Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

2013. gada labāko filmu desmitnieks

Gada lielāko kinobalvu pasniegšanas ceremonijas vēl priekšā. Lūk, KDi versija, kuras tad ir bijušas pagājušā gada labākās filmas

Dižais skaistums
La grande bellezza
Režisors Paolo Sorrentīno Itālija, Francija. 142 min

Šā gada labākās Eiropas filmas godā celtā La grande bellezza vienlaikus ir taisnīgs atzīšanas spriedums patlaban spēcīgākajam Itālijas kinorežisoram (žēl, ka Latvijas skatītājam secen gājušas Sorrentīno lieliskās filmas Il Divo/Brīnišķais (2008) un Ģimenes draugs/L’amico di famiglia (2006)) un filmai, kas ir sava veida sirsnīgs veltījums "dižajam skaistumam", ko pārstāvēja Itālijas kinematogrāfa zelta laikmets un tā norieta grandi – Federiko Fellīni un Mikelandželo Antonioni (abu režisoru šedevru citāti atrodami Sorrentīno filmā).

Toni Servillo Romas slepenās bohēmas dzīves vērotāja, ciniskā rakstnieka Džepa Gambardellas lomā piedzīvo brīnumus pat mūsdienās. Filma savā vizuālajā izsmalcinātībā (Pallādija arhitektūras ideālās proporcijas ir kadru kompozīcijas galvenā komponente) burtiski fascinē, tāpat kā tās skaņu partitūra un citi vizuālie brīnumi – atgādinot par Romu kā joprojām maģisku vietu.

Filma skatāma Rīgas kinoteātros.

Pirms pusnakts
Before Midnight
Režisors Ričards Linkleiters ASV, Francija. 109 min

Amerikāņa Džesija un francūzietes Selīnas attiecību stāsts ir dubulteksperiments – režisors Linkleiters ne tikai loģiski noslēdz starpkontinentālo mīlētāju epopeju (ar šķietamu happy end ģimenes veidolā) kā stāstu, bet arī ar trešo filmu un tiem pašiem aktieriem Ītenu Houku un Žilī Delpī pabeidz 18 gadu filmēšanas ciklu, izsekojot cilvēka novecošanai gluži fizioloģiskā formā. Galveno varoņu iepazīšanās Vīnē (1995. gada filma Pirms saullēkta) ir jaunības romantiskā neprātīguma dziesmiņa, atkalsatikšanās (Pirms saulrieta, 2004) ir dzīves rūdījuma skolas pieredzes apmaiņas eksāmens, kura fons ir "visu mīlnieku pilsēta" Parīze. Fināls – mirklis pirms pusnakts Grieķijā, skarbajā Peloponēsas salā, kur šķirtenis rakstnieks ir kopā ar savu divu meitiņu māti Selīnu. Linkleiteram izdodas izvairīties no jel mazākās banalitātes mīlētāju apromantizēšanas virzienā, bet dialogu virtuozitāte šai nepārtrauktās runāšanas filmā ir apbrīnojama. Tika demonstrēta Rīgas kinoteātros.

Gravitācija
Gravity
Režisors Alfonso Kuarons ASV. 91 min

Grūti iztēloties vēl kādu filozofisku līdzību par kosmiskās vientulības tēmu, kādu kinovēsturē jau atstājuši divi ģēniji vizionāri – Andrejs Tarkovskis (Solāris, 1972) un Stenlijs Kubriks (2001. Kosmiskā odiseja, 1968). Holivudā strādājošais meksikāņu režisors Alfonso Kuarons (Harijs Poters un Azkabanas gūsteknis, Un tavu māti arī, Lielās cerības) ciešā sadarbībā ar kinooperatoru Emanuelu Ļubecki savērpis tik virtuozu 3D efektu karuseli, ka specefekti nudien liek sajust bezsvara stāvokli izplatījumā pēc kosmiskas avārijas ne tikai filmas aktrisei solistei Sandrai Bulokai (un mazā lomā Džordžam Klūnijam), bet arī skatītājiem. Tehniskā ziņā nevainojams darbs. Leģendārā Titānika radītājs Džeimss Kamerons jau paspējis maķenīt pārspīlēt un Gravitāciju nodēvēt par "izcilāko filmu par kosmosu pasaules kinovēsturē".

Slepkavības akts
The Act of Killing
Režisors Džošua Openheimers Dānija, Lielbritānija, Norvēģija. 159 min

Filma no kategorijas "acīmredzamais neticamais". Dānijā tapušais darbs ir neizturami atklāts un ārkārtā fizioloģisks ASV dzimušā ebreju režisora geja Džošuas Openheimera stāsts, kas būtībā ir trīs stundas ilga inscenēta "pasaka" nežēlības teātra tēva Antonēna Arto stilā par reālām zvērībām, kuras notika Indonēzijā, tajā piedalās īsti slepkavas – tā laika notikumu dalībnieki (genocīds pret tā sauktajiem komunistiem aizsākās 1965. gadā un nav beidzies, ir noslaktēts vairāk nekā miljons indonēziešu). Nesen Openheimera šokējošā, asiņainā filma ieguva Eiropas Kinoakadēmijas balvu kā labākā dokumentālā filma, tā ir nominēta ASV Zelta globusam un, loģiski, nokļuvusi Oskaru listē. Producents Verners Hercogs. Plaši pieejama tīklos.

Lielais Getsbijs
Great Gatsby
Režisors Bezs Lurmens ASV. 143 min

Jau filmas reklāmsauklis paziņo, ka "pagātni, nu, protams, ir iespējams pagriezt atpakaļ". Bezs Lurmens sarīko divarpus stundu kinematogrāfiska prieka uz Frānsisa Skota Ficdžeralda un viņa romāna Lielais Getsbijs kauliem, radīdams tik reibinošu art deco stila pārmērību kokteili, kas liek klejot šajā virtuālajā sausā likuma laikmeta telpā (ASV 20.–30. gadi XX gadsimtā) ar narkomāna nolemtību. Pie velna naudu, zeltu, aprēķinu, lai dzīvo tādi neprāši kā Džejs Getsbijs (izcils Leonardo di Kaprio), nenotikušais rakstnieks Niks Karavejs (Tobijs Magvairs) un Deizija (naivā Kerija Maligena), kas iemieso džeza miesiskumu un neprātīgo devīzi "dzīvo ātri – mirsti jauns". Un skaisti. Gada stilīgākā kinoizprieca ar ekselentu mūziku un horeogrāfiju.

Neprātīgās brīvdienas
Spring Breakers
Režisors Harmonijs Korins ASV. 94 min

ASV neatkarīgā kino guru Harmonija Korina dullais meistarstiķis ar savu mērķtiecīgi strukturēto dramaturģiju stabili uzveic citu 2013. gada kulta filmas statusa pretendenti – Sofijas Kopolas The Bling Ring/Izredzētie, kurā arī vērojami centieni attēlot mūslaiku patērētājsabiedrības/ jaunatnes bezjēdzīgo dzīves stilu un sekošanu viltus ideāliem (būtībā – došanos tukšumā). Par Korina filmas zīmolu, protams, kļūst nevis četras pusaudzes, kurām patiešām jumts aizbraucis brīvdienās saulainajā Kalifornijā, bet gan zeltzobainais baltais reperis Eliens (tātad Citplanētietis) Džeimsa Franko veidolā. Murgu ekstāze, novesta līdz apnicīgam bezjēgas rituālam, kurā katrs atrod savu sapņu krahu. Atgriešanās mājās jeb pie saknēm ir sāpīga.

Jauna un brīnišķīga
Jeune et jolie
Režisors Fransuā Ozons Francija. 95 min

Brieduma gadu Fransuā Ozons koncentrētā, stingrā formā klasificējis visas t. s. pieaugšanas un sievietes seksualitātes apzināšanās filmas, sākot ar klasisko Bunjuela Dienas skaistuli (Belle de Jour, 1967) – Katrīnas Denēvas tour de force –, beidzot ar provokatīvo austrālietes Džūlijas Lī Dusošo skaistuli (Sleeping Beauty, 2011). Septiņpadsmitgadīgās Sorbonas studentes Izabellas gadījuma maksas sakari viesnīcu numuros ar vecākiem kungiem noved uz jaunās sievietes šķietamās pašatklāsmes un sevis apzināšanās ceļa, kuru vēl iluzorāku padara saskarsme ar seksa laikā mirušā klienta atraitni (Šarlote Remplinga). Sapnis, ne filma. Rūgts moto – cilvēks ir vientuļa sala. Vairs nav ne kripatas Ozonam raksturīgās koķetērijas ar žanru ambivalenci.

Dalasas pircēju klubs
Dallas Buyers Club
Režisors Žans Marks Valē ASV, Kanāda. 116 min

1992. gadā filmas reālais varonis – rodeo fans, īstens mačo, afērists un sieviešu mīlētājs Rons Vudrufs – mira ar AIDS komplikācijām no nedroša seksa. Pirms tam pārliecinātais ciniskais vīrišķis, kurš ienīda gejus, paspēja nodibināt nelegālu medikamentu "ieguves punktu", kurā visi, kas masveidā sāka slimot ar XX gadsimta mēri, varēja saņemt kaut cerību uz izdzīvošanu (tolaik vienīgā pret AIDS preparāta azidotimidīna/AZT veidā).

Kanādiešu režisoram Žanam Markam Valē (Jaunā Viktorija, Cafe Flore) Vudrufa dzīvesstāsts kalpojis par lielisku metaforu, kā lielas nelaimes priekšā cilvēki spēj mainīties līdz nepazīšanai (runa nav par to, ka aktieriem Metjū Makonohijam un Džeredam Leto, kuri filmā tēlo svarīgākās lomas, nācās zaudēt daudzus kilogramus, lai atbilstu AIDS novārdzinātu ģindeņu tēliem). Filmas neticami augstais novērtējums rottentomatoes.com (95% pozitīvu atsauksmju) skaidrojams ne tikai ar eleganto retro atmosfēru un izcilo aktierspēli, bet pavisam vienkārši – ar cilvēcīgo intonāciju, kas burtiski spiež līdzpārdzīvot ikvienam nelaimes upurim.

Adeles dzīve. Zils ir vissiltākā krāsa
La vie d’Adèle. Chapitres 1 & 2
Režisors Abdellatīfs Kešišs Francija, Beļģija, Spānija. 179 min

Stīvena Spīlberga vadītā žūrija pirmo reizi Kannu kinofestivāla vēsturē piešķīra divus Zelta palmas zarus – ne tikai filmas režisoram, bet arī abām pašaizliedzīgajām, drosmīgajām aktrisēm – Adelei Eksarhopulai un Leai Seidū, bez kurām šīs filmas… vienkārši nebūtu. Un nav svarīgi, vai Kannu augstākā godalga tikusi filmai par divu jaunu sieviešu intīmajām attiecībām kā "nodeva politkorektumam", jo filma patiesībā ir ne īpaši pievilcīga, toties galēji godīga drāma par jūtu dzimšanu, jūtu fizioloģiju un jūtu nāvi, kas ir saprotama ikviena vecuma un dzimuma cilvēkam. Ja vien tas spējīgs skatīties uz sevi tik detalizēti kā režisors Kešišs, no 800 stundu filmas materiāla atlasot šo jaudīgo stāstu.

Jasmīnas stāsts
Blue Jasmine
Režisors Vudijs Allens ASV. 98 min

Nerimstošā darbaholiķa Vudija Allena izpētes objekts šoreiz ieguvis histēriskas drāmas formu, kurā divu māsu Jasmīnas un Džindžeras attiecībās ir atrodamas atsauces uz amerikāņu modernās dramaturģijas klasiķa Tenesija Viljamsa lugu Ilgu tramvajs un tās kulta ekranizāciju ar Vivienu Lī un Marlonu Brando (1951). Atšķirība vien tā, ka mūsdienu pasaulē vairs nav palikuši tādi simpātiski seksīgi mačo kā Brando Stenlijs un arī depresīvu, inteliģentu alkoholiķu vietā ir paprastas, rūdītas neirotiskas meles, kuru acīs spīd vien alkatība (Jasmīnas loma "draud" ar Oskara nomināciju formas meistarei Keitai Blānšetai). Rādās, ka Vudijam zudušas pēdējās ilūzijas par cilvēku sugu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja