Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Lita Beire: Pārsteigumi būs!

Bez pārsteigumiem ne dzīve, ne māksla nav interesanta. Pārsteigumi būs! - iepazīstinot ar 18. Starptautiskā Baltijas baleta festivāla programmu, sola tā direktore Lita Beire. Tos izbaudīs skatītāji Rīgā, Valmierā, Rēzeknē, Kuldīgā, Liepājā un Preiļos. Festivāls sāksies jau pirms tā atklāšanas pasākuma, kas, kā ierasts, notiks t/c Origo Rīgas Dzelzceļa stacijā (22.

IV plkst. 17) ar baletpriekšnesumiem dzīvā orķestra pavadījumā. Jau 19. aprīlī Rīgas Kongresu namā atklās Ķīnas fotomākslinieku izstādi, savukārt modes teātra mākslinieka Bruno Birmaņa fotoizstāde Ballett.Beyond/Balets.Viņpus t/c Origo brīvdabas galerijā ļaus ielūkoties teātra aizkulisēs.

Sports vai mūsdienu deja?

Līdz festivāla atklāšanai savas atraktīvi un dziļi saturīgi sportiskās viesizrādes jau būs nodejojusi arī mūsu publikai jau pazīstamā Jū Stremgrēna deju kompānija no Norvēģijas. Rēzeknes k/c (19.IV) un Valmieras k/c (21.IV) tā jau būs parādījusi savu kroņa izrādi Futbols - dinamisku, raupji fizisku un trokšņainu, taču vienlaikus estētisku vēstījumu, kas virtuozi balansē uz sporta un mākslas robežas. 1997. gadā radītā izrāde iekarojusi publikas simpātijas jau 30 valstīs un reiz redzēta arī pie mums.

Rīdziniekiem šoreiz tiks Stremgrēna jaunākā sportiskā deju izrāde Ping Pong (Galda teniss) Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē 20. aprīlī plkst. 19. Galda teniss nav tikai sports, tā ir arī filosofija, skanot leģendārā džezmeņa Šarla Aznavūra, Zāras Leanderes, Johana Štrausa, Jakoba Gādes, Friderika Šopēna, skandināvu u. c. autoru mūzikai, vēstīs viencēliens, kas ar gandrīz 500 izrādēm 23 valstīs ieguvis milzīgu publikas un preses uzmanību, tomēr akadēmiskajā pasaulē vēl joprojām strīdas, vai tā ir populistiska izklaide vai moderna laikmetīgā deja. Šāds dejas un sporta apvienojums vēl joprojām ir baltais zvirbulis dejas faunā. Izrādē iekļauts arī leļļu teātris ar aizkadra balsi, kura runā sliktā angļu valodā. Uzbūvei ir apzināta līdzība ar vidējo amerikāņu mazbudžeta komerciālā kino scenāriju - grupiņai bālu jauniešu rekordīsā laikā tiek mācīta Austrumu filozofija un galda tenisa pamati.

Absurds, humors un steps

Ar humoristisku absurda deju izrādi Displacement (Pārvietošana, 2005) viesosies deju grupa Kasandra no Dānijas. Displacement ir dekadents horeogrāfisks komiskais duets, kas, iedvesmojoties no senās ziemeļnieku cīņas tehnikas Glima, vēstī par identitāti un dzimumu mentalitāti. Pāra cīniņā par vietu uz dīvāna ar smalku pašironiju zīmēti pretmeti: privātums - izrādīšanās, izslēgts - ieslēgts, atklātība - identitātes slēpšana. Uzveduma satura pamatmotīvs ir apjausma par nonākšanu neīstā vietā un neīstā laikā. Presē par izrādi rakstīja: "...super izklaide!" Izrāde smīdinās Rīgā Zirgu pastā 23. aprīlī plkst. 19, kā arī Valmierā, Rēzeknē un Liepājā.

Interaktīvo brīvdabas atrakciju Krēsli Sarānas pilsētas Theatre de la Tete Noire (Francija) bez maksas ļaus izbaudīt gan pieaugušajiem, gan bērniem Rīgā (pie t/c. Origo 25.IV plkst. 12 un plkst. 16, Doma laukumā 26.IV plkst. 12 un plkst. 15), Kuldīgā (Pils parkā 27.IV) un Liepājā (28.IV). Interaktīvās, lēnās brīvdabas atrakcijas autors ir plastisko mākslu meistars Žans Marī Gerēns. Pieci milzīgi kustīgi, mehāniski krēsli no dzelzs, koka un akmens ir radīti, lai imitētu bezsvara stāvokli, kurā kustības kontrolē tikai cilvēka ķermenis. Tos veidojot, Ž. M. Gerēns meklējis izjūtas pagātnē - bērna šūpulī, kuru kustina kāda neredzama roka. Jāgatavojas pārsteidzošai pieredzei, jo, "tiklīdz iesēžamies krēslā, viss, ko redzam, ir debesis. Pazūd apkārtne, horizonts, un varam ļauties kustībām...", stāsta Francijas kultūras centra direktors Denī Diklo.

Dinamiskās, sinkopētu ritmu spēlēm pilnās stepa dejas artistiskums un šarms būs baudāms ASV deju grupas Step Afrika priekšnesumā 1. maijā Rīgas Kongresu namā (1.V plkst. 19) un Preiļu novada kultūras centrā (30.IV plkst. 19). 1994. gadā dibinātā Step Afrika ir pasaulē pirmā profesionālā stepa deju kompānija. "Step Afrika uzstājas uz Amerikas prestižākajām skatuvēm - no Baltā nama līdz Linkolna centram Ņujorkā. Stepinga jeb skaņu un ritmu radīšanas tradīcijas tā izmanto, arī mācot jaunos cilvēkus dejot," stāsta ASV vēstniecības kultūras un preses atašeje Eimija Storova. Visvairāk gaidītajā festivāla notikumā - Galā koncertā 29. aprīlī Latvijas Nacionālajā operā - uzstāsies starptautiskajos konkursos nolūkotās jaunās baleta zvaigznes no Austrijas, ASV, Dienvidkorejas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Vācijas, Ukrainas, Krievijas, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja