Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Rīgas biržā skatāma holandiešu mākslinieka Hendrika Falka izstāde

No 5. aprīļa līdz 3. jūnijam mākslas muzeja Rīgas birža Boses zālē būs apskatāma holandiešu mākslinieka Hendrika Falka (1897-1986) gleznu izstāde, kurā apmeklētāji varēs iepazīties ar darbiem, kas radīti ietekmējoties no avangarda kustības De Stijl.Paralēli Melngalvju namā būs eksponētas autora gleznas, kuras tapušas gan Holandē, gan vizīšu laikā Latvijā.

Savukārt Mencendorfa namā tiks izstādītas Rīgas un Jūrmalas starpkaru laika fotogrāfijas, kā arī Falku ģimenes dokumenti.Kā stāsta izstādes kuratore Dace Krīgere, ekspozīcija mākslas muzejā Rīgas birža parāda holandiešu gleznotāja Hendrika Falka daiļradi, kas ir pazīstama ar unikālu un savdabīgu rokrakstu. Mākslinieks savos darbos ir ļoti lakonisks gan līniju, gan krāsu izteiksmē, lai izceltu atainoto tēlu būtību. Viņa individuālais stils veidojās laikā, kad ap 1920. gadu Hendriks Falks iepazinās ar holandiešu avangarda kustību De Stijl (Stils). Šīs kustības vadošajiem pārstāvjiem Pītam Mondriānam un Teo van Dusburgam ir ievērojama loma 20. gadsimta mākslas vēsturē.Grupa _De Stijl _tika dibināta 1917. gadā. Šīs apvienības mākslinieku darbu pamatā bija tīra abstrakcija, kompozīcijas tika vienkāršotas līdz vertikāli un horizontāli kārtotu līniju un laukumu ritmiem, un līdz ar melno un balto tika izmantotas vienīgi pamatkrāsas. Mākslinieciskā darbība tika balstīta uz ģeometriskā abstrakcionisma principiem, strādājot ar tādiem pamatelementiem kā taisna līnija, kvadrāts un taisnstūris, kas apvienoti izteikti asimetriskās kompozīcijās.Teo van Dusburgs uzaicināja Hendriku Falku pievienoties kustībai De Stijl, bet viņš atteicās, lai visu mūžu darbotos kā individuāls mākslinieks. Lai gan Falks savā daiļradē strikti neievēroja abstraktās mākslas principus, arī viņa darbos, tāpat kā citiem apvienības dalībniekiem, ir vērojama taisnu līniju un krāsu skaidrība, kas ir raksturīga grupas Stils pārstāvju darbiem.Māksliniekam ir bijusi cieša saistība ar Latviju. Starp 1930. un 1939. gadu Hendriks Falks apmeklējis Latviju vairākas reizes kopā ar savu dzīvesbiedri Tatjanu Falku-Kočerginu (1904-1998), kura dzimusi Rīgā un dzīvojusi Latvijā no 1918. līdz 1922. gadam. 1930. gados gandrīz katras vasaras brīvdienas Hendriks, viņa sieva un bērni pavadījuši Liepājā un Dubultos kopā ar Tatjanas vecākiem un māsu. Falks ņēmis līdzi savas otas un uzgleznojis dažus darbus, kurus var apskatīt Melngalvju namā. Savukārt muzejs Mencendorfa nams izstādē Rīga starpkaru laikā. Nīderlandiešu gleznotājs Hendriks Falks un viņa sieva Tatjana Kočergina piedāvā iepazīties ar Rīgas un Jūrmalas starpkaru laika fotogrāfijām un Falku ģimenes dokumentiem.Izstāde ir tapusi sadarbībā ar Nīderlandes Karalistes vēstniecību Latvijā, Hendrika Falka fondu un Veenkoloniaal muzeju Vēndamā, Nīderlandē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja