Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mūžības dimensijā devies komponists Jānis Porietis

Pēc vairāku mēnešu cīņas ar slimību mūžībā 67 gadu vecumā aizsaukts komponists Jānis Porietis (1953–2021), vēsta Latvijas Radio. Tieši ar Latvijas Radio komponistam bijusi visciešākā saikne gan 15 gadus strādājot par skaņu režisoru, gan vēlāk, Vācijā pavadītajos dzīves pēdējos desmit gados sarakstoties ar LR 3 Klasika.

Tieši pie skaņu režijas pults pavadītos 15 gadus Jānis Porietis pats vērtējis kā visinteresantāko laiku savā biogrāfijā. "Viņa vadībā tapuši simtiem vērtīgu akadēmiskās un vieglās mūzikas ierakstu ar tādām atskaņotājmākslas leģendām kā Ilze Graubiņa, Inta un Māris Villeruši, pianiste Jautrīte Putniņa, Valdis Zariņš, Raimonds Pauls, Ivars Vīgners, Uldis Stabulnieks, Mārtiņš Brauns un grupa Sīpoli, bērnu vokālais ansamblis Knīpas un knauķi...," stāsta Latvijas Radio 3 žurnāliste Ilga Auguste. "Jāni interesēja dzīve visās tās izpausmēs: viņš bija aktīvs slēpotājs, mazā lidaparāta pilots, sociāli aktīvs un ar lielisku humoru apveltīts kultūras cilvēks. Viņš sapņoja par kopīgu fotoizstādi ar savu vārda un uzvārda brāli trompetistu Jāni Porieti un bija cerību pilns atgriezties no Vācijas atpakaļ mājās – Latvijā, kurai vienmēr piederējusi Jāņa Porieša sirds."

"Viņš nebija daudzrakstītājs, taču katra viņa kompozīcija – vai tā būtu Noskaņa klavierēm, vai Skice flautai, Pavasara akvarelis, bērnu dziesmas, kas joprojām ir mazāko dziedātāju repertuārā, vai skaņu ainas radiolugai Uršulīte – līdzinās nostrādātām pērlītēm – izteiksmīgām, lakoniskām, vieglas rokas un gaišas domas radītām," Ilga Auguste raksturo komponista rokrakstu. Viņa pēdējo skaņdarbu – duetu vijolei un flautai Rītausma – Aija Rēķe un Agita Arista pirmatskaņoja 2019. gadā ASV.

Jānis Porietis savu mūziķa talantu vispirms izkopa Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā (EDMS) un tās slavenajā zēnu korī. Skolu viņš 1972. gadā pabeidza gan kordiriģēšanas, gan mūzikas teorijas specialitātē. Turpat sperti arī pirmie soļi kompozīcijā, mācoties pie Ģederta Ramana. 1977. gadā Porietis absolvēja Latvijas Mūzikas akadēmijas profesora Jāņa Ivanova kompozīcijas klasi. Jau studiju laikā (1976. gadā) sāka strādāt Latvijas Radio par mūzikas ierakstu skaņu režisoru un turpināja šo darbu līdz 1991. gadam.

Porietis strādājis par kompozīcijas skolotāju gan EDMS, gan Cēsu, Gulbenes, Ērgļu un Rīgas 2. mūzikas skolā. Karadienesta laikā vadījis slaveno armijas estrādes ansambli Zvaigznīte, bet vēlāk – bērnu vokāli instrumentālo ansambli Kolibri. Jānis Porietis bijis Alfrēda Kalniņa Cēsu mūzikas koledžas direktors (1991– 2000) un Kultūras atbalsta fonda Klēts Cēsīs valdes loceklis, kā arī Kultūras ministrijas Valsts kultūrizglītības centra direktors (2000–2005) un LR Saeimas deputāts. Atzīmējot Porieša nopelnus, viņš tika iecelts par Latvijas Mūzikas izglītības iestāžu asociācijas Goda locekli. Porietis darbojās arī publicistikā – rakstīja recenzijas un apcerējumus par sabiedrisko organizāciju darbību. "Komponēšana ir ieiešana citā gara pasaules dimensijā. Lai tajā ieietu, ir jāmeklē ceļi – dabā, skaņās, mīlestībā..." uzskatīja komponists.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja