Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +7 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Misija - izglītība

Labam skolotājam mūžīgi ir jāprot būt arī labam skolniekam. Un otrādi 

Milzīgo atšķirību starp vidusskolu un augstskolu es izjutu jau pirmajās lekcijās. Ne jau tas, ka nebija vairs apkārt jāvazā klases žurnāls vai dienasgrāmatā nerakstīja piezīmes, vienkārši pirmo reizi dzīvē kādā izglītības iestādē jutos kā personība. Te, izrādās, ne tikai drīkstēja brīvi paust savu viedokli, bet tas arī tika uzklausīts un ņemts vērā. Protams, šīs studijas atšķirībā no skolas bija mūsu pašu izvēle, liela daļa par tām arī maksāja, kas līdz ar šo cieņas un uzticības pilno attieksmi lika uzskatīt par pašsaprotamu, ka arī mums pašiem tagad ir pienākums uzvesties kā pieaugušajiem. Iespējams, šāda veida atmiņas ir viens no iemesliem, kas mudina augstāko izglītības iestāžu absolventus nevis doties uz ārzemēm un/vai taisīt lielo naudu, bet pieņemt izaicinājumu, piesakoties misijā – būt par skolotāju.

Tikko notika programmas Iespējamā misija sestais iesaukums, kas piedāvā jebkuram jaunietim ar bakalaura, maģistra vai doktora diplomu, līdera prasmēm un skaidru motivāciju piedalīties atlasē, lai divus gadus varētu strādāt par pilna laika mācībspēku kādā no Latvijas skolām. Jaunais skolotājs par darbu saņem gan algu, gan stipendiju, brīvajā laikā paralēli apgūst pedagoģijas un vadības prasmes.

Pēc misijas beigām dalībnieki var brīvprātīgi kļūt par programmas vēstnešiem, daloties pieredzē un motivējot iesaistīties citus. Diemžēl pagaidām nekāds fizisks apliecinājums par šo gadu laikā uzkrātajām pedagoģijas prasmēm izsniegts netiek, taču par to tiekot domāts. Neapšaubāmi – reālajā dzīvē jau kaut cik apbružājies, taču ainiņas no skolas sola vēl svaigi glabājošs skolotājs ir vērtīgs pienesums jebkurai pamata un vidējās izglītības iestādei. Turklāt, graujot stereotipus par skolotāja tēlu un parādot, ka stāvēt klases priekšā ir tikpat stilīgi kā būt par hipsteri vai strādāt reklāmas aģentūrā, cēlajai un pamatā taču altruistiskajai rīcībai tiek iedvesmoti arī citi jaunie latviešu censoņi.

Tradicionālo izglītības modeli pasaulē kopumā apdraud kārtējās tehnoloģiju attīstības un interneta izraisītās pārmaiņas. Vairākas prestižas augstskolas izveidojušas platformu, piedāvājot visdažādākos kursus bez maksas apgūt internetā. Izvēle tiešām ir plaša, sākot no kvantu fizikas vai programmēšanas un beidzot ar datu analīzi vai psihoanalīzi. Tā ir iespēja sekot līdzi virtuālām lekcijām, viegli lejupielādējami mācību materiāli un eksāmeni, kurus pēc skrupulozi izstrādāta pasniedzēja plāna vērtē citi neklātienes studenti.

Pašlaik tiekot strādāts, lai pēc kursu beigšanas studējošais varētu saņemt starptautiski atzītu kvalifikāciju, piemēram, kredītpunktu formā. Protams, ar stipru raksturu apveltītu cilvēku nav daudz, tāpēc kursu beigušo skaits ir samērā niecīgs (4– 10%), taču daži nākotni šādai platformai redz tieši veiksmīgā līdzāspastāvēšanā ar klasiskajām augstskolām. Piemēram, studenti mājās klausās lekcijas un lasa materiālus, taču dodas uz skolu iegūtās zināšanas pasniedzēja pavadībā izmantot praktiski. Diskusijas par šāda izglītības modeļa nākotni un to, kādu iespaidu tas atstās uz tradicionālo pilna laika klātienes izglītību, kļūst arvien aktuālākas. Varbūt video kārtējo reizi nenogalinās radiozvaigzni, taču varbūt tiešām lielas pārmaiņas izglītības sistēmā ir reālas un pavisam iespējamas ne tikai Roberta Ķīļa inscenējumā.

Informācija

www.iespejamamisija.lv

www.coursera.org

www.udacity.com

www.edx.com

www.futurelearn.com 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja