Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Rudenīgie lidojumi ar helikopteru

Divsimt metru virs Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma

No putna lidojuma un ar teju 30 gadu laika distanci – līdz 23. februārim Latvijas Arhitektūras muzejā (Mazajā Pils ielā 19 Rīgā) aplūkojama Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) rīkotā izstāde 200 metru virs mantojuma, kurā eksponēta VKPAI Pieminekļu dokumentācijas centra Fotonegatīvu fonda 1990. gada aerofotogrāfiju kolekcijas daļa.

Šie attēli ir uzņemti lidojumos ar helikopteru 1990. gada oktobrī, novembrī un decembrī. Tā bija pirmā mērķtiecīgā Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma fotofiksācija no gaisa. "Jauniegūtās brīvības vēsmas iedrošināja VKPAI vadītāju Juri Dambi ierosināt avantūristisku ideju – apsekot Latvijas kultūras pieminekļus no gaisa," raksta izstādes kuratori Līga Goldberga un Krišjānis Jantons. Šo ideju apstiprinājis tā laika kultūras ministrs Raimonds Pauls, kurš nodrošinājis tās realizāciju. "Iespēja bija jāizmanto nekavējoties. Lidojumi notika, neskatoties uz rudenīgajiem laika apstākļiem. Helikopters pacēlās no Spilves lidostas un pārlidoja plašu Latvijas teritoriju ar pieturas punktiem Liepājā un Daugavpilī." Lidojumos piedalījās VKPAI vadītājs Juris Dambis, fotogrāfs Aivars Holms, inspekcijas darbinieki Edmunds Vonsovičs, Guntars Frišenfelds un ģeogrāfijas profesore Aija Melluma.

Izstādē var aplūkot uzņēmumus ar Kuldīgas tiltu, Katlakalna baznīcu, Lielo Mežaparka estrādi, Miķeļbāku, Kokneses pilsdrupām, Aglonas Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas Romas katoļu baziliku un citām celtnēm. Izstādei veltītajā bukletā fotogrāfijas ir papildinātas ar īsiem aprakstiem par tajās redzamajiem objektiem un to likteņiem. "Mūra baznīca pabeigta 1780. gadā pēc arhitekta Bartolomeo Frančesko Rastrelli projekta. Otrā pasaules kara laikā baznīcu sagrāva, visu padomju okupācijas laiku tā bija drupās. Atjaunošanas darbi notika no 1993. līdz 2003. gadam," par Jelgavas Sv. Simeona un Sv. Annas pareizticīgo katedrāli norāda izstādes rīkotāji.

Latvijas Arhitektūras muzeja vadītāja Ilze Martinsone akcentē, ka šī ir pirmā publiskā izstāde no Pieminekļu dokumentācijas centra krājuma. Lai iepazīstinātu plašāku interesentu loku ar tajā esošajiem bagātīgajiem materiāliem, tā darbinieki ir iecerējuši nule aizsākto tradīciju turpināt, arī turpmāk rīkojot izstādes.

200 metru virs mantojuma ir tapusi Eiropas Kultūras mantojuma gada ietvaros. Tas piedāvā iespēju piedalīties un izbaudīt līdz šim nepieredzētus pasākumus, kas veltīti Eiropas bagātīgajam un daudzveidīgajam kultūras mantojumam. Vairāk informācijas var lasīt interneta vietnē www.mantojums2018.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja