Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Baltijas mūsdienu drāmas festivālā Latviju pārstāvēs izrāde Gals un Dzejtaurenis

Igaunijas pilsētā Tartu no 5. līdz 8. septembrim norisināsies Baltijas mūsdienu drāmas festivāls, kurā piedalīsies teātri no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, pastāstīja Latvijas Teātra darbinieku savienības pārstāve Undīne Preisa.Latvijas Teātra darbinieku savienība, konsultējoties ar Teātra kritiķu asociāciju, ir izvēlējusies divas izrādes, kas pārstāvēs Latviju festivālā – Latvijas Nacionālā teātra izrāde Gals Elmāra Seņkova režijā un izrāde Dzejtaurenis Vara Klausītāja režijā.

Pie izrādes Gals dramaturģijas ir strādājuši divi jaunie dramaturgi – Rasa Bugavičute un Edgars Niklasons, kuri atzīst, ka izrādē rotaļājas ar realitātēm – skatuve, aizskatuve un dzīve. "Galu galā, tieši savstarpējās attiecības un ikdiena ir tie lielumi, kuros slēpjas mūsu emociju esence. Tur arī rodas ārēji smieglīgās ikdienas situācijas, kas nereti sevī slēpj mūsu iekšējās pasaules galus, kurus mēs mēdzam uztvert nevajadzīgi smagi, sabiezinot krāsas," saka izrādes veidotāji.Izrādē Dzejtaurenis piedalās laikmetīgās dejas horeogrāfe un dejotāja Elina Breice, profesionāls mūziķis un komponists Rihards Zaļupe. Izrādes režisors Varis Klausītājs iedvesmojies no Aivara Neibarta dzejoļu krājuma Taureņkaraļvalstība, kas arī ir pamats darbībai uz skatuves.Lietuva Baltijas mūsdienu drāmas festivālā piedalīsies ar Lietuvas Nacionālā drāmas teātra izrādi Une Birutes Mar režijā, bet  Igauniju pārstāvēs Uglas Teātris ar izrādi Medus cena Otta Ārdama režijā un Igaunijas Drāmas teātris ar izrādi Ziedēšana Ingomāra Vihmāra režijā.Izrādes vērtēs starptautiska žurija, kurā kā Latvijas pārstāvis darbosies televīzijas režisore un teātra kritiķe Linda Ģībiete.Festivālā notiks arī Baltijas Jaunās dramaturģijas darbnīcas, kurās no Latvijas piedalīsies trīs jaunie darmaturgi: Madara Rutkēviča ar lugu Melnais/Resnais, Edgars Niklasons ar lugu Personas kods un Rihards Svjatskis ar lugu Cukura tabletes.

Festivālu apmeklēs arī Latvijas delegācija: Māra Dzene (Latvijas Teātra darbinieku savienība), Janus Johansons (Latvijas Profesionālo aktieru apvienība), Normunds Akots (teātra kritiķis), Mārīte Balode (teātra žurnāliste), Alda Briede (Latvijas radio teātra nodaļas producente), Rasa Bugavičute (Latvijas Dramaturgu ģildes priekšsēdētāja), kā arī teātra režisori Kārlis Krūmiņš, Andrejs Polozkovs un Inese Mičule.

Baltijas mūsdienu drāmas festivāls veicina regulāru sadarbību starp Baltijas reģiona valstīm, dodot iespēju iepazīt katras valsts teātra darba metodes un attīstības tendences orģināldramaturģijas jomā gan teātra mākslas profesionāļiem, gan plašākam interesentu lokam.

Katru gadu festivāls norisinās kādā no Baltijas valstīm un to rīko visu trīs valstu Teātru savienības sadarbībā ar Kultūras ministrijām un citām vietējām ar teātra mākslu saistītajām organizācijām. Latvijā – Latvijas Teātra darbinieku savienība (Daiga Šiliņa, Undīne Preisa, Māra Dzene, Jānus Johansons) sadarbībā ar Latvijas Dramaturgu ģildi (Rasa Bugavičute). Latvijas dalību festivālā atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja