Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sava laika un stila virsotnes. Rīgas Domā skanēs Baha, Dvoržāka un Debisī programma

24. augusta vakarā Rīgas Domā diriģenta Valda Butāna vadībā orķestris Rīga noslēgs klasiskās mūzikas koncertu ciklu ar programmu Bahs, Dvoržāks, Debisī. Kopā ar orķestri muzicēs Latvijas Nacionālās operas soliste Jūlija Vasiļjeva un ērģelniece Diāna Jaunzeme-Portnaja

"Programmā iekļautos baroka, romantisma un impresionisma skaņdarbus vieno tas, ka ikviens no tiem uzskatāms par sava laika un stila muzikālām virsotnēm. Ir interesanti vērot, cik atšķirīgi šo trīs dižo meistaru – Baha, Dvoržāka un Debisī – mūzikā atklājas laika plūduma fenomens un kā tas iedzīvojas Rīgas Doma akustikā," saka orķestra Rīga mākslinieciskais vadītājs Valdis Butāns. 

Orķestris koncertā interpretēs klasikas pārlikumus pūtēju orķestrim. No Johana Sebastiāna Baha daiļrades izskanēs Prelūdija un fūga Mibemolmažorā (Svētā Anna) un ārija Welt und Himmel, nehmt zu Ohren no Sv. Marka pasijas. Skaņdarbā orķestrim pievienosies Latvijas Nacionālās operas soliste Jūlija Vasiļjeva, ar kuru kopā tiks atskaņota arī aizkustinošā Dziesma mēnesim/Měsíčku na nebi no čehu komponista Antonīna Dvoržāka operas Nāra

Jūlija Vasiļjeva stāsta: "Interpretējot Baha mūziku, man ir sajūta, it kā komponists jau pirmajā akordā paņemtu pie rokas un vestu pa vijīgu tumša meža taciņu. Savukārt Dvoržāka Dziesma mēnesim apbur ar kantilēnu un melodiskumu. Tajā nav tehniski virtuozu pasāžu, bet gan bezgalīga frāze, kas prasa no dziedātājas garu un stabilu elpu un tembra piepildījumu."

Koncertā Ziemeļamerikas prēriju plašumi pavērsies Dvoržāka 9. simfonijas (No Jaunās pasaules) otrajā daļā Largo, kas ir viena no slavenākajām lēnajām vidusdaļām simfoniskās mūzikas literatūrā.

No Kloda Debisī slavenajiem opusiem orķestra izpildījumā klausītāji dzirdēs prelūdiju Fauna diendusa un cikla Trīs noktirnes daļu Mākoņi. Savukārt koncerta soliste Diāna Jaunzeme-Portnaja atskaņos franču impresionista prelūdiju Nogrimusī katedrāle transkripcijā ērģelēm. Viņa uzsver, ka Doma ērģelēm esot daudz impresionistiskai skaņu gleznai nepieciešamo nokrāsu un toņu – no dūmakaina pianissimo līdz majestātiskam fortissimo –, tāpēc atskaņot šo mūziku būšot patiess prieks. 

Diānas Jaunzemes-Portnajas sniegumā izskanēs arī oriģināli stīgu orķestrim itāļu skaņraža Antonio Vivaldi komponētais Koncerts reminorā, ko ērģelēm pārlicis pats Bahs. "Jāteic, koncerts neko nezaudē no Vivaldi iecerētās vitalitātes un barokālā spožuma," uzskata mūziķe. "Ērģeles ir viens no retajiem mūzikas instrumentiem, kas spēj būt gan orķestris, gan soloinstruments, gan abi reizē." 

Biļetes uz koncertu ir pieejamas Biļešu paradīzes tīklā. Pie ieejas būs jāuzrāda derīgs digitālais Covid-19 sertifikāts, kas apliecina veikto vakcināciju, Covid-19 izslimošanu vai laboratorisko analīžu rezultātus (negatīvu testu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja