Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

ES iegrožos dalībvalstu kāri tērēties

Lai nostiprinātu eirozonas aizsardzību pret jaunām finanšu krīzēm, Eiropas Savienības (ES) līderi naktī uz piektdienu karstās diskusijās vienojušies veikt ierobežotus grozījumus Lisabonas līgumā. ES ietekmīgāko valstu Vācijas un Francijas ierosinājums paredz izveidot pastāvīgu fondu jeb tā saukto pastāvīgo krīžu mehānismu finansiālās grūtībās nonākušo dalībvalstu glābšanai.

Noraida Merkeles ideju

ES līderi vienojās, ka dalībvalstīm turpmāk būs jāievēro stingra fiskālā disciplīna, kas nozīmētu striktākus budžeta veidošanas noteikumus un bargas sankcijas pret dalībvalstīm, kuras neiegrožos budžeta deficītu un parādu apmēru, raksta Reuters. Grozījumu galvenais mērķis ir piespiest katru valsti ieviest kārtību savā mājā, lai tās ekonomiskās problēmas neapdraudētu eirozonu, kā tas šī gada sākumā notika ar Grieķiju, kuras valdība ilgstoši vazāja aiz deguna ES, iesniedzot tai melīgu informāciju par savu finansiālo stāvokli, bet vēlāk Atēnām bija jāvēršas pie starptautiskajiem aizdevējiem, lai novērstu valsts bankrotu.

Vairākuma atbalstu neguva Vācijas kancleres Angelas Merkeles ideja atņemt balsstiesības dalībvalstīm, kuras neievēros jauno kārtību, jo tādā gadījumā Lisabonas līgumā prasītos veikt radikālākus grozījumus. «Ja līguma grozījumi paredz samazināt dalībvalstu iespējas balsot, es tos uztveru kā nepieņemamus un, atklāti runājot, tie nav reāli,» sacīja Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozo.

Savukārt Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons panāca, ka ES budžets netiek palielināts par iecerētajiem 5,9%. Arī Vācija un Francija atbalstīja D. Kamerona nostāju, ka pieaugums nevar būt lielāks par 2,9%. Tomēr arī samazinātais pieaugums britu nodokļu maksātājiem izmaksās 500 miljonus eiro (350 miljoni latu), vēsta BBC.

Valstu vadītāji deleģēja ES prezidentu Hermanu van Rompuju sākt konsultācijas ar dalībvalstu valdībām, lai sagatavotu nepieciešamos līguma grozījumus, kas tiks apspriesti nākamajā galotņu sanāksmē decembrī.

Pagaidām iecerēts, ka grozījumi varētu stāties spēkā jau 2013. gada vidū, kad beigs darboties maijā izveidotais pagaidu fonds, kura mērķis ir tirgus stabilizācija pēc Grieķijas parādu krīzes. Lisabonas līguma pašreizējais variants neļauj ES dalībvalstīm uz nodokļu maksātāju rēķina glābt citas parādos nonākušas dalībvalstis no bankrota.

«Šodien mēs pieņēmām nopietnus lēmumus, lai nostiprinātu eirozonu,» pēc emocionālajām diskusijām paziņoja H. van Rompujs.

«Mēs ierosinājām stingru un uzticamu krīzes risināšanas mehānismu, lai garantētu eirozonas kā vienota veseluma finansiālo stabilitāti.»

Vēsture var atkārtoties

Lielu daļu no 440 miljardiem eiro (308 miljardi latu), kas pavasarī tika ieguldīta Eiropas Finanšu stabilitātes fondā, piešķīra Vācija, taču Berlīne bažījas, ka valsts Konstitucionālā tiesa varētu iebilst pret turpmāku palīdzības sniegšanu citām dalībvalstīm, tādēļ visuzstājīgāk atbalstījusi pastāvīgā krīžu mehānisma izveidi.

Tomēr viss nav tik gludi. Lai veiktu grozījumus Lisabonas līgumā, kura izveidošana prasīja vairākus gadus un lielas pūles, lai tas visās ES dalībvalstīs tiktu apstiprināts, vairākās valstīs būs nepieciešams rīkot referendumu. Tas draud ar vēstures atkārtošanos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?