Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 30. novembris
Andrejs, Andrievs, Andris

SestDienas receptes: Gaidām pavasari

Lai arī īsteni pavasarīgs laiciņš kavējas, galdā celsim divus pavasari vēstošus ēdienus. Sāļais kišs ar garnelēm, fenheli un kazas sieru, bet piedevās (vai atsevišķi) – zaļi un kraukšķīgi dārzeņu salāti ar aitas siera akcentu.

Kišs ar garnelēm, fenheli un kazas sieru

Brīnišķīgs sāļais pīrāgs jeb, moderni runājot, kišs ar smilšu mīklas pamatni un gardu pildījumu. Kāpēc pavasari vēstošs? Man tā šķiet, laikam jau neparastāku garšu salikuma dēļ! Fenhelis!

1,5 stundas/ 3–4 porcijas/ nekā grūta

Sastāvdaļas

(18 cm diametra tartes formai)

  • Mīklai
  • 120 g miltu
  • šķipsna sāls
  • 60 g sviesta
  • 2 ēd. k. auksta ūdens
  • Pildījumam
  • 75 g fenheļa bumbuļa
  • 1 mazs sīpols
  • 150 g garneļu (labāk lielākas)
  • 1 tomāts (vai sauja ķirštomātiņu)
  • 1 ēd. k. olīveļļas
  • Pārlējumam
  • svaigi malti melnie pipari
  • 50 g svaigā kazas siera
  • 1 ola
  • 50 ml saldā krējuma

Gatavošana

1. Gatavo mīklu – miltus samaisa ar sāli, aukstu sviestu sagriež mazos gabaliņos vai sarīvē un izkaisa miltos. Pievieno divas ēdamkarotes auksta ūdens un ar pirkstiem samīca viendabīgu mīklu.

2. Virsmu nokaisa ar miltiem un uz tās plāni izrullē mīklu – tik lielu, lai tā ietilptu cepamformā un vēl sanāktu 2 cm maliņas. Izrullēto mīklu ieklāj mazliet ietaukotā formā, apgriež liekās malas un formu ar visu mīklu ieliek uz 30 minūtēm ledusskapī.

3. Ieslēdz cepeškrāsni uz 200 grādiem. Kamēr silst, sakapā sīpolu un sagriež fenheļa bumbuli plānās strēmelītēs, bet tomātus gabaliņos.

4. Pannā sakarsē eļļu, apcep sīpolus, pievieno fenheli un tomātus. Pacep un beigās pieliek arī garneles. Ja garneles ir ar čaulām, pirms tam izloba. Pieber sāli un svaigi maltus melnos piparus.

5. Pagatavo pārlējumu – mīksto kazas sieru liek bļodā, saspaida ar dakšiņu, pielej saldo krējumu un piešķiļ olu. Visu sakuļ viendabīgā masā.

6. Izņem no ledusskapja formu ar mīklu, savieto tajā fenheli ar garnelēm un tomātiem un visu pārlej ar sagatavoto pārlējumu. Liek cepties 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 30–40 minūšu.

Labāk izvēlēties lielāka izmēra garneles, jo mazās cepoties saraujas un zaudē savu burvību. Es pirku palielas ar visām čaulām, izlobīju un liku lietā. Pa virsu kišam saliku nelobītas – izskatam un arī garšai, jo čaulās esošās garneles ir aromātiskākas.


Svaigi kraukšķīgie salāti ar aitas sieru

It kā vienkārši salāti no plaši pazīstamām sastāvdaļām, tomēr ar knifiņiem: aitas siers Feta piešķir īpašu garšas noti un sāļīgumu, sīpoli ar gurķiem un papriku – kraukšķīgumu, bet piparmētras lapiņas – gan jauku smaržu, gan garšu.

30 minūšu/ 3 porcijas/ viegli

Sastāvdaļas

  • 1 neliels sarkanais sīpols
  • sāls
  • 3 vidēji tomāti vai viens iepakojums
  • ķirštomātiņu
  • 250 g svaiga gurķa
  • ½ zaļās paprikas
  • 2 ēd. k. olīveļļas
  • 1 ēd. k. citrona sulas
  • 1 ēd. k. svaigu kapātu pētersīļu
  • 6 svaigas piparmētras lapiņas
  • 100 g aitas siera Feta

Gatavošana

1. Sīpolus sagriež plānos gredzenos vai pusgredzenos, apkaisa ar sāli un samaisa. Noliek maliņā, lai savelkas (skatīt padomu beigās!).

2. Tomātus sagriež gabaliņos, gurķus plānās šķēlītēs, papriku īsās strēmelītēs – visu liek salātu bļodā.

3. Pievieno sasālītos sīpolus un arī mērci, kas sakulta no divām ēdamkarotēm olīveļļas un vienas ēdamkarotes citrona sulas. Sīki sakapā un pieber arī pētersīļus un piparmētras lapas.

4. Aitas sieru sadrupina ar pirkstiem virs salātu bļodas (var arī saspaidīt ar dakšiņu un tad pievienot salātiem). Visu viegli apmaisa un pasniedz galdā! Ja ir iespēja, salātus ieteicams vēl uz kādu laiciņu ielikt ledusskapī, lai atdzesētu un garšas labāk savilktos.

Sīpolu gredzenu paturēšana sālī noņem sīpoliem pārmēru sīvumu, kā arī padara tos tādus kā mīkstākus. Pamēģiniet!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Spēka dziesma

Vasaras ar laivošanu un Jāņu nakts tradīcijām, bet arī Centrāltirgus, ogošana un tas, kā skan latviešu valoda. ASV dzimušajam, vēlāk Singapūrā izaugušajam un dažādās vietās pasaulē pabijušajam ...

Izlauzties un izaugt

Latvijā man patīk viss, no cilvēkos ieaudzinātajām vērtībām līdz tādām vietām kā Centrāltirgus, un es ceru, ka tās kļūs par manām mājām, saka komponists Džeikins Edvards Pusons (41). Dzimis ASV, uza...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata