Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Abiem rūp kultūras ēku liktenis

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) un kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (Vienotība) «apmainījušies laipnībām» par galvaspilsētas īpašumā esošo kultūras iestāžu ēku stāvokli.

Uz kultūras ministres aicinājumu tikties, lai vienotos par koordinētu rīcību kritiskā stāvoklī esošās Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) ēkas uzturēšanā, Rīgas mērs atbild, ka LNMM nav vienīgā kultūras iestāde, kas atrodas kādā no RD piederošajām ēkām, kurām būtu nepieciešams remonts. Viņš esot gatavs iepazīstināt ministri ar stāvokli VEF Kultūras pilī un kultūras namā Ziemeļblāzma, kur nepieciešami apjomīgi remontdarbi.

VEF Kultūras pils ēka, kas ir valsts nozīmes kultūras piemineklis, ir morāli un funkcionāli novecojusi, un tās kāpnes atrodas avārijas stāvoklī, Dienai norāda RD Īpašuma departamenta pārstāve Ieva Bunkše. VEF Kultūras pils atjaunošanā RD šogad plāno ieguldīt 300 000 latu, bet kopumā rekonstrukcija varētu izmaksāt ap četriem miljoniem latu. Savukārt kultūras nama Ziemeļblāzma atjaunošanā plānots ieguldīt aptuveni 10 miljonus latu, bet šogad būvdarbiem no RD budžeta ieplānoti 2,8 miljoni latu.

«(..) Šos objektus pašvaldība bija pieteikusi arī Eiropas Savienības finansējuma saņemšanai, taču Kultūras ministrija Eiropas finansējumu šiem projektiem atteica,» saka N. Ušakovs. Savukārt kultūras ministres padomnieks Andris Saulītis stāsta, ka «Rīgas dome neizmantoja iespēju iegūt finansējumu VEF Kultūras pils un k/n Ziemeļblāzma rekonstrukcijai, jo neuzrakstīja pieteikumu tā, lai tas tiktu kvalificēts konkursam». Rīgas domei kā jebkurai citai pašvaldībai bija iespēja pieteikties Eiropas Savienības aktivitātei Sociālekonomiski nozīmīgu kultūras mantojuma objektu atjaunošana un tādējādi pretendēt uz Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļiem. Tomēr, kā ziņu aģentūrai LETA norāda S. Ēlerte, RD neizpildīja prasību «iesniegt spēkā esošu kultūras nama darbības stratēģiju vismaz pieciem turpmākajiem gadiem pēc projekta īstenošanas pabeigšanas».

RD mēra preses sekretāre Anna Kononova skaidro, ka «abu kultūras iestāžu darbības stratēģijas bija pievienotas RD konkursa pieteikumam un notikušais ir tehniska kļūda». «Pieteikumos bija nepareizi pievienoti datumi - vienai kultūras iestādei darbības stratēģijas izklāsts atbilda pieciem gadiem, bet otrai - četriem,» viņa stāsta.

A. Kononova ziņo, ka mēra tikšanās ar kultūras ministri varētu notikt jau šīs nedēļas ietvaros un tās mērķis būtu iepazīstināt S. Ēlerti ar minēto kultūras iestāžu ēku stāvokli. 2014. gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, gan VEF Kultūras pilij, gan k/n Ziemeļblāzma būs nozīmīga loma, jo plašs kultūras klāsts paredzēts tieši Rīgas mikrorajonos.

Kultūras ministrijas pārstāvis A. Saulītis uzsver, ka runāt par šīm kultūras iestādēm būs Rīgas mēra interesēs, jo tās neatrodas Kultūras ministrijas pakļautībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?