Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Birokrātija iesloga četrās sienās

Kad ierodamies dzīvoklī, kur mīt tagadējā rīdziniece Helēna Plāma un viņas ģimene, jaunākais dēls Artūrs skatās multfilmas. Telpās deviņus gadus vecais zēns pavada dienu pēc dienas. Izkļūt laukā no dzīvokļa, kas atrodas tipiskā Rīgas daudzdzīvokļu blokmājā, zēnam, kuram konstatēta smaga slimība - spināla muskuļu atrofija -, nav iespējams.

Slimības dēļ Artūrs nestaigā un pat nevar saviem spēkiem piecelties no specializētā krēsla. Ne kāpnes, ne lifts šajā mājā nav pielāgoti cilvēkam, kas pārvietojas ratiņkrēslā, turklāt arī dzīvoklis nav izbūvēts, lai tajā ērti būtu iemītniekam ar īpašām vajadzībām. Helēna atzīst, ka ārsti patlaban nedod ne mazāko cerību, ka Artūrs kādreiz varētu staigāt un rūpēties par sevi patstāvīgi, taču pašreizējā situācija bērnam ar tik smagu diagnozi jau esot sasniegums.

Nokļūt skolā nav iespējams

Helēna Plāma stāsta, ka dzīvojusi Rīgā līdz 1998. gadam, kad denacionalizēto māju, kurā mitinājusies viņas ģimene, nācies atstāt. Helēna pārcēlusies uz Madonas pusi. Pēc tam, kad pasaulē nācis viņas trešais bērns Artūrs, kuram tika atklāta neārstējamā slimība, Helēna sapratusi, ka, dzīvojot laukos, nav iespējams nodrošināt dēliņam ne atbilstošu medicīnisko aprūpi, ne arī izglītību, tāpēc sākusi meklēt iespēju atkal dzīvot pilsētā. «Patlaban Artūra izglītības jautājums veiksmīgi atrisinājies - viņš ir Rīgas 84. vidusskolas skolnieks, un viņam tiek nodrošināta mājas apmācība. Pedagogi saka - Artūrs ir talantīgs. Arī skolasbiedri pret zēnu izturas ļoti sirsnīgi. 84. vidusskolas vadība izcīnījusi to, ka skolas telpas tika pielāgotas bērniem ar īpašām vajadzībām, bet mēs jau nevaram izkļūt no dzīvokļa un doties uz skolu,» situāciju izklāsta Artūra mamma. Helēnas mērķis ir panākt, lai Artūrs varētu dzīvot dzīvoklī, kas būtu aprīkots atbilstoši situācijai, kādā ir cilvēks ar īpašām vajadzībām, un kas atrastos mājā, kurā iemītnieks ar kustību traucējumiem var iekļūt un izkļūt. Risinājums varētu būt vai nu pašvaldības dzīvoklis, vai arī sociālais dzīvoklis, ko arī piešķir pašvaldība. «Sociālie dzīvokļi ir aprīkoti ar pacēlājiem un arī citādi pielāgoti cilvēkam ar īpašām vajadzībām. Savukārt pašvaldības dzīvokli, izmantojot Rīgas domes atbalstu, var cilvēkam ar īpašām vajadzībām pielāgot,» savu ieceri izklāsta Artūra mamma. «Mans iesniegums Rīgas domei uzņemt mani un manu ģimeni dzīvokļu rindā uz pašvaldības dzīvokli vai sociālo dzīvokli tika noraidīts, jo neesmu deklarēta Rīgā pēdējos piecus gadus, kā to prasa pašvaldības saistošie noteikumi,» uzsver Helēna Plāma. Uz jautājumu, vai kāds no Rīgas domes pārstāvjiem redzējis Artūru un pārliecinājies par situāciju, kādā atrodas bērns invalīds, Helēna saka: «Nē.» Ciemos esot bijis tikai sociālais darbinieks.

Mājokļa meklējumos

Helēnas Plāmas stāstītais par to, kas piedzīvots, meklējot optimālo variantu mājoklim, atgādina nelaimīgu notikumu virkni. Sieviete no laukiem uz Rīgu pārcēlusies 2007. gadā. «Pirmā īrētā dzīvokļa saimniece neļāva dzīvoklī deklarēties, bet man ir īres līgumi, kas pierāda - kopš šā laika dzīvoju Rīgā,» uzsver Helēna. «2008. gadā nolēmu Jelgavā nopirkt dzīvokli, kas piemērots cilvēkam ar īpašām vajadzībām. Jau bija noformēts dzīvokļa pirkuma līgums, dzīvoklis tika uz mana vārda ierakstīts Zemesgrāmatā, kad no darījuma izstājās banka, kas man bija solījusi kredītu,» rezignēti nosaka Helēna. «Lai arī šis dzīvoklis nekļuva par manām un bērnu mājām, tomēr ilgu laiku bija šķērslis sociālās palīdzības saņemšanai, jo saskaņā ar Zemesgrāmatas datiem man piederēja nekustamais īpašums. Tagad beidzot formalitātes ir sakārtotas un nekustamais īpašums vairs šķēršļus sociālās palīdzības saņemšanai nerada.» No iepriekšējā dzīvokļa Rīgā, kur Helēna, Artūrs un abi Helēnas vecākie bērni dzīvojuši, nācies aiziet. «Saimniecei, no kuras dzīvokli īrējām, banka atsavināja dzīvokli, bet mums palikt tajā neatļāva. Šis dzīvoklis atradās 1. stāvā, no tā izkļūt bērnam ar īpašām vajadzībām bija vieglāk,» kārtējo māju zaudējumu izklāsta Helēna. «Ātri vajadzēja atrast dzīvokli, un tagadējais bija vienīgais pieejamais variants.»

Optimismu nezaudē

«Patlaban saņemu no Rīgas domes dzīvokļa pabalstu, ko izcīnīju ar lielām grūtībām,» uzsver Helēna. «Ja man nebūtu vecāko bērnu, pat nezinu, kā mēs ar Artūru abi tiktu galā, jo bērnu, kuram ir spināla muskuļu atrofija, pat nav iespējams uz brīdi atstāt mājās vienu pašu, bet man taču jāiet uz darbu, jāpelna nauda iztikai.» Neraugoties uz smago situāciju, Helēna ir mierīga un optimistiska, sarunā viņa neizsaka nevienu institūcijām, bankai vai ierēdņiem veltītu asu vārdu.

Pēc traģiskā gadījuma ar sociālās aprūpes centra Kalkūni iemītnieku daudz uzmanības pievērsts bērnu un jauniešu situācijai aprūpes centros, un interneta komentāros izskanējuši viedokļi, ka ģimenēm par bērniem ar īpašām vajadzībām jārūpējas saviem spēkiem. Helēnas Plāmas stāstītais ir apliecinājums tam, ka ir ģimenes, kas tiešām cīnās saviem spēkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Reālā situācija
Persona un viņas ģimene Rīgā dzīvo kopš 2007. gada, bet oficiāli deklarējusies no 2010. gada maija.

Persona saskaņā ar Zemesgrāmatas datiem no 2008. gada bijusi īpašniece dzīvoklim Jelgavā.

RD Saistošo noteikumu prasības
Jābūt deklarētai dzīvesvietai Rīgā pēdējos piecus gadus.

Izvērtējot sociālās palīdzības piešķiršanu, tiek ņemts vērā tas, lai personai nebūtu nekustamais īpašums.


Jāņem vērā
Iespējas saņemt atbalstu dzīvokļa nodrošināšanā nosaka likums Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā.

Iespēju dzīvot sociālajā dzīvoklī nosaka likums Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām dzīvojamām mājām.

Dzīvokļa meklētāja likteni var ietekmēt arī pašvaldības izdotie noteikumi par reģistrācijas un palīdzības sniegšanas kārtību dzīvokļa jautājumu risināšanā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?