Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Sestdiena, 30. novembris
Andrejs, Andrievs, Andris

Sestdienas receptes: Ar svētku sajūtu

Pulcēšanās pie balti klātiem galdiem šogad iespējama vienīgi ģimenes lokā, bet vai tāpēc izlaidīsim šo jau iedibināto, jauko un vienlaikus svinīgo tradīciju? Nē, mēs to darīsim katrs savās mājās, jo cilvēks ir tā iekārtots, ka zināmu sirdsmieru var gūt tieši lietās un notikumos, kas ir paredzami un kontrolējami. Tāpēc šoreiz, domājot par maija sākuma brīvdienām un valsts svētku pusdienām, atkāpsimies no jebkādiem priekšrakstiem un vienkārši pagatavosim kaut ko gardu un ne tik ikdienišķu. Lai jums skaisti svētki un pirmais tosts – par Latviju!

Glazēts lasītis ar sparģeļiem

Izcils svētku galda variants 30 minūšu laikā un bez piepūles. Gan lasis, gan jaunie sparģeļi labi garšo kopā un, gatavojot krāsnī, reizē būs gatavi. Krāsainībai var pievienot arī paprikas strēmeles, kas gan šobrīd nez kāpēc kļuvušas nepatīkami dārgas.

30 minūšu/ 3 porcijas/ pavisam viegli

Sastāvdaļas: 

  • 1 buntīte zaļo jauno sparģeļu
  • 500 g svaigas laša vai foreles filejas
  • sāls un svaigi malti melnie pipari
  • 4 ēd. k. Hoisin mērces
  • 1 ēd. k. sojas mērces
  • ¼ tējk. ķiploku pulvera vai 1 ķiploka daiva
  • 1 tējk. asas čili mērces – Sriracha vai citas
  • 1–2 tējk. olīveļļas
  • melnās vai gaišās sezama sēklas pēc izvēles
  • pāris citrona šķēļu
  • 1 sauja ķirštomātiņu un dažas olīvas

Gatavošana:

1. Uzkarsē krāsni līdz 200 grādiem un palielu cepešplātni izklāj ar cepampapīru.

2. Sparģeļus noskalo, nogriež tiem resnos, apkaltušos galus, bet pašus liek uz cepešplātnes, pārslaka ar olīveļļu, pārkaisa sāli, apmaisa un izstumda uz pannas malām.

3. Pārbauda, vai filejai nav asaku, atrastās ar pinceti izrauj, bet pašu liek uz cepešplātnes – tās vidū izbrīvētajā laucītē. Pievieno arī ķirštomātiņus un olīvas, visu kopā cep.

4. Glazūrai Hoisin mērci samaisa ar sojas mērci, čili mērci, pipariem un ķiploku pulveri. Ja nav pulvera, piespiež ķiploka daivu.

5. Mērci vienmērīgi izlīdzina uz zivs filejas, uzliek pāris šķēļu citrona, pārkaisa sezama sēklas un liek krāsnī. Pēc 15–20 minūtēm viss ir gatavs un svētki var sākties!


Hoisin mērce ir ikdienišķa sastāvdaļa Āzijas tautu virtuvēs, bet pie mums to katrā veikalā nenopirkt. Var pagatavot pats: četras ēdamkarotes sojas mērces, divas ēdamkarotes zemesriekstu sviesta, viena ēdamkarote medus, divas tējkarotes baltvīna vai ābolu etiķa, viena izspiesta ķiploka daiva, divas tējkarotes sezama eļļas, pustējkarote čili vai tabasko mērces un šķipsna melno piparu. Visu labi samaisa (sākumā liksies, ka nemaisās, bet pacietība nesīs augļus!). Mērci var lietot pie zivs, gaļas, dārzeņiem – kur tik prasās.


Spinātu superpīrāgs 

Līdz galam vēl neatklājot maija SestDienas vakariņu rubrikas piedāvājumu, tomēr varu pateikt, ka spinātu pīrāgs ir jau diezgan atbilstošs tā tematikai, jo galvenās sastāvdaļas – spinātus un kārtaino mīklu – ceļam ārā no saldētavas, pie reizes atbrīvojot tajā vietu. Tomēr uz veikalu arī būs jāiet, jo bez aitas siera nu nekādi nevarēs iztikt.

1 stunda/  3–4 porcijas/ nekā grūta

Sastāvdaļas:

  • 300 g (4 plātnes) saldētas kārtainās mīklas
  • 900 g saldētu spinātu
  • 1 sīpols – vislabāk baltais
  • 1–2 ķiploka daivas
  • 1 ēd. k. olīveļļas
  • sāls un pipari
  • muskatrieksts
  • 3 olas
  • 2 ēd. k. rīvmaizes
  • 200 g aitas siera
  • 1 olas dzeltenums
  • 1 ēd. k. saldā krējuma vai piena

Gatavošana:

1. Izņem no saldētavas spinātus, mīklu un ieslēdz krāsni, lai sakarsējas līdz 200 grādiem. Lai spināti ātrāk atkūst, tos uz brīdi var ielikt silstošajā krāsnī. Pēc tam spinātiem nolej lieko šķidrumu, viegli ar roku tos saspiežot. Mīklas plātnes noliek uz viegli iemiltotas virsmas.

2. Samērā sīki sagriež sīpolu un ķiploka daivas. Lielā pannā uzkarsē olīveļļu un apcep sīpolus ar ķiplokiem maigi caurspīdīgus. Tad pievieno spinātus un pēc sajūtas bagātina garšu ar sāli, pipariem un muskatriekstu (svaigi rīvētu!). Uzsilda un ņem no plīts nost, nav jācep.

3. Bļodā sajauc olas ar rīvmaizi, pievieno maltus melnos piparus un iebirdina aitas sieru. Pievieno spinātus un samaisa.

4. Izrullē katru mīklas plātni apmēram 25 x 30 cm lielā taisnstūrī un divus taisnstūrus liek lielā, ar cepampapīru izklātā cepešplātnē tā, lai maliņas pārklājas un veidojas viens liels taisnstūris. Virsū biezā kārtā izlīdzina spinātu pildījumu, atstājot apmēram divus cm brīvas malas. Tās pārloka pāri pildījumam un virsū uzliek atlikušās mīklas plātnes – atkal tā, lai viss pārklājas un nosedzas. Mazliet piespiež.

5. Olas dzeltenumu samaisa ar krējumu, pārkrāso pīrāga virsmai un dažās vietās sabaksta to ar dakšiņu. Cep sakarsētajā krāsnī 30 minūšu, līdz smuki apbrūnē. Iesaku pamēģināt gan siltu, gan atdzisušu ar kādu spirgtu mērcīti – auksts spinātu pīrāgs arī garšo pārsteidzoši labi, tādēļ to var droši ņemt līdzi piknikā.

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Spēka dziesma

Vasaras ar laivošanu un Jāņu nakts tradīcijām, bet arī Centrāltirgus, ogošana un tas, kā skan latviešu valoda. ASV dzimušajam, vēlāk Singapūrā izaugušajam un dažādās vietās pasaulē pabijušajam ...

Izlauzties un izaugt

Latvijā man patīk viss, no cilvēkos ieaudzinātajām vērtībām līdz tādām vietām kā Centrāltirgus, un es ceru, ka tās kļūs par manām mājām, saka komponists Džeikins Edvards Pusons (41). Dzimis ASV, uza...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata