Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 30. novembris
Andrejs, Andrievs, Andris

Sestdienas receptes: Viegli, bet kā restorānā!

Rudens oficiāli ir klāt, un oktobrī mēs gatavosim omulīgus ēdienus: siltus, garšīgus, labsajūtu un pat varbūt zināmu atkarību izraisošus. Vai, citiem vārdiem, – šomēnes piedāvājam padomāt, vai slaveno teicienu «Dzīvo, lai ēstu, nevis ēd, lai dzīvotu!» nevajag pārfrāzēt…

Fiksā pasta ar mīdijām un pētersīļiem

Ļoti vienkārši un ātri pagatavojamas vakariņas, bet garšo kā restorānā! Pastas un jūras velšu faniem varētu patikt, bet, ja mīdijas neiet pie sirds, tās var aizstāt ar garnelēm, var ar vistas fileju, var vispār iztikt tikai ar pētersīļiem un čili

Pagatavošanas laiks: 15 minūšu

Daudzums: 2 porcijas

Sarežģītības pakāpe: elementāri

Sastāvdaļas:

  • 130 g nevārītas svaigās pastas
  • mazliet eļļas cepšanai
  • 1 ķiplokdaiviņa
  • saišķītis pētersīļu
  • 1 čili pāksts
  • 160 g saldētu mīdiju
  • 100 ml saldā krējuma
  • sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • 30 g cietā siera

Gatavošana

1. Izvāra pastu al dente. Tikmēr pannā sakarsētā eļļā apcep zeltainas, plāni sagrieztas ķiplokdaivas šķēlītes, pievieno sīki sakapātus pētersīļus un čili.

2. Maisot visu mazliet pacep kopā, tad pievieno atlaidinātas mīdijas un vēl brīdi pacep.

3. Pielej saldo krējumu, samaisa, ļauj uzburbuļot un ierīvē uz smalkās rīves pusi no siera. Maisa, līdz siers izkūst un mērcīte viegli iebiezinās.

4. Nokāš pastu un pievieno pannā esošajai mērcei. Apmaisa, lai mērcīte apņem pastu, un pasniedz sasildītos šķīvjos, pārrīvējot atlikušo sieru.


Iespējams, garšīgākais deserts

Jā, tas ir brilē krēms – nesen uzzināju, ka tā latviski pareizi dēvējams crème brûlée. Lai nu kā tur būtu ar pareizrakstību un pareizrunu, skaidrs ir viens: šis ir tiešām brīnišķīgs, klasisks un vienkārši pagatavojams deserts!

Pagatavošanas laiks: apmēram 3 stundas (ar visu dzesēšanu)

Daudzums: 3 porcijas

Sarežģītības pakāpe: viegli (vēlams deglis virsiņas dedzināšanai)

Sastāvdaļas:

  • 2 olu dzeltenumi
  • 15 g vaniļas cukura
  • 300 ml saldā krējuma
  • 30 g brūnā cukura
  • mazliet sviesta formiņu iesmērēšanai

Gatavošana

1. Bļodā liek olu dzeltenumus un saputo ar vaniļas cukuru. Saldo krējumu uzkarsē gandrīz (!) līdz vārīšanās temperatūrai un, nepārtraukti maisot, lēnām pievieno saputotajiem dzeltenumiem.

2. Iesmērē ar sviestu trīs karstumizturīgos trauciņus un salej tajos iegūto olu un krējuma masu. Tad trauciņus savieto uz dziļākas cepešpannas un ielej tajā karstu ūdeni tik daudz, lai tas sniegtos trauciņiem līdz pusei. Pannu liek 160 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz 25 minūtēm, līdz krēms sarecējis un kļuvis stingrs.

3. Krēmu atdzesē un tad uz tā virsmas uzkaisa brūno cukuru – katrā trauciņā par tējkarotei. Tad ar gāzes degli cukuru karsē, līdz tas karamelizējas un top zeltaini brūns.

4. Pirms pasniegšanas krēmu novieto ledusskapī, bet ne ilgāk par divām stundām, jo citādi kraukšķīgā cukura kārtiņa zaudēs savu kraukšķīgumu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Spēka dziesma

Vasaras ar laivošanu un Jāņu nakts tradīcijām, bet arī Centrāltirgus, ogošana un tas, kā skan latviešu valoda. ASV dzimušajam, vēlāk Singapūrā izaugušajam un dažādās vietās pasaulē pabijušajam ...

Izlauzties un izaugt

Latvijā man patīk viss, no cilvēkos ieaudzinātajām vērtībām līdz tādām vietām kā Centrāltirgus, un es ceru, ka tās kļūs par manām mājām, saka komponists Džeikins Edvards Pusons (41). Dzimis ASV, uza...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata