Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Bērziņš aicina samazināt privilēģijas

Kad 90. gadu vidū Saeima noteica sociālās garantijas Valsts prezidentam pēc amata atstāšanas, bija cita sociālekonomiskā situācija, tāpēc Valsts prezidents Andris Bērziņš ierosina pārskatīt šīs garantijas. Viņa pirmdien Saeimā iesniegtais piedāvājums atteikties no valsts nodrošināta dzīvokļa, bet palielināt eksprezidentu pensiju neattieksies uz personām, kas Valsts prezidenta amatu ieņēma pirms A.

Bērziņa. Viņš arī ierosina bijušo prezidentu vajadzībām iegādāties pieticīgāku auto. Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis pieļauj, ka valsts garantijas prezidentam pēc amata atstāšanas var izvērtēt, taču, viņaprāt, «zināmai cieņai pret valsts augstāko amatpersonu un ekstru paketei ir jābūt».

Mainoties valsts pirmajām amatpersonām, ikreiz bijusi diskusija par privilēģijām un to izmaksām, kas tiek atvēlētas personām, kuras atstāj prezidenta amatu. Beidzoties Gunta Ulmaņa un Vairas Vīķes-Freibergas pilnvarām, viņiem uzreiz deva iespēju pārcelties uz valsts nodrošinātiem dzīvokļiem, kuri atrodas vienā mājā Rīgas centrā. Jāatgādina, ka V. Vīķe-Freiberga Latvijā ieradās no Kanādas. Pēc V. Zatlera prezidentūras viņam vēl ilgi nevarēja atrast valsts nodrošinātu dzīvokli, kas daļēji tika skaidrots ar to, ka viņš netika amatā pārvēlēts uz otro pilnvaru termiņu. V. Zatlers prezidentūras beigās ierosināja Saeimas atlaišanu, ienāca politikā ar jaunu partiju, kuras biedri pieļauj, ka vilcināšanās ar likumā noteikto garantiju piešķiršanu ir politiskās cīņas sastāvdaļa, lai kaitētu V. Zatlera partijas tēlam. V. Zatlers uzskata - bijušajiem prezidentiem šajā diskusijā nevajadzētu iesaistīties, informēja viņa pārstāve Daiga Holma. Taču jautājums sabiedrībā izraisījis rezonansi, un to vajadzētu plaši apspriest, uzskata V. Zatlers. Vienotība ir rezervēta pret eksprezidentu garantiju pārskatīšanu, bet opozīcijā esošā Zaļo un Zemnieku savienība to uzskata par lietderīgu. Saeimā var arī iesniegt priekšlikumu, kā pagaidām projektā nav, - ir valstis, kur eksprezidentiem, kas pēc pilnvaru beigām ieņem augstu politisku amatu, daļa privilēģiju nepienākas.

A. Bērziņš ir turīgs cilvēks, kurš jau atteicies no Valsts prezidenta rezidences Jūrmalā, viņam ir dzīvoklis Vecrīgā un valsts dzīvoklis nebūs vajadzīgs arī pēc pilnvaru beigām. Saskaņā ar likumprojektu A. Bērziņš varētu pretendēt tikai uz auto, kas iegādāts pēc samazinātā limita, kā arī uz jau spēkā esošajām iespējām, kuras paliek, piemēram, apsardzi. Taču A. Bērziņš var arī izmantot projektā noteikto iespēju no visām vai daļas privilēģiju atteikties. A. Bērziņa iesniegtajos grozījumos par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu ir arī jauna kārtība, kā regulēt prezidenta kancelejā strādājošo darba tiesiskās attiecības. Tās ierosināts pielīdzināt premjera padomnieku darba līgumu uzteikšanas kārtībai, kad līgumu var uzteikt jebkurā laikā, nenorādot iemeslus, un tas uzskatāms par politisku lēmumu. Kā zināms, prezidenta padomniece Elīna Egle amatu atstāja tikai vairākus mēnešus pēc tam, kad A. Bērziņš ar viņu bija vienojies par darba attiecību pārtraukšanu.

Personas, kas prezidenta amatu ieņēmušas līdz šim, varēs saglabāt tām piešķirto dzīvokli un automašīnu, bet nevarēs pretendēt uz pensijas palielinājumu, paredz projekta pārejas noteikumi. Taču eksprezidentu jaunu auto iegādē jau piemērotu jauno regulējumu. Tātad auto iegādes vērtība būs piesaistīta valsts pārvaldē noteiktajiem limitiem, tos divkāršojot atbilstoši prezidenta statusam. Ierosinot atteikties no valsts nodrošināta dzīvokļa prezidenta vajadzībām, A. Bērziņš piedāvā palielināt prezidenta pensiju no 50% no prezidenta algas, kā ir tagad, uz 85% - tas nozīmē pensijas palielinājumu par 787 latiem pēc nodokļu nomaksas. Šī ir pietiekama summa, lai eksprezidents varētu sev nodrošināt dzīvokli. Vēstulē teikts, ka šobrīd pagaidu dzīvokļa īrēšanai un komunālo pakalpojumu apmaksai paredzētā summa nevar pārsniegt 1200 latu. Reprezentācijas vajadzībām bijušais prezidents varēs izmantot Valsts prezidenta rezidenci.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Pašreizējais nodrošinājums
Atstājot amatu, persona, kura ieņēma Valsts prezidenta amatu, no valsts saņem: ikmēneša pensiju 50 procentu apmērā no Valsts prezidenta mēneša atalgojuma; lietošanā vienu valsts dzīvokli; lietošanā vienu automašīnu; sekretāru.
Valsts prezidentam ir tiesības uz valsts nodrošinātu aizsardzību (apsardzi) četrus gadus pēc amata atstāšanas. Par aizsardzības (apsardzes) nepieciešamību pēc šā termiņa katrā atsevišķā gadījumā lemj MK.
Sociālās un citas garantijas persona, kura ieņēma Valsts prezidenta amatu, saņem no pirmās dienas pēc amata atstāšanas līdz mūža beigām un neatkarīgi no tā, vai viņam ir citi ienākumi.

Valsts prezidenta Andra Bērziņa piedāvājums
Atteikties no valsts nodrošināta dzīvokļa. Tā vietā piedāvā palielināt pensiju līdz 85% no Valsts prezidenta mēnešalgas, kas būtu līdz 2550 latiem pirms nodokļu nomaksas, kā arī iespēju izmantot reprezentācijas telpas Valsts prezidenta rezidencē.
Noteikt kritērijus automašīnas iegādei bijušā Valsts prezidenta vajadzībām - ne vairāk kā
25 000 latu iegādes vērtība un 760 latu nomas vērtība bez PVN. Šāds limits atbilstu vidējās klases, vidējās Premium klases un dažiem lielās Premium klases automašīnu bāzes modeļa iegādes vērtībai bez PVN. Izmaiņas neattieksies uz personām, kas Valsts prezidenta amatu ieņēmušas līdz šim.

Komentāri no diena.lv

Nata. Neviens topošais prezidents nedzīvo zaru būdā, visiem ir dzīvokļi, kuros tie mitinās līdz prezidentūrai. Var, protams, izdarīt izņēmumu, kā ar V. V. Freibergu, kurai nebija Latvijā dzīvokļa, bet ne visiem dot dzīvokļus.
Maija. Eksolimpiskajiem medaļniekiem taču visu turpmāko dzīvi nenodrošina cienījamu dzīvi, lai gan viņi reāli reprezentē valsti.
Kaspars. Vistīrākais populisms no cilvēka mutes, kurš saņem valstī lielāko pensiju. Viegli lemt, ja pašam dzīve un vecumdienas nodrošinātas... Prezidenta nodrošinājums ir valsts prestiža jautājums. Ja par prezidentu kļūs kāds inteliģences pārstāvis, kurš nav bagātību iekrājis, kādu godu tas darīs Latvijai citu valstu acīs, ja exprezidentam pēc tam būs jāknapinās?!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?