Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Skaņas miegā slikto atmiņu dzēšanai

Sasaistot kādu traumatisku atmiņu fragmentu ar jaunu, patīkamu notikumu, esot iespējams atbrīvoties no traucējošām domām.

Kad uzmācīgas atmiņas vairākas dienas neliek mieru un nepalīdz ne meditēšana, ne skriešana līdz spēku izsīkumam, jāliek lietā skaņu terapija. Ar tās palīdzību varot "padzēst" no prāta nevēlamas lietas, apgalvo zinātnieki.

Skaņām un miegam tiek piedēvētas īpašas spējas. Izsenis zināms, ka skaņas vibrācijas nomierina, savukārt miegs ir ķermeņa un prāta restartēšanas metode. Saliekot abus kopā, varot tikt vaļā no nepatīkamām, traucējošām atmiņām, apgalvo Jorkas Universitātes pētnieki.

Sasaista atmiņas

Pie šāda secinājuma britu speciālisti nonāca eksperimenta rezultātā. Zinātnieki izvēlējās 29 brīvprātīgos, kuriem bija jāiemācās divi sasaistītu vārdu pāri. Piemēram, vienā pārī bija vārdi Deivids Bekhems un velosipēds, bet otrā – velosipēds un pils. Kamēr dalībnieki iegaumēja pārus, vārds "velosipēds" vairākkārtīgi tika atskaņots skaļi.

Pēc tam visi brīvprātīgie devās pie miera, pieslēgti pie miega mērīšanas ierīcēm. Kad viņi bija ieslīguši dziļākajā miega fāzē, pētnieki atkal sāka atskaņot vārdu "velosipēds". No rīta, veicot atmiņas pārbaudi, izrādījās, ka vairākums dalībnieku labi atceras velosipēdu un vārdu no otrā pāra, bet ir pilnībā aizmirsuši otru vārdu no pirmā pāra. 

Aizmiršanas terapija

"Lai gan mūsu pētījuma rezultāti šajā posmā joprojām ir ļoti eksperimentāli, tie spēcina teoriju, ka mēs varam gan palielināt, gan samazināt spēju atcerēties konkrētus notikumus, atskaņojot skaņas signālus, kad indivīds ir aizmidzis," žurnālā Learning & Memory raksta darba grupas vadītājs Bardūrs Jensens, "cilvēki, kuri ir pieredzējuši traumatiskus notikumus, var izjust plašu satraucošu simptomu klāstu, jo viņi atceras šos notikumus. Lai gan mūsu atklājums vēl ir tālu no galamērķa, tas potenciāli varētu pavērt ceļu jaunām tehnikām, lai vājinātu atmiņas. Šīs tehnikas varētu izmantot kopā ar esošajām terapijas [metodēm]."

Viņš īpaši uzsver, ka šis darbs ir pirmā reize, kad izdevies pierādīt atmiņu pasliktināšanos apzinātas rīcības rezultātā. To pierāda vēl citās pētījumu kārtās gūtie rezultāti. Tajos dalībnieki arī mācījās divus vārdu pārus, taču saistošais vārds netika atskaņots miegā. No rīta vairākums dalībnieku gana labi atcerējās visus apgūtos vārdus.

Atmiņas konkurē

"Attiecības starp miegu un atmiņu ir fascinējošas. Mēs zinām, ka miegs ir ļoti svarīgs atmiņas apstrādei un mūsu atmiņas parasti uzlabojas pēc miega perioda," par atklājumu priecājas līdzautors Eidans Horners, "precīzi mehānismi joprojām nav skaidri, bet šķiet, ka miega laikā svarīgi savienojumi tiek nostiprināti, bet nesvarīgie tiek atmesti."

Viņš pieļauj, ka atmiņu dzēšana notiek to pārklāšanās dēļ. Notikumi konkurē par vietu mūsu atmiņā, un tie visi netiek pienācīgi labi noglabāti. Iespējams, mūsu atmiņa paņem tikai vienu aspektu no senāka notikuma, piemēram, atrašanās vietu, un sasaista to ar kādu jaunāku notikumu. Tāpēc šī lokācija turpmāk asociējas ar jaunāko notikumu, bet senākais tiek aizmirsts.

Tas nozīmē, ka nepatīkamu atmiņu aizvākšanā varētu palīdzēt kāda to fragmenta sasaistīšana ar citu, patīkamu notikumu. Tādējādi traumatiskā pieredze ar laiku varētu pagaist no prāta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata