Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Dalī ūsās tikšķ mākoņi

Katru rītu pamostoties, es izjūtu augstāko baudu, ko tikai šodien tā īsti apzinos: tā ir bauda būt Salvadoram Dalī, un izbrīnījies es sev vaicāju, ko gan tādu lielisku vēl varētu veikt šis Salvadors Dalī. Un ar katru dienu man ir grūtāk saprast, kā citi var dzīvot, nebūdami ne Gala, ne Salvadors Dalī,- tā pasaulē zināmākais sirreālisma pārstāvis, spāņu gleznotājs Dalī rakstījis savā Ģēnija dienasgrāmatā (latviski izdota izdevniecībā Jumava 1999. gadā).

No 21. novembra līdz nākamā gada marta beigām Parīzē Pompidū centrā būs skatāma plaša retrospekcija, kurā visā krāšņumā varēs novērtēt, «ko gan tādu lielisku paveicis šis Salvadors Dalī». Un paveicis viņš tiešām ir. Saliekot kopā Dalī 85 mūža gadus, vulkānisko enerģiju un «murgu triumfējošo saprātu» (pašraksturojums), iegūstam vairāk nekā 200 mākslinieka darbu - gleznas, skulptūras, zīmējumus. Pats būdams ļoti aizgrābts no sava ģēnija, viņš to dažādās izaicinošās un ekstrēmās formās, jaucot laiku un telpu kā gogelmogeli, bez mazākās pieticības kripatas pasniedza arī pasaulei. Retrospekcijā īpaša uzmanība veltīta arī Dalī kā vienam no performanču žanra pionieriem, kā arī viņa dalībai teātrī un kino. Tāpēc uz izstādi jādodas arī tad, ja saista sirreālistu - kinorežisora Luisa Bunjuela un «Dalī teātrī» Antonēna Arto - daiļrade.

Retrospekcijas rīkotāji nesola nekādas negaidītas atklāsmes un pārsteigumus. Tā godprātīgi piedāvās visu, ko mākslas mīļotāji no Dalī sagaida: izkusušos pulksteņus (par Dalī slavenāko darbu tiek uzskatīta 1931. gadā tapusī glezna Mīkstie pulksteņi), zilizaļo ainavu nekurienē, kā pirms saullēkta ar baltos galdautos klātajiem galdiem (Dalī jūsmoja par Vermēru, un ainavas klātbūtne, lai arī fantasmagoriski transformēta, viņa darbos ir obligāti klātesoša), degunradžus un tīģerus, cieto, kas tek, un šķidro, kas lido, un, protams, daudz, daudz Galas. Savu slāviskās izcelsmes (Jeļena Ivanovna Djakonova) mūzu un mīļoto, kuru Dalī atvīla kolēģim dzejniekam Polam Eliāram, ekscentriskais un narcistiskais mākslinieks dīvainā kārtā dievināja un pielūdza kā ikonu.

«Viņš ir allaž izaicinošs, patmīlīgs, egocentrisks, nekaunīgs, dažbrīd rupjš - rodas iespaids, ka viņam nav tabu. Taču tas tā nav. Ir viena «aizliegtā zona» - un tās ir Dalī attiecības ar Galu, kurai veltīti vieni vienīgi cildinoši epiteti un sajūsmas pilnas pasāžas,» tā recenzijā par Dalī Ģēnija dienasgrāmatu precīzi raksta Guntis Berelis (berelis.wordpress.com).

1979. gadā notikusī Salvadora Dalī retrospekcija joprojām uzskatāma par visvairāk apmeklēto visā Pompidū centra vēsturē. Visticamāk, šoreiz rekords tiks pārspēts. Kopš 1979. gada Dalī izstādes kļuvušas par vienu no populārākajiem kultūrtūrisma galamērķiem. Par pirmo vietu var pacīnīties sāncensībā ar van Gogu, Klodu Monē un Klimtu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Salvadora Dalī retrospekcija:
Pompidou Centre, no 21. novembra līdz 2013. gada 25. martam.
Plašāk: www.centrepompidou.fr

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?