Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Sesto vietu varam uzskatīt par uzvaru

Dziedātāja Aminata Savadogo atgriežas dzimtenē Eirovīzijas dīvas statusā - šķiet, neviena cita iepriekšējos gados konkursam atlasītā Latvijas dziesma nav izraisījusi tik plašu starptautisko rezonansi un saņēmusi tik daudz komplimentu kā Aminatas sacerētā kompozīcija Love Injected.

Veiksmīgi pārvarējusi pusfināla kārtu, māksliniece sestdien, 23. maijā, Vīnē notikušajā Eirovīzijas finālā izcīnīja 6. vietu. Latvijai punktus piešķīra 35 valstis no 40, kuras šogad piedalījās šajā stila un mūzikas karnevālā. Augstākais vērtējums - 12 punktu - tika saņemts no Īrijas, Lietuvas un Sanmarīno.

Saskaņā ar visām prognozēm 60. ikgadējā Eirovīzijas dziesmu konkursā Vīnē uzvarēja zviedru dziedātājs Monss Selmerlēvs ar dziesmu Heroes.

Jau pusfināla tiešraides laikā Aminatai sociālajos tīklos aplaudēja prominentais islandiešu mūziķis Ūlafurs Arnaldss. Viņam pievienojās spožā operdīva zviedru dramatiskais soprāns Irēne Teorina, kura ir slavena ar Vāgnera un Štrausa operu lomu interpretācijām. Pirms septiņiem gadiem viņu dzirdējām Brīnhildes lomā Latvijas Nacionālajā operā. Irēne Teorina Dienai teica: "Aminata ir lieliska! Viņa izraisīja līdzīgas sajūtas kā pērn Končita - izcils priekšnesums kopumā, nevis tikai dziesma, kuru desmit reižu dienā var atskaņot radio. Vienkārši "vau"!"

Vēl vairāk atzinīgu vērtējumu Aminata saņēma finālā: tviterī viņu slavēja spāņu režisors un scenārists, kādreizējais Pedro Almodovara asistents Havjers Hiners, popzvaigzne Bojs Džordžs, grupas Duran Duran līderis Saimons Lebons, Kailijas Minogas pavadošās grupas vadītājs Stīvs Andersons. Ievērojamais filmu mūzikas komponists Deivids Arnolds tviterī rakstīja: "Man patīk Latvijas dziesma, taču manai ausij tā pārāk bieži atgriežas pie augstā mi." Ārzemju eksperti pauda viedokli, ka Love Injected darītu godu pat tik progresīvai mūziķei kā FKA twigs (viņa ir aktiera Roberta Petinsona dzīvesbiedre) un varētu iekļūt britu dziesmu topā, ja tikai tai nebūtu Eirovīzijas zīmoga.

Eirovīzijas auditoriju Aminata uzrunāja laikmetīgā muzikālajā valodā (uzslavu pelnījis skaņdarba producents Kaspars Ansons). Uz lielās skatuves dziedātāja izskatījās gracioza, nesatricināma un pārliecināta par saviem spēkiem. Aminata atgādināja noslēpumainu dievieti. Kāds komentētājs tviterī rakstīja: "Vai Latvijas pārstāve ir no nākotnes? Šķiet, ka viņa zina ko tādu, ko mēs vēl nezinām. Piemēram, apokalipses datumu."

Pasaules kontekstā Aminata netiek uztverta ka eksotiska māksliniece, bet kā mūsdienu multikulturālās Eiropas iemiesojums. Viņas dziesma un priekšnesums skatītājiem izrādījās interesantāks nekā citu izpildītāju sociālie manifesti: Somiju pārstāvēja grupa, kurā spēlē mūziķi ar Dauna sindromu, Poliju - daļēji paralizēta dziedātāja ratiņkrēslā, savukārt Serbija uz konkursu bija atsūtījusi greznu korpulentu primadonnu, kura piedāvāja jaudīgu diskohimnu cilvēkiem, kuru apģērbu izmērs būtiski pārsniedz XXL.

Aminatas sasniegtais rezultāts ir iespaidīgs arī tāpēc, ka līdz šim viņa nekad nebija uzstājusies tik vērienīgos šovos. Dziedātāja nav slavas un panākumu lutināta. Cik cilvēku Latvijā ir dzirdējuši Aminatas nesen izdoto debijas albumu? Cik cilvēku apmeklējuši viņas un Harija Baša džeza koncertus? Tagad viņa pēkšņi patīk visiem. 


 sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja