Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mūsu nepieradinātās un dziļās saknes

Diriģente Laura Leontjeva, komponists Uģis Prauliņš un Saulkrastu koris Anima kopā ar domubiedriem radījuši koncertprogrammu Līvu sasaukšanās, kuru noklausīties varēs koncertzālē Cēsis trešdien, 30. oktobrī, plkst. 20. Programmas vadmotīvs ir nemateriālā kultūras mantojuma apzināšana, saglabāšana un popularizēšana un tā mūsdienīga interpretācija, atzīmējot UNESCO izsludināto Pirmiedzīvotāju valodu gadu un aicinot apzināties savas dziļās un nepieradinātās saknes.

"Līvu sasaukšanās ir koncertprogramma, kura tapusi divos pēdējos gados, bet tās aizmetņi meklējami jau 2014. gadā, kad, tuvojoties Latvijas simtgadei, vēlējāmies apzināt tās kultūrvēsturiskās vērtības, kuras glabā Saulkrasti un Saulkrastu apvidus. Liels atklājums man bija Vidzemes lībiešu krasts, jo līdz tam mirklim ar lībiešiem man asociējās tikai Kurzeme," stāsta kora Anima diriģente Laura Leontjeva. Vidzemes lībiešu tēma viņai ir tik būtiska arī tāpēc, ka šajā pusē šī valoda un kultūra ir apdraudēta, lai neteiktu, ka izmirusi.

"Uzrunājot komponistu Uģi Prauliņu radīt skaņdarbu, kurā izmantotas Vidzemes lībiešu tautasdziesmas, nemaz nenojautu, ka Uģim ir visciešākā saikne ar lībiešiem un ka rezultātā taps tik krāsains, emocionāli bagāts un enerģisks cikls, kurā sasaukti kopā Vidzemes, Kurzemes līvi un līvu radu tautas," turpina Laura Leontjeva. Savukārt Uģis Prauliņš atklāj, ka vēlējies atrast tieši Vidzemes lībiešu dziesmas vai tekstus, bet "izdevās sasaukt kopā visus Latvijas somugrus – līvus, leivus, lucus: somugru dienvidu robežas ciltis ar to atbalsīm Sāremā un Pērnavā".

Koncertā skanēs ne tikai Uģa Prauliņa īpaši šim notikumam radītā mūzika, bet arī viņa, Laimas Jansones un Edgara Beļicka oriģināldarbi ar mūsdienu līvu dzeju no kopā veidotā CD Jūrd. Saknes. Roots un citi darbi, kuru galvenais iedvesmas avots ir lībiešu kultūras bagātīgais mantojums. Uz skatuves būs varens pulciņš mūziķu – līdzās korim Anima muzicēs etno ansamblis un stīgu kvartets, Uģis Prauliņš pie taustiņinstrumentiem, solistes Julgī Stalte, Ilona Dzērve, Elīna Ose, kā arī Laura Leontjeva. Lauras Leontjevas vadītais koris Anima šoreiz ne tikai dziedās, bet arī dancos. Kora dziedātājus dejot iemācījis pazīstamais horeogrāfs, vairāku Deju svētku virsvadītājs un mākslinieciskais vadītājs Jānis Purviņš, kurš veidojis koncertprogrammas horeogrāfiju.

"Latvija ir līvu un latviešu tēvzeme – zeme, kurai dota visa sirds. Un te simtu pirmajā brīvvalsts gadā jau atkal ieskanas līvu mēle. Tas ir signāls, tā ir cerība nākotnei, ka tieši šeit rodas rītdiena – divu brīnumainu kultūru mijiedarbības evolūcija. Lett the Liv and Lett Live!" ar pārliecību pauž Julgī Stalte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja