Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

LNB nav pieejama visa kopš 1990. gada izdotā ārzemju literatūra

Avārijas situācija Latvijas Nacionālās bibliotēkas galvenajā grāmatu krātuvē ir lokalizēta, veikts avārijas nostiprinājums grīdai un evakuētas vairāk nekā 8000 grāmatas no apdraudētās teritorijas.

Kultūras ministrijā šorīt bija sasaukta sanāksme par situāciju LNB. Tajā nolemts, ka Valsts nekustamie īpašumi veiks ekspertīzi līdz 30. jūnijam, lai konstatētu avārijas cēloņus, kā arī apzinātu nepieciešamos līdzekļus remontam. Bez tam pieņemts lēmums līdzīgu atzinumu sagatavot par ēku Anglikāņu ielā 5. Pēc atzinumu saņemšanas tiks lemts par turpmāko rīcību.

Bibliotēkā ir atvērtas visas specializētās lasītavas un lasītāji tiek apkalpoti, bet nav pieejami visi iespieddarbi no krātuves daļas, kura cieta avārijā, kā arī atradās avārijas tuvumā. Tā ir visa jaunākā ārzemju literatūra no 1990 – 2010 gadam, kā arī latviešu literatūra no 2005. – 2007. gadam. Kopā tie ir 78 tūkstoši grāmatu. Pasūtot literatūru elektroniskajā katalogā, lasītājs saņems paziņojumu par to, ka attiecīgā grāmata nav pieejama.

LNB direktora vietniece Dzintra Mukāne aģentūrai BNS atzina, ka 24 grāmatas tomēr vajadzēs likt saldētavā, lai tās apstrādātu un saglabātu, taču pārējie krājumi gan tikai notīrīti un tiem, visticamāk, nekādi papildu atjaunošanas darbi nebūs nepieciešami. "Fonda daļa ir saglābta," teica LNB vadības pārstāve, vienlaikus apliecinot, ka bibliotēka arī turpina joprojām apkalpot visus apmeklētājus. "Vienīgā neērtība, kas patlaban varētu būt, ka pagaidām nevar šos attālinātos pasūtījumus veikt," piemetināja Mukāne, vēlreiz apliecinot, ka darbs turpinās.

Šorīt bibliotēkas papīra restaurācijas speciālisti novērtēja pagrabā iekritušo 1200 grāmatu stāvokli. Lielākā daļa no grāmatām ir cietušas no kritiena – saplēstas, saburzītas, nosmērētas. Tās, kuras pēc kritiena atradās apakšā ir samirkušas un citādi bojātas. Restauratori šajā situācijā izmantos metodi, kuru apguvuši no Čehijas Nacionālās bibliotēkas speciālistiem – grāmatu žāvēšanu aukstumā. Tas nozīmē, ka grāmatas tiks ievietotas mīnus 20 grādu temperatūrā uz vairākām nedēļām. Tā kā ir vasara pēc saldēšanas grāmatas tiks izņemtas un izliktas žāvēšanai saulē. Šādu metodi LNB speciālisti izmantos pirmo reizi, lai grāmatas nesāktu pelēt un nedeformētos, kā arī lai maksimāli novērstu zaudējumus, kas radušies avārijas situācijā. 

LNB izsaka milzīgu pateicību par operatīvo, kvalitatīvo, atsaucīgo un profesionālo rīcību glābjot galveno grāmatu krātuvi Kr.Barona ielā 14 Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Rīgas Reģiona pārvaldes (RRP) 8. un 9. pārvaldei, Ugunsdzēsības un civilās aizsardzības koledžas studentiem, un RRP Operatīvās vadības pārvaldes operatīvajam dežurantam kapteinim Agrim Šūmanim, un virsleitnantiem Rolandam Zundem un Uģim Vējam. 

Kā jau iepriekš tika ziņots Latvijas Naciinālās bibliotēkas galvenajā grāmatu krātuvē Rīgā, Krišjāņa Barona ielā 14 piektdien, 18. jūnijā plkst.15:00 mitruma dēļ ielūza grīda un aptuveni 1200 ārzemju literatūras jaunākās un lasītāju vispieprasītākās grāmatas iekritušas pagraba stāvā un šobrīd atrodas ūdenī. Bojāts ir krājums, ko veido jaunākās ārzemju literatūras grāmatas, apdraudēts 19 000 lielais latviešu literatūras fonds, kā arī krievu literatūras krājums. Latvijas Nacionālās bibliotēka jau vairākkārtīgi informējusi sabiedrību par situāciju grāmatu krātuvē, kas neatbilst grāmatu glabāšanas normatīviem. Taču līdzekļu trūkuma dēļ finansējums remontdarbiem nav piešķirts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja