Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Intars Rešetins: Nebaidos, ka mani sitīs

Esmu iemīlējies dramaturģijā – atzīst aktieris un režisors Intars Rešetins. Dailes teātra Mazajā zālē viņš iestudē savu otro izrādi

Franču rakstnieka Floriana Zellera lugas Ja tevis vairs nebūtu/ Si tu mourais (2006) iestudējuma pirmizrāde Intara Rešetina režijā notiks 30. septembrī. Līdzīgs pasaules skatījums, neparasts frāzējums, intrigas saglabāšana visa stāsta garumā – režisors raksturo izvēlēto materiālu, kura autoru britu laikraksts The Independent ir nodēvējis par vienu no karstākajiem literārajiem talantiem Francijā.

Šajā pašā sezonā Intars Rešetins iestudēs vēl vienu Floriana Zellera darbu – Nacionālā teātra Aktieru zālē taps lugas Tēvs/ Le Père (2012) versija, kuras pirmizrāde ir ieplānota 14. aprīlī. "Es nebaidos no tā, ka mani sitīs: Intar, vai tiešām tu nevarēji izvēlēties kaut ko citu?!" apgalvo režisors, kurš savam vienaudzim prognozē spožu nākotni uz nozīmīgākajām pasaules skatuvēm. Nākamā gada pavasarī Floriana Zellera Tēva pirmizrāde notiks arī Ņujorkas Brodvejā – galveno lomu atveidos leģendārais amerikāņu aktieris, trīskārtējais Tonija balvas laureāts Frenks Landžela.

"Ja režisors ir inficējies ar materiālu, tā ir puse no veiksmes," uzskata aktrise Vita Vārpiņa. Izrādē Ja tevis vairs nebūtu viņa spēlēs Annu, kura kopā ar Pjēru (Artis Robežnieks) ir nodzīvojusi gandrīz 20 gadu un kuras dzīvi saindē šaubas un izmisīga vēlme saprast. Pārējās lomās – Ivars Auziņš vai Pēteris Gaudiņš un Dārta Daneviča. "Aktierim vienmēr ir svarīgs dialogs, kas šajā lugā ir augstas klases. Mums atliek pievilkties pie Floriana Zellera savā meistarībā, lai mēs tiktu ar to galā," viņa piebilst.

Intars Rešetins atklāj, ka pašlaik, kad veido otro iestudējumu, bailes ir daudz lielākas nekā pirmajā reizē, kad lēcis nezināmajā. "Vienu rītu viņš bija zaļā krāsā – kad saprata, ka atpakaļceļa nav," intervijā LTV sacīja Ilze Ķuzule-Skrastiņa, kura piedalījusies režisora debijas darbā Nakts vēl nav galā pēc filmas Pagājusī nakts motīviem. "Man patika viņu redzēt neizgulējušos, nervozu, ļoti saspringti domājošu, jo tikai tad var kaut kas notikt," teica aktrise.

"Man ir bail no tā, ka man ir uzticēta Vita, kuru es ļoti cienu un apbrīnoju jau daudzus gadus," stāsta Intars Rešetins, kurš pirmo reizi viņu ieraudzījis režisora Mihaila Gruzdova iestudējumā Mīlulis (1999) pēc franču rakstnieka Gija de Mopasāna darba motīviem. Tajā aktrise spēlēja Madlēnas lomu. "Numur viens! Pārējie var pienest ūdeni!" savus pirmos iespaidus atceras Intars Rešetins, kuru kopā ar Vitu Vārpiņu var redzēt režisora Dž. Dž. Džilindžera komēdijā Ar vīru nav viegli (tuvākā izrāde 25. oktobrī).

Pēc pirmizrādēm aktrise savā kladītē piefiksējot vienu divus teikumus par iestudējumu. "Ienīstu režisoru!", "Tik daudz laimes!" – divus radikālus piemērus raidījumā Personība. 100 g kultūras minēja Vita Vārpiņa, kura ar procesa vērtējumu nesteidzas, jo uzskata, ka pēdējās divas nedēļas ir izšķirošās. "Ja izrāde neizdosies, neko labu viņa par mani neuzrakstīs. Ja izdosies, man ir cerība," domā Intars Rešetins. Viņš režisora profesiju salīdzina ar darbu komandu sporta veidos – ja zaudē, vienmēr vainīgs treneris.

"Man patīk, ka viņš vēl ir tajā vecumā..." par savu Dailes teātra kolēģi teic Vita Vārpiņa. "...pusmūžā," iestarpina Intars Rešetins. "...viņš vēl ir tajā režisora attīstības posmā, kad nav mazsvarīgu lietu, vai tā būtu aktrises kurpju krāsa, paklājs vai skaņu celiņš." Uzvedumam ir tapusi Jura Vaivoda oriģinālmūzika. "Manuprāt, viņš ir nenovērtēts komponists," uzsver režisors.

Savā tvitera kontā Intars Rešetins ir iesmējis par heštegu "darbiņā" un publicējis vairākus selfijus no Alsungas – ar piepaceltu uzaci vienatnē, pīles knābī savilktām lūpām Sandras Kļaviņas kompānijā un nopietnu sejas izteiksmi suitu sievu ielenkumā. Šovasar viņš ir filmējies režisora Armanda Zvirbuļa seriālā Māja pie ezera, kuru LTV1 var skatīties sestdienās no 26. septembra. Tajā redzami Andris Keišs, Katrīne Pasternaka, Gints Grāvelis un citi.

Intars Rešetins dažādos televīzijas un kino projektos ir redzams regulāri, savukārt Vita Vārpiņa šauj reti, bet precīzi. Pērn viņa ieguva Nacionālā filmu festivāla Lielais Kristaps statueti kā labākā aktrise par darbu Jāņa Norda filmā Mammu, es tevi mīlu (2013). "Tas man daudz nozīmē, jo mani un manas paaudzes aktierus kino nav lutinājis ar lomām un balvām," savā pateicības runā sacīja Vita Vārpiņa. "Vai tagad kaut kas ir mainījies?" – "Nē, noteikti, nē." – "Spīlbergs vēl nezvana." – "Jā, kaut kā kavējas," – aktrise iesaistās ironiskā pingpongā ar Intaru Rešetinu.

Ja tevis vairs nebūtu
Dailes teātra Mazajā zālē 30.IX plkst. 19; 2.X plkst. 19; 10.X plkst. 18; 23.X plkst. 19; 24.X plkst. 13
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 16–18 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja