Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Andris Keišs: Laime ārpusē — tās ir muļķības!

Ja Otello dzīvotu mūsdienu Latvijā, viņš būtu neaizvietojams politiķis un sekmīgi vadītu sarunas ar Starptautisko Valūtas fondu, uzskata aktieris Andris Keišs, kurš par galveno lomu šajā Šekspīra lugā nominēts šā gada Spēlmaņu naktī kā viens no labākajiem aktieriem. Sestdienas salonā – intervija ar aktieri. Saruna ir gan par Otello personību, gan par viņa uzkūdītāju Jago, par neparasto darbu režisora Jura Poškus jaunākajā filmā – melnbaltā stāstā par cilvēkiem piejūras ciematā, par to, ka meklēt laimi ārpus Latvijas un muļķīgi, un par bērniem. 

Fragments no intervijas:

Kas ir tas, ko smērējat virsū, lai izskatītos pēc Otello?
Tas ir ļoti profesionāls vācu grims. Pa virsu pūš vēl visādas fiksācijas. Pilnīgi kā skafandriņš. Droši var likt rokas klāt, tikai skūpstīties pārāk nevar. Grimējos stun­du. Pēc tam vēl no tā visa jātiek vaļā! Kad pēc izrādes uz­nāku augšā no dušām, visi jau sen ir prom, tāda vientu­līga sajūta. 

Drēbes no grima nekļūst melnas?
Tās jau ir melnas. Tas tā ir izdomāts — lai pārāk ne­redzētu, ka smērējas. Viss ir melns: acis, jo ir melnās lē­cas, mati melni. 

Vai lugā kaut kur ir teikts, ka Otello ir tumš­ādains? 
Stāsts ir tāds, ka Šekspīram bija kāds ļoti mīļš un respektēts aktieris, ar kuru kopā viņi mēdza cilāt alus kau­sus vai ko nu viņi tur tajā laikā Anglijā cilāja. Aktieris pa­lūdzis Šekspīram, vai viņš nevarētu uzrakstīt kaut ko tā­du, ko viņš nevarētu nospēlēt. Iznākumā Šekspīrs uz­rakstīja Otello. Vēsturiski Venēcijā bija tumšādaini kara­vadoņi, un šajā faktā lugas autors ir balstījies. Man gan drīzāk šķiet, ka tas ir Jago, ko ir ļoti grūti nospēlēt. Jago ir sadalītāks cilvēks, bet Otello — stabils, viengabalains. Kad mums bija atvērtie mēģinājumi kopā ar publiku, tas viss pēkšņi kaut kā ieskrējās, tā, ka atlika tikai to pilnveidot. Ar šo lomu man nebija nekādu lielu moku. 

Tagad ir valsts svētku laiks, vairāk nekā parasti runā par patriotismu. Vai jūs ietu karot par Latviju?
Nez vai mūsdienās ir iespējams tāds karš kā agrāk. Domājot par Latviju, drīzāk nāk prātā prombraukšana. Tur ir kaut kas dī­vains. Braucot uz viesizrādēm, lidostā satiku cilvēku no sava bērnības dzīvojamā masīva Jelgavā. Tur bija tāda sešu septiņu cilvēku kompānija, kas nemitīgi dzēra. Vienu no viņiem es sa­tieku, un viņš ir absolūti savācies un brauks uz Īriju strādāt! Ja viņš savāktos savā Jelgavas mājā, ja viņš pārstātu dzert un sāktu strādāt, domāju, viņš to pilnīgi mierīgi varētu darīt un normāli pelnīt. Protams, alga būtu mazāka nekā Īrijā, bet arī īre būtu mazāka. Laime ārpusē — tās ir muļķības. 

Visu interviju ar aktieri Andri Keišu lasi jaunākajā Sestdienā! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Tētis televizorā un sapņos

Tēvs klusums ir autobiogrāfiska, bet ne strikti dokumentāla drāma par meitas ilgām kaut uz brīdi sastapt savu tēvu divatā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata