Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā -2 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 23. novembris
Zigfrīda, Zigrīda, Zigrīds

Mmmm! Marinētas sēnītes

Šis ir viens no lielākajiem gardumiem daudziem latviešiem, un izvilkt no plaukta pa nelielai marinētu sēņu burciņai – tā ir laime! Vienkārša un piezemēta, bet laime. Sēņu mīļi piekritīs, vai ne?

Garšīgā sēņu marināde

Šo recepti man ierādīja radinieks, piebilstot, ka oriģināls piederot rakstniecei Dacei Rukšānei-Ščipčinskai. Domāju, ka cienījamā rakstniece neiebildīs, ka viņas marināde atkal iet tautās, jo teikšu, kā ir: marināde sanāk tik laba, ka vismaz puse Latvijas sēņu marinētāju būs laimīgi!

Pagatavošanas laiks: apmēram pusstunda 

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta

Daudzums: 6 puslitra burciņas (mazākas - vairāk)

 

Sastāvdaļas:

2 litri novārītu un nokāstu beciņu (man šoreiz dzīslkāta bekas)

Marinādei:

  • 2 litri ūdens
  • 4 ēd. k. (strīķētas) sāls
  • 6 ēd. k. (ar kaudzi) cukura
  • 2 ēd. k. etiķa esences
  • 3 lauru lapas
  • 4 krustnagliņas pāris melno un smaržīgo piparu
  • 1 vidējs burkāns ripiņās
  • 1 neliela pētersīļa sakne ripiņās
  • 1 sīpols
  • 1 ķiploka galviņa diļļu kāti

 

Pagatavošana:

1. Vispirms novāra un nokāš sēnītes.

2. Visas marinādes sastāvdaļas liek lielā katlā, uzvāra un vāra divas minūtes.

3. Pieber divus litrus novārīto un nokāsto sēņu un vāra 15 minūšu.

4. Karstu pilda burkās.

Biju lasījis, ka dzīslkāta bekas ar garšu īpaši neizceļas, bet marinētas gan tās esot ļoti garšīgas – pilnīga taisnība!


Sātīgie marinētu sēņu salāti ar piedevām

Šie salāti ir, varētu teikt, pamatēdiens, jo sātīgi un bagātīgi. Pat maizi klāt neprasās! Ja vēlas, var papildus pievienot vēl kādus zaļumus, piemēram, labi piederēsies sīki kapātas dilles vai pētersīļi. 

Pagatavošanas laiks: 10 minūšu (ja kartupeļi un olas jau izvārīti)

Sarežģītības pakāpe: viegli

Daudzums: 2 - 3 porcijas

 

Sastāvdaļas:

  • 2 vidēji kartupeļi (vārīti ar visu mizu)
  • gabaliņš žāvētas vistas
  • 2 vidēji marinēti gurķīši
  • devīga sauja marinētu sēnīšu

Marinādei:

  • 2 vārītas olas
  • 1 ēd. k. majonēzes
  • 2 ēd. k. pašķidra skābā krējuma
  • 2–3 ēd. k. gurķu marinādes (var arī sēņu, ja ir garda)
  • 1 tējk. Dižonas sinepju
  • 1 mazs sarkanais sīpols, sīki sakapāts
  • sāls, pipari pēc garšas

Kādu sastāvdaļu var arī izlaist, jo salāti ir ļoti bagātīgi, – piemēram, var gatavot veģetāro versiju bez vistas.

 

Pagatavošana:

1. Novāra kartupeļus ar visu mizu un olas.

2. Atdzesētus vārītos kartupeļus nomizo un sagriež šķēlītēs. Žāvēto vistu sagriež nelielos gabaliņos, marinētos gurķīšus pusripiņās. Sēnītes atkarībā no izmēra atstāj veselas vai sagriež sīkāk. Visu ber salātu bļodā.

3. Pagatavo mērcīti. Vārītas olas noloba un ar dakšiņu smalki saspaida bļodiņā. Pievieno majonēzi, skābo krējumu, gurķu un / vai sēņu marinādi, sinepes un sīki sakapātu sīpolu, visu rūpīgi samaisa.

4. Pēc garšas mērcītei pievieno sāli un piparus un to pārlej visiem labumiem salātu bļodā. Apmaisa, lai mērce visu smuki apņem, un – gatavs!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata