Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Baltija — Berlīne

Sestdien Berlīnē ar spožu koncertu Berlīnes filharmonijas Lielajā zālē atklāja Baltijas valstu kultūras gadu Vācijā essentia baltica. Ja jau nosaukumam izvēlēta senā latīņu valoda, tad nākas aizdomāties par senatni un tās mītiem. Mūsdienu ES visvairāk ekspluatētajai leģendai par Eiropas nolaupīšanu laikam gan pati būtība, essence, essentia ir senākās austrumu kultūras pārnešana un izplatīšana Eiropā.

Tieši tas ienāca prātā Gidona Krēmera un Baltijas kemerorķestra Kremerata Baltica spēlētās mūzikas sakarā. Tā šoreiz bijā tīri Autrumeiropas programma ar baltiešu komponistiem centrā un spilgti uzjundīja domas par mūsu mūžīgi skumju mākto dvēseli. Varbūt arī labi, ka milzu politiskā gatavošanās — kā nekā prezidenti no Latvijas, Lietuvas, Vācijas un Igaunijas parlamenta spīkere un Vācijas kultūras ministra uzruna (kas pieminēja Vācijā dzīvojošos mūziķus Baibu Skridi, Arvo Pertu, Dāvidu Geringu, skat.www.essentiabaltica.lv) — neiztraucēja un nesamāksloja koncerta dabisko gaitu. Mēs bijām kādi esam — jā, skumji un mazliet vienkāršoti, kādas aizvēstures jutoņas un norises mums ir svarīgākas par pašas mākslas iekšējiem rēbusiem.

Tā vien šķiet, ka XX gadsimata otrajā pusē mūsu kultūra ir pamazām sākusi zaudēt klasisko pilnību — ir tā, itin kā klasika lēni izirtu mums uz rokām un mēs tiektos dziļi izdzīvot vien atsevišķus mirkļus, skaņas, nojautas, nedomājot par lielo kopsakaru. No Šostakoviča Kamersimfonijas, kas šajā programmā bija klasiskās domāšanas un pilnskanības stūrakmens, datēta vēl ap gadsimta vidu, līdzās Leonīda Desjatņikova un Henrika Gurecka tik atšķirīgajam 80.un 90.gadu muzikālajam teātrim, kur Gidons Krēmers veca lejerkastnieka lomā, bet Reinuts Teps dragā klavesīnu kā ritma grupas ģitāru, Baltija mūs XX gadsimta beigās ieved arvien sašķeltākā (vai varbūt tieši otrādi viengabalainākā?) pasaulē, kur valda mazā, klusā, lēnā skaistuma kults.

Sirms vācu kungs pēc koncerta kratīja galvu un teica: tā Vaska Musica dolorosa, tas ir kaut kas neticami aizkustinošs. Šo aizkustinājumu nevarēja nejust, kad aplausos izplūda 2200 lielais klausītāju pulks. Ne mazāku pārsteigumu izvilināja Dzūkijas dziesmu teicējas balss, kas ievadīja Kutāviča Dzūku variācijas, kur pēc intensīvas orķestra attīstības dziesma tiek iekalta klasiskās četrbalsības sudraba bruņās. Savaldīta. Ierāmēta. Eiropeizēta.Un Arvo Perta Pasakaljā, kas tapusi jau XXI gadsimtā, šķiet, vispār maz kas dzirdams ir palicis pāri — tikai daži ģēnija pieskārieni vijolei, daži vibrafona tinkšķi, daži stīgu orķestra vaidi…

"Vai, vai mūsu mīļie…" Šo acīmredzot gaišredzīgo repliku ap Latvijas valsts dzimšanas laiku Rainis licis atkal un atkal izdvest Uguns un nakts korim. Tagad pagājuši 90 gadi, skumjas kļuvušas rafinētākas.

Izcilajai celtnei atbilstošs koncerts — arī tādu repliku dzirdēju pēc koncerta. Hansa Šarona projektētā un 1963.gadā uzceltā Berlīnes filharmonija, kuras veidošanā ar savu redzējumu piedalījies pat Herberts fon Karajans, nav zaudējusi neko no sava ekscentriskā spožuma un kvalitātes, ko nevar teikt par daudziem gadsimta mijā tapušiem postmodernisma paraugiem, kas jau morāli apsūbējuši kā sava laika pretenziju liecinieki. Tīrā zeltainā 60.gadu modernisma klasika ir dzīva un uzrunājoša, tā esot skanējuma ziņā labākā koncertzāle pasaulē. Berlīne bez tās vairs nav iedomājama tāpat kā bez saviem filharmoniķiem, kuru mājaslapā lasām, ka viņi savu mājvietu, viesodamies Baltijā, labprāt atvēl Kremerata Baltica mūziķiem, kas tur atkal koncertēs 4.jūnijā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja