Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Holandiešu un flāmu vecmeistaru glezniecības izstāde Rīgas biržā

No 8. jūnija līdz 26. augustam mākslas muzeja Rīgas birža Lielajā izstāžu zālē būs apskatāma holandiešu un flāmu vecmeistaru glezniecības izstāde Floras valstība no Maskavas mākslas galerijas Modus Vivendi kolekcijas, pavēstīja projekta vadītāja Daiga Upeniece.Visu vasaru Rīgas birža Lielajā izstāžu zālē varēs aplūkot darbus no galerijas Modus Vivendi (Maskava) mākslas kolekcijas, kuras kodolu veido holandiešu un flāmu 17.

gadsimta glezniecība. Profesoram Valērijam Babkinam daudzu gadu garumā izdevies radīt mākslas darbu krājumu, kuru pazīst un novērtē ne tikai Krievijā, bet arī Nīderlandē, Austrijā, Šveicē un citur. Gleznu tematiskais loks aptver dažādus žanrus: ainavas, portretus, sadzīves skatus, klusās dabas. Gleznu kolekcija tapusi pārdomāti un mērķtiecīgi, vienam darbam papildinot otru, vienai sižeta līnijai sasaucoties ar citu, atklājot autora rokrakstu pēc iespējas pilnīgāk.Rīgā pirmo reizi tiek parādīta tik plaša holandiešu un flāmu ziedu glezniecības kluso dabu izlase, kur 20 audeklos vizuāli krāšņi un gleznieciski virtuozi ietverts dziļš simbolisks vēstījums. "Ziedu valodas" atšifrēšanā veikts zinātniski pētnieciskais darbs, piedaloties Krievijas un Rietumu mākslas vēsturniekiem, kā arī Krievijas Zinātņu akadēmijas Botānikas institūta speciālistiem. Līdzās gleznām izstādē eksponēti arī pētījuma rezultāti, skaidrota katra zieda nozīme un kompozīcijas jēga.Galerijas Modus Vivendi kolekcija var lepoties ar vairākiem slavenās Brēhelu dzimtas – Jana Brēhela Jaunākā (1601-1678), viņa dēla Jana Pītera Brēhela (1628-1664) darbiem. Izstāde ļauj iepazīties ar Pītera de Blota (1601-1658) un Florisa fan Shotena (1580/1588-1656) sadzīves ainām ar klusās dabas elementiem, Karela de Mora (1656-1738) Vīrieša portretu, Pītera Nefa Vecākā (1578-1656/1661) un Pītera Nefa Jaunākā (1620-1675) interjeru gleznojumiem, Kristofa fan der Lāmena (1606-1652) un Jana fan Kesela (1620-1661) galantajām ainām, Jana Pauvela Hillemana (1618-1675) klusajām dabām ar omāriem, austerēm un citroniem, Pītera fan Blūmena (1657-1720) un Frēderika de Mušerona (1634-1686) idealizētajām dienvidu ainavām, Ludolfa Bakheizena (1631-1708) bangojošo jūru, kā arī daudzu citu autoru darbiem.Pirmo reizi apmeklētāju apskatei tiek nodota pati īpašākā kolekcijas daļa - flāmu un holandiešu klusās dabas ar ziediem. Plašā amplitūdā ekspozīcijā parādīti Antverpenes mākslinieku darbi, piemēram, Jana Baptista Bosharta (1667-1746), Haspara Pītera Ferbruhena Jaunākā (1664-1730), Pītera Kastela III (1684-1749) gleznotās ziedu kompozīcijas, kā arī krāšņās ziedu vijas, kuras papildina dažādas figuratīvās kompozīcijas.Apmeklētāji aicināti salīdzināt _Modus Vivendi _darbus ar gleznām, kas glabājas mākslas muzeja Rīgas birža krājumā. Daļa izstādē pārstāvēto autoru Rīgai jau ir zināmi, atsevišķu mākslinieku darbi iekļauti muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc Rīgai šīs kolekcijas izstāde ir saistoša un īpaši interesanta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ineses Galantes fonds nodibina Baltijas balvu

Ineses Galantes fonds” sadarbībā ar trīs Baltijas valstu – Latvijas, Lietuvas un Igaunijas – sabiedriskajām un izglītības organizācijām, profesionālajām asociācijām un diplomātiskajiem p...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja