Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Aktivizē sarunas par Kalnu Karabahu

Krievijas pilsētā Kazaņā 25. jūnijā paredzēta svarīga sanāksme, kurā piedalīsies Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs un divu naidīgu kaimiņvalstu - Azerbaidžānas un Armēnijas - vadītāji. Samitā paredzēts panākt progresu jautājumā par izolēto Kalnu Karabahas reģionu, kas tiešā un pārnestā nozīmē jau vairāk nekā simt gadu, bet jo īpaši kopš Padomju Savienības sabrukuma, ir kā ķīlis starp armēņiem un azerbaidžāņiem.

Tomēr pagaidām nekas neliecina, ka sarunas varētu būt auglīgas, jo abas puses stingri turas pie saviem argumentiem, kādam nākotnē vajadzētu būt Kalnu Karabahas statusam. Bet pēdējos mēnešos Erevānas un Baku retorikā regulāri tiek pieminēta bruņota spēka lietošana, ja risinājums netiks panākts sarunu ceļā.

Strīds par statusu

Kopš 1994. gada, kad pēc sešus gadus ilgušas karadarbības, kurā gāja bojā aptuveni 35 tūkstoši cilvēku, tika parakstīts pamiera līgums, pārsvarā armēņu apdzīvotā Kalnu Karabaha de facto ir neatkarīgs valstisks veidojums, tomēr neviena pasaules valsts to nav atzinusi, un starptautiski tā tiek uzskatīta par daļu no Azerbaidžānas teritorijas.

Armēnija un Kalnu Karabahas valdība uzskata, ka Azerbaidžāna nedrīkst likt šķēršļus nelielā reģiona kļūšanai par neatkarīgu valsti, savukārt Azerbaidžāna itin nemaz nav noskaņota šķirties no teritorijas, kas Staļina valdīšanas gados tika pārveidota par autonomu apgabalu. Turklāt karadarbības laikā armēņu spēki okupēja septiņus nelielus rajonus ap Kalnu Karabahu, no tiem bēgļu gaitās devās gandrīz 600 tūkstoši cilvēku. Tieši tādēļ Baku ir apņēmības pilna atgūt kontroli pār Kalnu Karabahu.

Neskatoties uz pamieru, ik pa laikam gan viena, gan otra puse to ir pārkāpusi, bet Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) paspārnē izveidotajai Minskas grupai, kuras mērķis kopš darba sākšanas 1992. gadā bija panākt, ka Armēnija un Azerbaidžāna vienojas par Kalnu Karabahas statusu, nav izdevies panākt vērā ņemamu progresu.

Gatavi karot

Minskas grupā ietilpstošo valstu Krievijas, Francijas un ASV prezidenti maijā nāca klajā ar paziņojumu, ka ir pienācis pēdējais laiks, lai konfliktējošās puses miermīlīgā ceļā risinātu strīdu. «Mēs aicinām [Azerbaidžānas un Armēnijas] līderus sagatavot savas tautas mieram, nevis karam,» teikts D. Medvedeva, N. Sarkozī un Baraka Obamas kopējā paziņojumā. «Prezidentiem ir jāparāda politiskā griba un jānoformulē miera līguma pamatprincipi.»

Tomēr pēdējo mēnešu notikumi liecina, ka abas puses pagaidām nav spējīgas rast kompromisu. Armēnijas prezidents Seržs Sargsjans maija sākumā paziņoja, ka Azerbaidžāna nogaidot īsto brīdi, lai sāktu karu, un pauda cerību, ka Krievija nepieciešamības gadījumā steigtos palīgā.

Savukārt Azerbaidžāna ziņojusi par vairākiem gadījumiem, kad armēņu snaiperi uz Kalnu Karabahas un Azerbaidžānas robežas nogalinājuši civiliedzīvotājus. Vienā gadījumā lode galvā raidīta kādam deviņgadīgam zēnam.

Azerbaidžānas Aizsardzības ministrija pagājušajā nedēļā izplatīja paziņojumu, ka Armēnija kavē miera procesu, tādēļ Baku esot gatava lietot spēku, ja rezultāts netiks sasniegts pie sarunu galda. «Galu galā azerbaidžāņu karavīri piepildīs tautas, valdības un virspavēlnieka cerības un atbrīvos okupēto zemi no ienaidniekiem,» teikts ministrijas paziņojumā.

Gatavojoties iespējamam karam, kāda sabiedriskā organizācija Baku sākusi uzņemt brīvprātīgos, kuri varēs iziet snaiperu apmācību. Vairākums no brīvprātīgajiem nav sasnieguši 18 gadu vecumu, raksta The New York Times.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kalnu Karabaha

Galvenokārt armēņu apdzīvots reģions starp Armēniju un Azerbaidžānu. 1923. gadā tika izveidots Kalnu Karabahas autonomais reģions Azerbaidžānas PSR sastāvā

1991. gadā pasludināja neatkarību no Azerbaidžānas, tomēr starptautiskā sabiedrība to nav atzinusi un uzskata, ka tā de jure ir Azerbaidžānas teritorija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Starp populistiem un politikas "sanitāro kordonu"

Vēlēšanu gads Lietuvā sasniedzis kulmināciju – šīs nedēļas nogalē kaimiņvalsts pilsoņi jau trešo reizi šajā gadā tika aicināti uz vēlēšanām. Maijā tika vēlēts prezidents, šo amatu saglabājot līdzši...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?