Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

SestDienas receptes: Klasikas godi

Vasara mūs joprojām lutina ar skaistu laiku, kad visi, kam vien ir iespēja, dzīvojas pa āru – pie ūdeņiem, laukos, parkos. Šķiet, rudenī varēs teikt Zentas Ērgles vārdiem: "Tā tik bija vasara!", un tāpēc šonedēļ gatavojam kaut ko klasisku.

Jaunie dārzeņi ar vistu želejā

Šis ir kaut kas tāds, ko nebiju ēdis kopš bērnības, bet atceros, ka viesībās kaut kas tamlīdzīgs pa laikam mēdza būt. Galertiņš ar dārzeņiem, olām un gaļu – vai, pēc vēlēšanās, tikai ar dārzeņiem.

15 minūšu (ja dārzeņi un gaļa jau vārīti), plus sastingšanas laiks/nav grūti/porciju skaits atkarīgs no formas lieluma

Sastāvdaļas

  • blanšēti zaļie zirnīši
  • vārīti burkāni
  • vārīti puķkāposti
  • 2 vārītas olas
  • konservēta kukurūza
  • svaigs gurķis
  • svaigs tomāts
  • zaļumi
  • vārīta vistas gaļa (piemēram, no šķiņķīšiem)
  • buljons pārliešanai
  • šķidruma daudzumam atbilstošs želatīna daudzums (skatīt attiecību uz želatīna iepakojuma)

Gatavošana

1. Visus dārzeņus, kas jāvāra, izvāra, tāpat arī olas. Burkānus sagriež pusripiņās, ziedkāpostus sadala mazās rozetītēs. Olas sakapā gabaliņos vai sagriež šķēlītēs. Svaigus zaļos zirnīšus noblanšē verdošā ūdenī. Zaļumus sīki sakapā.

2. Izvāra gaļu (te radīsies arī buljons, bet var izmantot arī kubiņus), atdzesē un sadala mazākos gabaliņos.

3. Svaigo gurķi un tomātu sagriež gabaliņos. Konservētajai kukurūzai nolej lieko šķidrumu.

4. Ņem silikona formu (man bija apaļa Tupperware forma ar tukšu vidu) un kārto tajā dārzeņus, olas un gaļu – kārtās, raibi krāsaini vai kā nu vēlas.

5. Želatīnam pievieno pāris karošu auksta ūdens, samaisa un atstāj, lai uzbriest. Tad liek karstā ūdens peldē un maisot izkausē. Pievieno padzisušajam buljonam, samaisa un pārlej dārzeņiem un gaļai. Liek ledusskapī sastingt uz pāris stundām.

Pieredze liecina, ka labāk pievienot mazliet vairāk želatīna, lai sarec tā kārtīgi – karstā laikā tā būs labāk.


Drumstalu biezpienmaize ar ogām

Bērnībā tieši drumstalmaizes bija manas mīļākās – atšķirībā no rauga mīklas plātsmaizēm, kur mīklas vienmēr šķita par daudz un maliņas pārāk biezas. Šī ir tāda, ka var pat saplēsties par to, kuram tiks vairāk drumstalu kārtas!

Apmēram stunda ar visu cepšanu/10–15 gabaliņu/vienkārši

Sastāvdaļas
(30 x 24 cm cepamformai)

Drumstalu mīklai

  • 400 g miltu
  • 200 g sviesta
  • 140 g cukura
  • 1 tējkarote (ar kaudzīti) cepamā pulvera

Pildījumam

  • 0,5 kg biezpiena
  • 4 olas
  • 250 ml saldā krējuma
  • 150 g cukura + 1 paciņa vaniļas cukura
  • šķipsna sāls
  • dārza ogas – šoreiz vēl zemenes, bet ir jau avenes, mellenes u. c.

Gatavošana

1.Aukstu sviestu sarīvē, pieber cukuru un miltus, kas iepriekš samaisīti ar cepamo pulveri. Ar pirkstiem izveido drumstalas.

2. Citā bļodā liek biezpienu, pievieno olu dzeltenumus, cukuru un vaniļas cukuru. Samaisa.

3. Saldo krējumu viegli saputo un iemaisa biezpienā. Olu baltumus saputo stingrās putās un viegli iecilā biezpienā.

4. Cepamformā ieklāj cepamo papīru un ieber daļu drumstalu (mazāko pusi atstāj virsiņai). Izlīdzina pa pamatni, viegli piespiežot.

5. Virsū lej biezpienu un izlīdzina. Zemenes vai citas ogas kārto virs biezpiena sev tīkamā rakstā un iespiež dziļāk. Pārber atlikušās drumstalas, viegli izlīdzina un šauj 180–200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz 40–45 minūtēm – kad virsiņa zeltaini brūna, ir gatavs.

Ogas var miksēt arī ar augļiem – āboliem, konservētiem persikiem utt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata