Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Rīgas biržā tikai trīs dienas būs skatāma dizainera Jana Kata paklāju kolekcija

Tikai trīs dienas – no 31. augusta līdz 2. septembrim – mākslas muzeja Rīgas birža Lielajā izstāžu zālē programmā Nacionālo kultūru dienas būs apskatāma slavenā paklāju dizainera Jana Kata (Vācija) paklāju kolekcija Dzēstais mantojums/Erased Heritage, pavēstīja izstādes kuratore Dace Krīgere.

"Uz Rīgu atvestā paklāju kolekcija ir ierindojama kategorijā "Jāredz!" gan ekskluzīvā dizaina cienītājiem, gan tiem, kuri ar tekstilmākslu nodarbojas profesionālā līmenī. Kolekcija Dzēstais mantojums ne tikai atsedz Austrumu kultūras senās tradīcijas, bet neparastā veidā demonstrē nenoliedzami laikmetīgu Rietumu mākslu, tā savienojot atšķirīgo vienotā veselumā," stāsta mākslas muzeja Rīgas birža vadītāja Daiga Upeniece.

Izstādi Rīgas biržā atbalsta interjera salons Krassky. Paklāju speciālists, dizaina salona Krassky vadītājs Aigars Zelmenis norāda: "Rīdziniekiem publiskai apskatei pieejamā paklāju izstāde vērtējama kā unikāla iespēja. Līdz šim Erased Heritage paklāju kolekcija izstādīta vienīgi elitāram mākslinieka Jana Kata cienītāju lokam un tikai lielāko pasaules metropoļu slavenākajās mākslas un dizaina izstādēs, piemēram, Milānā, Ņujorkā un Maskavā, kur izpelnījusies nedalītu mākslas ekspertu sajūsmu."

Kolekcijas Dzēstais mantojums paklāji ir roku darbs un tiek mezgloti saskaņā ar vissenākajām Austrumu paklāju darināšanas tradīcijām, audējiem klausoties galvenā meistara dziedājumā – ornaments veidojas melodijas ritmā, kur noteikta augstuma nots nozīmē attiecīgās krāsas pavedienu un zīmējumu. Atbilstoši šīs kolekcijas iecerei – "dzēstajiem rakstiem" – meistara dziedājums ir krasi mainīgs, un tāpēc tradicionālo rakstu savienošana ar it kā dzēstajiem efektiem ir ne tikai emocionāls, bet arī fizisks izaicinājums gan dizainerim, gan pašiem audējiem. Viens šāds paklājs tiek mezglots pat septiņus mēnešus, un rezultāts ir pārsteidzošs. Daudzi paklāju nozares eksperti atzinuši, ka Dzēstais mantojums ir neparastākā un iedvesmojošākā paklāju kolekcija, kāda jebkad radīta.

Mākslinieks Jans Kats specializējas paklāju dizaina veidošanā. Viņa daiļrades vadmotīvs ir atgriešanās pie vēsturiskā mantojuma saknēm un paklāju darināšanas tradīciju saglabāšana, kuras ieguvušas UNESCO Pasaules kultūras mantojuma statusu. Jana Kata darinātie paklāji vienlaikus ir gan arhaiski, gan ārkārtīgi moderni. Veidojot kolekciju Dzēstais mantojums/Erased Heritage, mākslinieka mērķis ir bijis atdzīvināt paklāju kultūru un pietuvināt to mūsdienu cilvēkam. Par šo konceptuālo projektu Jans Kats saņēmis starptautisko ekspertu atzinumu, ka viņa paveiktais ir apvērsums paklāju pasaulē.

Jans Kats ir šobrīd pasaulē godalgotākais un veiksmīgākais paklāju dizaineris. Viņš saņēmis vairākus prestižus starptautiskus apbalvojumus - Red Dot Award, Best Carpet Innovation un Best Modern Collection. Autora paklāju kolekcijas un atsevišķi darbi tiek izstādīti slavenākajās starptautiskajās mākslas izstādēs. Jans Kats sadarbojas arī ar vadošajiem mēbeļu ražotājiem un labākajiem interjera dizaineriem - Kristianu Liegri, Mateo Tunu un Pīteru Marino.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja