Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Zoodārzs. Otrā sērija?

Nevienam tā īsti negaršo, bet ēdīs vien tālāk, vismaz zin', ka neaizrīsies. Aptuveni šādās līdzībās patlaban var raksturot dominējošo politisko domu gājienu ap Valda Zatlera pašizvirzīto kandidatūru nākamajam Valsts prezidenta termiņam. Ilgi mīņājušās, šonedēļ uzreiz veselas divas politiskās apvienības - Vienotība un Par labu Latviju! - paziņoja, ka Zatleru tomēr virzīs kā oficiālu kandidātu. Galvenie argumenti abu spēku mutēs par labu viņam izrādījušies stabilitāte un prognozējamība, taču vai «zemē, kur netic» ar to vairs maz pietiek?

No vienas puses, it kā jau viss ir kārtībā. Zatlers ir apķērīgs, bijis uzcītīgs, kārtīgs, pareizs un šajos četros gados izrādījies pat ļoti labs stratēģis, brīnumainā kārtā pamanīdamies palikt labs pret visiem. Pat tajās reizēs, kad Zatlers tā kā centies sist dūri galdā, aprēķins bijis, lai dūre neasiņo un lai tā arī nevienu neaizķer par skarbu. Un pat savā lieliskākajā iespējā - beneficē Latvijas Universitātē - Zatlers pamanījās «uzņemt filmu», kurā viss bija nošūts līdz vīlītei, bet kura aizmirstas, tiklīdz kā pamesta kinozāle.

Zatlera četri gadi ir rādījuši, ka viņš nav un nebūs tas, kurš tautiešus sasauks mājās, viņš nebūs tas, kura runas izteiksmē vārds «Latvija» izsauks vieglas trīsas. Un viņš nebūs arī tas, kura teiktajam - laidiet pasaulē bērnus mūsu mīļajā Latvijā, lai tā aug liela, - varēs atbildēt ar paļaušanos. Lai cik augstu savos prioritāšu sarakstos viņš liktu demogrāfiju. Šis nav stāsts par vadonību, Satversmes pilnvarām vai rokas paspiešanu kaut ikvienam Latvijas iedzīvotājam. Šis ir stāsts par iedvesmu, it kā nieku, bet kurā savijas gudrība un cieņa, un nevis tikai prasme mīlēt Latviju, bet patiesa sirdssāpoša mīlestība pret šo valsti, pret savu tautu.

Iespējams, tas ir Latvijas vēl neaizsniedzamais Valsts prezidents, bet skumjākais, ka politiķi pat īsti nemēģina to aizsniegt. Vienīgie publiskie centieni - Vienotības līderes Solvitas Āboltiņas ziemā solītie prezidenta meklējumi - līdz ar pavasari ir izkusuši. Pirmskrīzes «gāzēšana» tagad ir pārvērtusies mūžīgā «stabilitātē», kura jau draud pārtapt remdenā un ļenganā pelēcībā, bet kas nav izeja.

Vēl jo ļaunāk ir tas, ka, visticamāk, aiz Zatleram glaimotās «stabilitātes» politiķu retorikā neslēpjas vis kaut kādi Latvijas «nestabilie», bet gan tiek spēlēta kārtējā politiskā šaha partija, kurai Latvijas sabiedrība varēs pieslēgties, kad būs jau šahs un mats. Grupēšanās, lai, lūk, Lembergs neiebīda savu prezidentu, aizkulišu sarunas, ka augstais amats jau tiek dūnots tai pašai Solvitai Āboltiņai, arī pašu politiķu spriedelējumi, ka prezidenta vēlēšanās ar vienu kārtu jau nepietiks, vēsta, ka Zatlers nebūt nav vienīgais un politiķu iekškabatās ir gan plāns B, gan C un D.

Līdz brīdim, kad Saeima lems par nākamo Valsts prezidentu, ir atlicis gandrīz mēnesis, un visiem politiskajiem spēkiem ir pēdējais laiks no aizkulišu dibenplāniem iznākt uz skatuves. Reiz jau Latvija piedzīvoja zoodārza kaunu, šobrīd, kā izskatās, briest nepieļaujama 2. sērija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?