Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Uztveres plaisas mazināšana

Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta, bet šeit nav Marka Rotko! Lai šie divi vaļi varētu satikties Rīgas 2014 programmā Okeāna alkas, tiek rīkots projekts No Rīgas uz Daugavpili Rotko vilcienā.

Tā centrālais notikums ir starptautiskā konference Abstraktais ekspresionisms: emociju valoda, kas 23. un 25. septembrī norisināsies abās galastacijās. Tajā piedalīsies dalībnieki no Parīzes, Ņujorkas, Londonas, Madrides, Sanpaulu un Maskavas. "Pasaules mēroga mākslas zinātnes zvaigznes," akcentē Daugavpils Marka Rotko Mākslas centra (DMRMC) vadītāja vietnieks Māris Čačka.

Unikāls gadījums

Dalībnieku vidū ir britu mākslas vēsturnieks Deivids Anfams, kurš deviņus gadus ir veidojis Daugavpilī dzimušā mākslinieka monogrāfiju. "Par visiem Marka Rotko gleznotajiem eļļas darbiem uz audekla, kas vienlaicīgi ir apjomīgākais pētījums par mākslinieka daiļradi," viņš stāsta. Konferencē piedalīsies arī Pols Hakslijs, kurš personīgi ir ticies ar Marku Rotko un atsauks atmiņā viņu sarunas. "Tas ir unikāls gadījums ne tikai Latvijā, bet arī visā Austrumeiropā, ka mākslinieka līdzgaitnieks piedalās šādā pasākumā," norāda DMRMC vadītāja vietnieks.

Dalībnieku vārdi nav atstājuši vienaldzīgus mākslas interesentus abās pilsētās. M. Čačka atklāj, ka viņi ir saskārušies ar lielu atsaucību: bija plānots, ka konferenci Daugavpilī varētu klausīties 150 apmeklētāju, taču elektronisko pastu pārplūdinājušas vēstules ar vēlmi reģistrēties, un viņi atraduši iespēju vēl 100 cilvēkiem to vērot tiešraidē blakus telpā. Uz Latviju šajās dienās atbrauks arī abi mākslinieka bērni Keita Rotko- Praizela un Kristofers Rotko, kurš stāstīs "par sava tēva daiļradi caur psiholoģiskām kategorijām".

Mierinājuma balva

Konferences pirmās dienas noslēgumā – 23. septembrī plkst. 19 – Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē notiks britu komponista Džeimsa Klārka mūzikas koncerts. Kamerorķestris diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā atskaņos skaņdarbus Untitled no.1 un 2014-N. "Es izvēlos ļaut mūzikai pašai par sevi runāt un izvairos lietot aprakstošas kategorijas (arī nosaukumos)," viņš paskaidro. Otrais skaņdarbs ir rakstīts īpaši šim notikumam un piedzīvos pasaules pirmatskaņojumu. "Varam izriest krūtis un lepoties," teic M. Čačka (bezmaksas ielūgumus var saņemt LNB reģistratūrā).

Nākamajā dienā, 24. septembrī, no Rīgas uz Daugavpili ceļā dosies īpašs vilciens Klusuma laboratorija. "Vilciens bija piepildīts jau ceturtajā dienā, kad mēs izsludinājām pieteikšanos uz šo braucienu," apbēdina DMRMC vadītāja vietnieks. "Nebēdājiet, ir arī citi veidi, kā nokļūt līdz Daugavpilij," viņš piebilst. Tās pašas dienas vakarā plkst. 20 galapunktā sāksies multimediju performance Rotko iedvesmo ar laikmetīgās mākslas, mūzikas un multimediju simbiozi, kas kulminēs pusnaktī – mākslinieka 111. dzimšanas dienas iesākumā.

Visi tie, kuri šajās dienās netiks līdz Daugavpilij, līdz 27. septembrim LNB mākslas lasītavā var apmeklēt izstādi Drukātais Rotko, kurā pirmo reizi Latvijā vienkopus ir skatāms lielākais līdz šim izdoto grāmatu skaits par Marku Rotko no LNB un DMRMC krājuma. Tās sniedz vēstījumu gan par mākslinieka dzīves gājumu, gan radošajiem meklējumiem un atklājumiem. Turklāt jau drīzumā ikviens mākslas fans varēs papildināt savu grāmatplauktu ar diviem izdevumiem latviešu valodā.

Kartupeļu raža

Šajā nedēļā apgāds Zvaigzne ABC laiž klajā franču akadēmiķes Annijas Koenas-Solalas monogrāfiju Marks Rotko, kurā autore apraksta Latgales ebreju zēna sarežģīto ceļu no imigranta līdz atzītam māksliniekam, īpaši aplūkojot Dvinskas perioda lomu viņa personības un mākslas veidošanās procesā. "Lai Latvijas cilvēki kopumā pieņemtu Marku Rotko kā sev piederīgu personību un sāktu ar viņu lepoties, vēl ir jāpieliek lielas pūles," saka Latvijas institūta direktore Karina Pētersone, kura cer, ka grāmata varētu mazināt šo uztveres plaisu.

Noslēdzošajā dienā, 25. septembrī, Daugavpilī tiks prezentēta amerikāņu profesora Džeimsa Breslina monogrāfija Marks Rotko. Biogrāfija, ko piedāvās apgāds Jumava. Ar ekspozīciju Latvijas laikmetīgā glezniecība tiks atklāta jaunā rudens izstāžu sezona. Tajā būs pārstāvēti septiņi mākslinieki: Sigita Daugule, Jānis Dukāts, Andris Eglītis, Daiga Krūze, Viktorija Valujeva, Andris Vītoliņš un Otto Zitmanis. Līdzās būs apskatāmi ārvalstu mākslinieku Kristīnas Hakslijas un Pītera Grifina darbi, kā arī starptautiskās rezidences Mark Rothko 2014 skate.

Projektu No Rīgas uz Daugavpili Rotko vilcienā var salīdzināt ar kartupeli, kas, iestādīts zemē, nesīs ražu nākotnē. Līdzšinējie pasākumi jau ir devuši rezultātus – salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu DMRMC apmeklētāju skaits ir pieaudzis par 15 procentiem. "Tas ir ļoti labs rādītājs," uzskata M. Čačka, jo bieži jaunas institūcijas piedzīvo apmeklējuma bumu pirmajā laikā, bet pēc tam interese noplok. Vairāk informācijas – www.rothkocenter.com.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja