Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Rundāles pils galvenā dārzniece: Rozes tik skaistas kā karalienes

Rundāles pils rožu dārzā ap Jāņu laiku sazied visas tur sastopamās rožu šķirnes. Dārza galvenā speciāliste Dainuvīte Brūvere stāsta, ka ziedi var priecēt no vasaras sākuma līdz pat vēlam rudenim, bet visskaistākie tie ir, kad vēl nav nožuvusi rīta rasa.

Rozi dēvē par puķu karalieni, kāpēc? Iespējams, viens no iemesliem ir tas, ka karalienes valda ilgu mūžu, nekad nenozied. Tāpat ir ar rozi – tā var ziedēt no vasaras sākuma līdz vēlam rudenim. Rundāles pils dārzā ir daudz rožu, kas saglabājušās no dārza pirmsākumiem, tās aug un zied joprojām un katru gadu ir tikpat skaistas kā karalienes. Vienreizēji skaisti ir būt dārzā agri no rītiem, kad ir viegla migla, aust saule un uz rozēm vēl mirdz rasa. Bet rožu karaliene ir tikai tad karaliene, kad ir apkopta, neslimo un krūmam ir daudz ziedu.

Cik ilga ir rožu ziedēšanas sezona Rundāles pils parkā? Rožu laiks sākas ar maijrozīšu laukuma ziedēšanu, tas ir maija beigās. Bet viss atkarīgs no laikapstākļiem – rozes ir ziedējušas pat visu decembri.

Kas apmeklē rožu dārzu? Ārkārtīgi liels īpatsvars tūristu ir latviešu ģimenes, kas brauc no visas Latvijas. Mūsu uzdevums ir ne tikai parādīt skaisto parku, bet arī izglītot, un ļoti daudzi konsultējas par rožu kopšanu, arī tādi, kas piedalījušies rožu dārza sakopšanā, bijuši talkās.

Vai var teikt, ka rozes ir kaprīzas? Ja pret rozi izturas ar cieņu, nemaz tik kaprīza tā nav. Galvenais rozi ir aplaistīt un barot ar mēslojumu, lai tā būtu spēcīga un vesela. Rozes nevar stādīt čupās, jo svarīgi, lai tās vēdinātos. Tā arī cenšamies rožu krūmus izvietot, lai vējiņš no visām pusēm apņem, – tie ir apstākļi, kas palīdz rozei dzīvot un nesaslimt.

Kā roze var saslimt? Rozei nepatīk, ja tā salīst un lapu žāklītēs ieiet ūdens. Vēsuma dēļ roze nenožūst, paliek mitra, un dienas saulē palielinās iespēja savairoties sēnīšu slimībām. Pirmās slimības sāk parādīties ap Jāņu laiku, un rožu dārza darbinieku uzdevums ir ieraudzīt pirmo slimo lapu. Ja nav iespējams lapiņas nolasīt, rozes arī miglojam, lai iznīcinātu slimības, taču šis process rozēm ir liels trieciens.

Kāpēc rozes zied tik bagātīgi?

Roze uzzied un dzen jaunus pumpurus, bet, lai tā notiktu, tai metra dziļumā jābūt gan ūdenim, gan barības vielām. Roze neaizies bojā, ja to nelaistīs un nemēslos, tā vienkārši būs krūms ar nedaudz ziediem. 

Visu interviju ar Rundāles pils dārza galveno speciālisti Dainuvīti Brūveri lasiet šīsnedēļas žurnālā SestDiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata