Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Zemgaļu svētkos godinās materiālās un garīgās kultūras vērtības

13. un 14. augustā jau astoto gadu pēc kārtas Tērvetē tiks svinēti Zemgaļu svētki, portālu Diena.lv informēja Tērvetes Tūrisma informācijas centra vadītāja Ilona Līduma.Zemgaļu svētki ir guvuši lielu atzinību Latvijas iedzīvotāju un kaimiņvalstu - Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas, Krievijas un Somijas - vēstures interesentu un rekonstrukcijas klubu vidū, kuri ik gadu piedalās svētku pasākumos.

Svētkos akcents tiek likts uz zemgaļu materiālās, garīgās kultūras un dzīvesveida popularizēšanu senatnē no 9. līdz 13. gadsimtam. Zemgaļu svētkos būs iespēja vērot amatnieku darbošanos, zemgaļu un krustnešu cīņas, atraktīvas darbības ar senajiem amata rīkiem un kaujas ieročiem. Darbosies arī amatnieku tirdziņš.Šī gada Astoto Zemgaļu svētku tēma ir Tērvete - varenākā baltu pils. Šogad aprit 730 gadi kopš 1281. gada, kad Nameja vadībā tika atkarota un atjaunota Tērvetes koka pils, kā tas aprakstīts _Atskaņu hronikā._Tērvetes upes attekas kanālā norisināsies zemgaļu un vikingu cīņa par ūdens ceļu, kurā tiks izmantots 2009. gadā pēc Artura Eižena Zalstera projekta rekonstruētais pirmais kuršu vikingu kuģis, un 2010. gadā pēc Gokstates projekta būvētais kuģis. Interesentiem tiks stāstīta kuģu tapšanas vēsture un konstruktīvās īpatnības, pa kanālu tiks vizināti arī apmeklētāji.Senajā apmetnē tiks radīta vīzija ar izbūvētu 13. gadsimta zemgaļu sētu, ap kuru grupēsies vairāki desmiti pašmāju un viesu celtas senlaicīgas teltis cīnītajiem un amatniekiem. Notiks jātnieku paraugdemonstrējumi, Baltijas reģiona karavīru turnīrs, loku un arbaletu šaušanas turnīrs, teatralizēts uzvedums _Namejs un zemgaļu karavīri atvaira krusta karotāju uzbrukumu._Svētku laikā apmeklētājiem tiks piedāvāta šaušana ar arbaletu un loku, iespēja ietērpties senajos tērpos, vizināšanās ar vikingu kuģiem, iejušanās senatnes dzīves ritmā. Svētkos piedalīsies apmēram 200 dalībnieki no dažādām valstīm. Svētku laikā arī blakus esošajā Tērvetes estrādē visas dienas garumā būs iespēja baudīt kultūras programmu: varēs vērot pašdarbības kolektīvu koncerta uzvedumu, noskatīties Annas Brigaderes lugu Sievu kari ar Belcebulu, Laura Reinika koncertu un vakarā papriecāties zaļumballē.Savukārt Tērvetes dabas parkā norisināsies Ģimeņu diena - viesus sagaidīs Meža māte, tiks uzdoti dažādi meža atpazīšanas uzdevumi, kā katru dienu, parkā darbosies arī dzīvie tēli - Sīkstulis, Raganiņa un Rūķu māmiņa, ekskursantus vizinās pasaku bānītis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Klajā nācis Chris Noah jaunākais singls un albums

Klajā nācis dziedātāja Chris Noah jaunais albums Atvadas nav skumjas, ja zinām, ka drīz tiksimies, kas radīts 80. gadu popmūzikas stilā. Sony Music Entertainment paspārnē izdotajā albumā apkopotas 10 ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja