmo koncertmeistaru. Kopā ar Berlīnes filharmoniķiem viņam jāstrādā četri mēneši gadā, pārējā laikā vijolnieks var sadarboties ar citiem orķestriem un kameransambļiem, kā arī sniegt solokoncertus. Gajs Braunšteins spēlē Frančesko Rudžēri 1679. gadā darināto instrumentu. Berlīnes filharmonijas orķestrim viņš pievienojās laikā, kad tā mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents bija Klaudio Abādo. Pēdējos desmit gadus orķestri vada sers Saimons Retls.

Es visu sāku no nulles

«Man nav ne iecienītu diriģentu, ne komponistu. Kad tu kāp uz skatuves, vārda vērienam vairs nav nozīmes. Tajā brīdī paliec tikai tu un mūzika,» saka vijolnieks. «Pirms dažiem gadiem Ķelnē es dzirdēju, kā Andra Nelsona vadībā izskanēja Mālers, - sēdēju ar muti vaļā. Es biju laimīgs par iespēju sadarboties ar Andri, veidojot šo programmu ar Berlīnes filharmoniķiem. Viņš ir viena no mūsu paaudzes lielajām cerībām,» piebilst Gajs Braunšteins. Programmas pirmajā daļā viņš lieliski un iedvesmojoši spēlēja Johannesa Brāmsa Vijoļkoncertu, otrajā daļā bija Riharda Štrausa simfoniskā poēma Varoņa dzīve.

Klausītāji Rīgā, kuri var priecāties, ka viņiem kabatā jau ir biļetes uz LNSO sezonas noslēguma koncertu (viss ir pārdots!), Gaja Braunšteina interpretācijā dzirdēs vienu no skaistākajiem vijoļkoncertiem - Fēliksa Mendelszona opusu. «Vēl būdams pavisam jauns, es bieži klausījos, kā šo koncertu spēlēja dažādi spoži mūziķi. Taču katru reizi, kad es atveru partitūru, es mēģinu iztēloties, ka to visu vēl nekad neesmu ne dzirdējis, ne spēlējis. Katru reizi cenšos izlasīt mūziku no jauna. Šī ir mana ierastā pieeja jebkuram skaņdarbam. Nav svarīgi, cik daudz reižu es pats to esmu atskaņojis vai dzirdējis citu solistu sniegumā. Gatavojoties priekšnesumam, es visu sāku no nulles. Iedziļinos notīs, pētu materiālu, it kā tas būt kaut kas absolūti jauns un neizzināts,» stāsta mūziķis.

Atbildības un atpūtas sajūta

Gajam Braunšteinam ir plašs repertuārs, kurā viņš izpaužas gan kopā ar lieliem orķestriem, gan mazākos sastāvos: «Es bieži spēlēju mūziku, kas sacerēta pēdējos desmit gados. Es bieži spēlēju baroka mūziku. Un visu to, kas ir pa vidu starp baroku un laikmetīgo. Es nekad nespētu gūt piepildījuma sajūtu, ja neaptvertu visu šo skaņu mākslas spektru. Teiksim, pērn kopā ar Berlīnes filharmonijas orķestri un Saimonu Retlu man bija tā laime spēlēt vācu komponista Hansa Vernera Hences Otro vijoļkoncertu. Tas tika sacerēts pirms 40 gadiem, taču atskaņots ārkārtīgi reti. To ir tik grūti spēlēt, taču tas ir viens no visu laiku izcilākajiem opusiem vijolei ar orķestri. Tas ir vienā līmenī ar Mendelszona, Čaikovska un Brāmsa koncertiem.»

Vijolnieks uzsver, ka pret darbu izturas nopietni: «Šajā ziņā gandrīz esmu kļuvis par vācieti. Esmu pedants ar saasinātu atbildības izjūtu. Taču, kad koncerts ir beidzies, es atkal esmu visjocīgākais, vistrakākais un visstulbākais cilvēks, kādu jūs jebkad būsiet sastapuši! Es baudu dzīvi visās tās izpausmēs. Es spēlēju basketbolu, nodarbojos ar gumijlēkšanu, ceļoju uz eksotiskām vietām, kurās satieku tikpat trakus cilvēkus. Es vēlos paņemt no dzīves visu, ko tā piedāvā. Varu piedzerties kādā bīstamā rajonā, bet ne jau dienu pirms koncerta. Kad ņemu rokās vijoli, esmu pati nopietnība, kļūstu uzmanīgs un kārtīgs - nekādu joku. Visi koncerti man ir vienlīdz svarīgi neatkarīgi no tā, kur tie notiek - kādā mazā ciematā 300 kilometru attālumā no Telavivas vai Kārnegija zālē Ņujorkā.»

Ne fans, bet frīks!

Gaja Braunšteina ģimene dzīvo Izraēlā. Viņa vecvecāki bija Austrumeiropas ebreji, mūziķa mātes vecāki dzīvoja Rīgā. Mūzikas izglītību Gajs ir guvis Telavivā un Ņujorkā. «Es vienmēr esmu bijis Berlīnes filharmonijas orķestra fans. Pat ne fans, bet frīks! Kad jaunības gados viesojos Eiropā, es allaž centos atbraukt uz Berlīni, lai dzirdētu šo orķestri ar Herbertu fon Karajanu pie diriģenta pults. Es biju ar to apsēsts, tas bija mans fetišs! Es juku prātā šā orķestra dēļ. Tā skanējumā un stilā bija jūtams tradīciju spēks. Man nebija vēlmes par jebkuru cenu iekļūt šajā orķestrī, tomēr brīdī, kad parādījās koncertmeistara vakance, es pieķēros šai iespējai ar abām rokām, kājām un visu ķermeni. Es neteiktu, ka tas bija mans sapnis. Es nekad neesmu sapņojis kļūt par vijolnieku. Tas nav sapnis, bet mana realitāte - vienkārši es neesmu palaidis garām tās iespējas, kuras dzīve man piespēlēja.»

Par saviem nozīmīgākajiem iedvesmas avotiem Gajs Braunšteins uzskata pianistu Arturu Rubinšteinu un dziedātāju Mariju Kallasu. «Tāpat kā viņi, es gribu mainīt savu ādu atkarībā no repertuāra, kurā man ir jāiedzīvojas. Es nevēlos spēlēt tikai un vienīgi Brāmsu, es gribu spēlēt Debisī, Čaikovski un daudz ko citu. Katra autora darbus es gribu spēlēt tā, it kā es būtu nācis no kultūras, kas ir tuva šim komponistam. Klausoties Rubinšteinu spēlējam spāņu un franču mūziku, jūs nekad neuzminētu, ka viņš bija polis. Viņš mainījās katru reizi, un tā ir vērtīgākā īpašība katram mūziķim.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?