Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 30. novembris
Andrejs, Andrievs, Andris

SestDienas receptes: Vienkāršā, garšīgā, sātīgā

Turpinot mūsu ceļojumu garšvielu pasaulē, šoreiz paviesosimies ukraiņu virtuvē – salīdzinot ar pašreizējo haosu kopumā, tā ir vienkārši saprotama un omulīgi nomierinoša. Jāpiebilst gan, ka līdz šim ar ukraiņu virtuvi neesmu bijis ļoti pazīstams, bet, papētot un iepazīstoties ar receptēm, varu teikt, ka tā ir vienkārša, ēdieni ir sātīgi un lielākoties pagatavojami no parastam cilvēkam pieejamiem produktiem – dārzeņiem, skābā krējuma, olām, miltiem, speķa, cūku taukiem, zaļumiem.

Cieti vārītas olas ar skābo krējumu un dillēm 

Šis ir sātīgs un omulīgs vēlo brokastu ēdiens – silts, jo cepts cepeškrāsnī. Liekas jocīgi? Man arī tā šķita, bet recepte ir elementāra, produkti saprotami, un garšo ļoti labi! Iesaku šo recepti paturēt prātā līdz Lieldienām, kad, kā jau katru gadu, pēc olu kaujām vārītās olas kaut kā garšīgi jārealizē

15 minūtes /2 porcijas/ viegli 

Sastāvdaļas 

  • 4 cieti vārītas olas
  • pusglāze (apmēram) skābā krējuma
  • sāls, pipari
  • dilles un lociņi pārkaisīšana

Gatavošana

1. Cieti novārītas olas noloba un sagriež daiviņās – uz pusēm vai vienkārši rupjos gabalos. Liek nelielā cepamtraukā vienā kārtā.

2. Labu skābo krējumu pārliek olām pāri, lai apmēram nosedz. Pārkaisa ar sāli un svaigi maltiem melnajiem pipariem.

3. Cep 180 grādos sakarsētā cepeškrāsnī 15 minūšu. Tikmēr sīki sagriež dilles un lociņus.

4. Pasniedz siltu, devīgi pārkaisot zaļumus. Klāt labi piederas rupjmaizes šķēle. Ja vēlas mazliet asuma, var pārpilināt arī kādu čili mērcīti.


Borščs ar cūkgaļu 

Ukraiņi un borščs – par šo vien varētu izdot grāmatu, jo receptes ir, nebaidos teikt, neskaitāmas. Pamatā ir dārzeņi – bietes, burkāni, sīpoli, kāposti, bieži gaļa – gan liellopu, gan cūkas un jēra gaļa. Tiek pievienots arī slavenais sālītais speķis, dažkārt iebiezināšanai milti, arī skābais krējums netiek taupīts. Daudzās receptēs figurē arī biešu kvass, skābējums un līdzīgi nosaukumi. Secinājums – vāriet boršču pēc dažādām receptēm un sajūtām, kā to darīju es, un nesanākt vienkārši nevar! 

1 stunda/ 4 kārtīgas porcijas / vienkārši

Sastāvdaļas 

  • 30 g speķa
  • 300 g cūkgaļas šķiņķa
  • 3 smaržīgie pipari un 6 melno piparu graudi
  • 2 nelielas lauru lapas
  • 1 sīpols
  • 2 ķiplokdaiviņas
  • eļļa cepšanai
  • 2 burkāni
  • 1 paliela svaiga biete
  • 1 selerijas kāts
  • ½ neliela jaunā kāposta
  • 2 normāli kartupeļi
  • 2 ēdamkarotes tomātu pastas
  • papildu buljons pēc vajadzības
  • sāls un melnie pipari
  • šķipsna kaltētu čili pārslu
  • 3 krustnagliņas
  • 2 cm gara kanēļa standziņa
  • 1 mazā bundža konservētu balto pupiņu
  • buntīte svaigu pētersīļu

Gatavošana

1. Sīpolu sīki sasmalcina, selerijas kātu sagriež ripiņās. Kartupeļus nomizo un sagriež ap 1 cm kubiciņos, burkānus pusripiņās, kāpostu sakapā strēmelītēs. Bieti nomizo un sarīvē uz rupjās rīves.

2. Sīki sagriež speķi, sačurkstina katlā, lai izkūst tauki. Tajos liek cepties nelielos gabaliņos sagrieztu gaļu, apbrūnina, tad pievieno vienu lauru lapu, smaržīgos un melnos piparus. Pārlej ar ūdeni, lai nosedz, uzliek vāku un uz nelielas uguns vāra apmēram 20 minūšu.

3. Tikmēr citā katliņā vai dziļā pannā eļļā apcep sakapātu sīpolu un ķiplokdaivas. Pievieno kanēļa standziņu, krustnagliņas un otru lauru lapu. Liek klāt sarīvētu bieti un sagrieztus burkānus, maisot visu pāris minūšu apcep.

4. Pievieno arī kartupeļus, selerijas kātu un kāpostus. Pieliek tomātu pastu, kārtīgi samaisa un pievieno izsautēto gaļu ar visu buljonu, kā arī papildu buljonu, lai izveidojas pabieza zupa. Pieber sāli un maltos piparus pēc garšas, čili pārslas, uzliek vāku, noregulē nelielu uguni un vāra zupu apmēram 20 minūšu, līdz dārzeņi mīksti. Kad līdz vārīšanās beigām atlikušas kādas piecas minūtes, pievieno konservētās pupiņas (ar vai bez šķidruma, kā vēlas).

5. Pasniedz ar skābo krējumu, sakapātiem pētersīļiem un/vai dillēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Spēka dziesma

Vasaras ar laivošanu un Jāņu nakts tradīcijām, bet arī Centrāltirgus, ogošana un tas, kā skan latviešu valoda. ASV dzimušajam, vēlāk Singapūrā izaugušajam un dažādās vietās pasaulē pabijušajam ...

Izlauzties un izaugt

Latvijā man patīk viss, no cilvēkos ieaudzinātajām vērtībām līdz tādām vietām kā Centrāltirgus, un es ceru, ka tās kļūs par manām mājām, saka komponists Džeikins Edvards Pusons (41). Dzimis ASV, uza...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata