Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Svētku garša ar rozmarīnu

Iepriekšējā nedēļā pamanījis, ka cildinu timiānu, rozmarīns kļuva greizsirdīgs un pieprasīja savu uznācienu. Kāpēc ne? Svētku nedēļai un gaisā jaušamajai ziemas dvesmai rozmarīns ļoti piestāv!

Brokastu kārtainās mīklas siermaizītes

Ja vien mājās ir cepeškrāsns, ledusskapī pāris saldētu kārtainās mīklas plāksnīšu un gabaliņš siera, garšīgas brokastu maizītes nav problēma. Bet, ja vēl atrodas asā Sriracha vai līdzīga mērcīte, kā arī, protams, zariņš svaiga rozmarīna (var arī kaltētu), tad brokastu maizītes jau paceļas svētku līmenī! 

Pusstunda / vairākas siermaizītes/ viegli

Sastāvdaļas 

  • 2 plāksnes saldētas kārtainās mīklas
  • 80 g puscietā siera (Tilzītes, Čedaras vai Holandes, bet daudzums nosacīts – cik sierīgas vēlas maizītes)
  • 1 ola
  • 1 ēd. k. majonēzes
  • skujiņas no viena svaiga rozmarīna zariņa vai krietna šķipsna kaltēta šļuciņa asās Sriracha čili mērces (daudzums pēc garšas)
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas

Gatavošana 

1. Ieslēdz un sasilda cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Uz miltainas virsmas izliek saldētās mīklas plāksnes, lai atlaidinās. Sieru sarīvē, samaisa kopā ar vienu jēlu olu un majonēzi. Skatās pēc konsistences – ja par šķidru, var pierīvēt vēl sieru.

2. Ja izmanto svaigu rozmarīnu, no zariņa nolasa skujiņas un sīki sakapā. Ja kaltētu, ņem krietnu šķipsnu un pieber siera maisījumam. Pievieno arī aso mērci un svaigi maltus melnos piparus pēc garšas, rūpīgi samaisa.

3. Atlaidinātās mīklas plāksnes izrullē mazliet lielākas un smērē uz tām siera masu. Tad, no garākās malas sākot, katru sarullē rullītī un sagriež ar nazi apmēram 3 cm gabaliņos. Tos pa diviem vai trim sastutē kopā (lai neatritinās vaļā cepoties) ar griezuma vietu uz leju un augšu, liek uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru.

4. Cep 180 grādos 20–25 minūtes, līdz maizītes zeltaini brūnas.

Pēc vēlēšanās siera masai var piejaukt arī ļoti sīki sakapātu sīpolu, ķiploku pulveri vai sinepes.


Cepti kupāti Jorkšīras pudiņā

Lai gan recepte tradicionāli nāk no britu virtuves, tā lieliski iederas arī latviešu galdā un jo īpaši – aukstajā un drēgnajā novembrī! Šīs receptes Toad in the hole burtiskais tulkojums ir "krupis caurumā", bet realitātē tās ir ceptas kupātu desiņas ar rozmarīna aromātu bagātinātā Jorkšīras pudiņā!

40 minūšu / 3 porcijas / interesanti 

Sastāvdaļas 

  • 3 kupātu desiņas
  • šļuka saulespuķu vai olīveļļas
  • 2–3 zariņi svaiga rozmarīna
  • 3 lielas olas
  • 120 g miltu
  • 300 ml piena
  • sāls un svaigi malti pipari pēc garšas

Gatavošana

1. Ieslēdz un sasilda cepeškrāsni līdz 230 grādiem. Piemērota izmēra cepamtraukā (es taisīju 21 cm diametra formā ar 4 cm augstām maliņām, bet var arī lielākā) ielej saulespuķu vai olīveļļu tik, lai nosedz formas dibenu.

2. Formā savieto un eļļā apviļā kupātus. Liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī, līdz desiņas apbrūnē. Jārēķinās, ka cepoties eļļa sprakšķēs, tāpēc zemākā līmenī krāsnī vēlams iešaut kādu pannu, lai eļļas sprakšķi bāzējas tur, nevis krāsns apakšā.

3. Kamēr desas cepas, bļodā sakuļ trīs olas, pakāpeniski pievieno miltus un pienu un vienmērīgi maisa, lai nesaiet kunkuļos (kā gatavojot pankūku mīklu). Pieber sāli un svaigi maltus piparus (devīgi!) pēc garšas (ja patīk, var pielikt vēl kādas garšvielas, piemēram, čili pulveri).

4. Pie brūnēt sākušām desiņām krāsnī pieber sauju rupji sakapātu svaigu rozmarīna skujiņu un pusminūti ļauj apcepties, lai ienākas aromāts. Tad ātri izņem formu ar desām no krāsns laukā, ielej sakulto olu masu un fiksi šauj atpakaļ krāsnī, lai iespējami nekrītas temperatūra. Noregulē 210 grādu un cep vēl apmēram 20 minūšu, durtiņas nevirinot. Drīkst tikai skatīties caur stiklu un brīnīties, kā notiek pacelšanās un krupis (desas) iekrīt caurumā!

Šo vienkāršo ēdienu tradicionāli pasniedz ar sīpolmērci – lūdzu, dariet tā, jo tā piešķir izcilu garšas noti! Sīki sakapātus sīpolus sacep pannā, pievieno sāli, piparus, pielej balzamiko pēc garšas, pārkaisa mazliet miltu, maisa, pārlej buljonu un ļauj mērcei iebiezināties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata