Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Gaidāmā TM vadība liberāļus nepriecēs

Pirmajā acu uzmetienā starp topošo tieslietu ministru Jāni Bordānu un viņa palīgu sadarbībā ar Saeimu, topošo parlamentāro sekretāru Aigaru Lūsi ir visai daudz līdzību - abi ir juristi, abi savu personīgo ideoloģiju definē kā nacionālkonservatīvu, abi ir pārliecināti kristieši (kaut viens katolis, otrs luterānis).

Tomēr starp abiem politiķiem, kurus kā komandu amatiem virza Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK, netrūkst arī pretrunu. J. Bordāns atstāj piesardzīga politiķa iespaidu, kamēr A. Lūsis pauž gana radikālus uzskatus un labprāt uzņemas neoficiāla līdera lomu. Pretrunas ļoti tieši izpaužas arī attieksmē pret līdzšinējā valdības vadītāja Valda Dombrovska (Vienotība) darbu. Kamēr J. Bordāns to slavē, A. Lūsis nekautrējas premjera biroju kritizēt un pat vainot pārmērīgā izdabāšanā ārzemniekiem.

Domājoša cilvēka acis

J. Bordāns, par kura apstiprināšanu tieslietu ministra amatā demisionējušā Gaida Bērziņa vietā Saeima šodien balso speciāli sasauktā ārkārtas sēdē, sarunas laikā atstāj piesardzīga politiķa iespaidu, kurš, atbildot uz jautājumiem, kas skar VL-TB/LNNK ideoloģiski svarīgas tēmas, tajās iedziļinās un aplūko arī pretējās puses argumentus, tomēr cenšas izvairīties no pārāk konkrētas savas pozīcijas definēšanas.

Par politikas jaunpienācēju viņu saukt nevar, jo J. Bordāns kā Latvijas ceļa (LC) deputāts ar tā saukto mīksto mandātu gadu strādājis jau 5. Saeimā. «Viņš bija ļoti precīzs, kluss, neatceros, ka viņš kādreiz karikatūriskā veidā būtu izpaudies no Saeimas tribīnes. Kolēģis, ar kuru saskatoties tu redzi domājoša cilvēka acis un vienmēr vari apspriesties, nesaņemot pretī iecirtīgu vai neiecietīgu viedokli,» tagad bijušo kolēģi Saeimas Juridiskajā komisijā atceras tālaika LC deputāte Kristiāna Lībane (tagad Lībane-Šķēle).

Līdzīgas rakstura īpašības topošajam priekšniekam piedēvē arī daži kolēģi Tieslietu ministrijā, kuri gan tās interpretē negatīvi. «Viņš ir ļoti nosvērts un draudzīgs, bet reizēm liekas pārāk piesardzīgs, atstāj par sevi nepārliecinošu iespaidu,» teica kāda ministrijas darbiniece, kura vēlējās palikt anonīma.

Malā nesēdēs

Savukārt A. Lūsis atstāj ļoti pašpārliecināta cilvēka iespaidu, kurš savu ideoloģisko pārliecību pauž tieši, radot sajūtu, ka tā ir visai radikāli konservatīva.

A. Lūsis politikā ienācis samērā nesen - 2008. gada nogalē, pievienojoties Visu Latvijai!. Kopš tā laika viņš kļuvis par vienu no VL-TB/LNNK līderiem - darbojas partiju apvienības valdē un, pēc mediju ziņām, aktīvi iesaistījies arī pēcvēlēšanu koalīcijas veidošanas sarunās.

«Viņš ir godprātīgs augstas klases profesionālis. Pašpietiekams cilvēks, kuram nav īpašas vajadzības būt vadošā amatā, lai ietekmētu procesus, jo viņa viedoklī tāpat ieklausās,» A. Lūsi raksturoja VL-TB/LNNK Saeimas deputāts Imants Parādnieks, kuru topošais TM parlamentārais sekretārs min kā pirmo vislatviešu politiķi, ar kuru iepazinies.

Savukārt kāds paziņa no juristu aprindām A. Lūsi raksturoja kā «odiozu cilvēku», kurš «prot sakārtot lietas». «Klusais malā sēdētājs noteikti nebūs,» viņš teica.

Visas kārtis Lūsim

Jautāts, kurš no viņiem abiem līdz šim bijis politiski ietekmīgāks, J. Bordāns bez minstināšanās atzīst: «Domāju, ka Lūša kungs. Viņš ir bijis tur [Nacionālajā apvienībā] no paša sākuma, bet es pat neesmu partijas biedrs, kamēr viņš ir partijas valdē, tā ka viņam visas kārtis rokās.» Abi politiķi atzīst, ka viens otru personīgi īpaši labi nepazīst, bet uzsver, ka viņiem esot koleģiāli labas attiecības.

No viņu lietotās retorikas noprotams, ka A. Lūša pozīcija ideoloģiskajos jautājumos ir stipri radikālāka nekā J. Bordānam. Piemēram, runājot par abortu ierobežošanu, ko pēdējā laikā Saeimā cenšas aktualizēt I. Parādnieks, J. Bordāns atzīst, ka «uz to skatos mazāk radikāli». «Piekrītu filozofiskajai nostājai, ka sabiedrībā ir jāmaina attieksme pret šo jautājumu, jo aborts nav kontracepcijas līdzeklis, bet es kā tiesību zinātnes praktiķis esmu saskāries ar to, ka daudz efektīvāka par aizliegumu vai ierobežojumiem ir izglītošana,» viņš skaidro.

Savukārt A. Lūsis atzīst, ka «mana pozīcija abortu ziņā ir nedaudz radikālāka nekā I. Parādniekam». Viņš uzskata, ka, jo tuvāk valsts būtu abortu pilnīgai aizliegšanai, jo labāk. «Ja iedomājamies nogriezni no «viss ir atļauts» līdz «viss ir aizliegts», tad jebkura stadija šajā nogrieznī, kas virzās no pilnīgas atļautības uz aizliegumu, patiesībā ir milzīgs ieguvums. Manuprāt, svarīgi ir valstij demonstrēt savu ideoloģiju šajā jautājumā - labāk būtu pateikt, ka aborti ir aizliegti, bet ir vesela kaudze izņēmumu, nevis pateikt, ka aborti ir atļauti, bet tikai pie virknes nosacījumu, pat ja realitātē tāda kārtība iznāk stingrāka nekā aizliegums ar izņēmumiem,» prāto A. Lūsis.

Sliktais labais premjers

Šādas atšķirības gan, pēc pašu politiķu teiktā, viņu starpā neesot lielas un sadarboties netraucēšot. Tomēr vēl izteiktāka nesakritība parādās viņu attieksmē pret līdzšinējo valdības darbu. J. Bordāns, kurš, vēl būdams Vienotības biedrs, bija premjera V. Dombrovska parlamentārais sekretārs, līdzšinējo valdības darbu vērtē ļoti atzinīgi. «Premjers Valdis Dombrovskis, manuprāt, ir ļoti cienījami vadījis valdību vairākus gadus,» viņš nesen teica intervijā Dienai.

Savukārt A. Lūsis, pret kura kandidatūru uz ļoti ienesīgo maksātnespējīgās Latvijas krājbankas administratora amatu pagājušā gada nogalē iestājās premjers, uz V. Dombrovska biroja darba kritizēšanu nav lieki skubināms. «Man, godīgi sakot, grūti saprast, kāda ir Vienotības ideoloģija kā tāda, bet, spriežot pēc tām darbībām, kas notiek, tā nav vērsta uz nacionālo interešu nostiprināšanu,» viņš apgalvo, norādīdams, ka, viņaprāt, gadījumos, kad bijis jāizvēlas starp Latvijas pilsoni un ārvalstnieku, premjera birojs konsekventi rīkojies par labu ārvalstniekiem. «Manā uztverē ir jābūt pilnīgi savādāk. Ja konkursā piedalās pilsonis un kaut vai draudzīgās ES valsts pilsonis vai nepilsonis, pirmajā vietā mums ir jābūt tam, kas ir mūsu pilsonis. Tikai pēc tam nāk tas, ka viņš ir godīgs, negodīgs, labs slikts, maksā nodokļus, nemaksā nodokļus,» uzskata A. Lūsis.

Premjera birojā gan Dienai uz šādu kritiku atbildēja, ka «Vienotība uzskata, ka godīga starptautiska konkurence ir Latvijas nacionālajās interesēs» un «uzņēmēju vai kādas citas grupas diskriminācija pēc nacionālā principa vai kādas citas pazīmes ir pretrunā ar demokrātijas pamatvērtībām un Latvijas Satversmi».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas ir Aigars Lūsis

Dzimis 1968. gadā, pēc izglītības jurists.
Zvērināts advokāts, maksātnespējas administrators Aigara Lūša birojā.
Pirmoreiz plašākas sabiedrības uzmanības lokā nonācis 2005. gadā, kad neilgi pirms pašvaldību vēlēšanām pēc Tautas partijas kandidāta Jelgavas mēra amatam Arņa Razminoviča iesnieguma Finanšu policijā uzsākts kriminālprocess, kura ietvaros tika nopratināts arī Jelgavas mērs Andris Rāviņš (ZZS). A. Lūsis tika aizturēts uz 10 dienām aizdomās par krāpšanu Jelgavas pašvaldības uzņēmumā, kura maksātnespēju viņš tolaik administrēja. Kriminālprocess gan 2006. gadā tika izbeigts nozieguma sastāva trūkuma dēļ, un A. Lūsis apgalvo, ka tas bijis «politiskais cirks».
Kā pats stāsta, politikā iesaistījies 2008. gada decembrī, kad izvēlējies partiju Visu Latvijai! kā ideoloģiski sev vistuvāko. Pirmais partijas biedrs, ar kuru iepazinies, esot bijis Imants Parādnieks. Šobrīd A. Lūsis darbojas Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK valdē.
2011. gadā bijis pirmais, kurš izvirzīts Latvijas krājbankas maksātnespējas administratora postenim. Pie šī amata gan nav ticis, jo sabiedrībā sacēlusies ažiotāža, ņemot vērā viņa politisko piederību un 2005. gada krimināllietu. FKTK viņa kandidatūru atsauca, jo A. Lūsis «politiskā spiediena dēļ nevarēs kvalitatīvi veikt darba pienākumus».
Apgalvo, ka pats esot lūdzis sev ierādīt zemas vietas partijas vēlēšanu sarakstos, jo nav vēlējies tikt ievēlēts un pamest ienesīgo nodarbošanos. Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra amatam esot piekritis, jo «pienāk brīdis, kad atteikties paliek nepieklājīgi», un atzīst, ka stāšanās amatā nozīmēs «grandiozu ienākumu kritumu», pametot amatus privātuzņēmumos un iesaldējot advokāta praksi.
A. Lūsis ir arī Biķeru evaņģēliski luteriskās draudzes priekšnieks, kā arī padomes priekšsēdētājs a/s KNK mediji, kam pieder 70,68% kapitāldaļu Rīgas apriņķa avīzē. KNK mediju kapitāldaļas, pēc A. Lūša teiktā, pieder viņa sievai Evai Lūsei. Viņa ir Latvijas Radio Ziņu dienesta vecākā producente.

Kas ir Jānis Bordāns

Dzimis 1967. gadā, pēc izglītības jurists.
Līdz 1989. gadam bijis komjaunietis. 1989. gadā iestājies Latvijas Tautas frontē, vēlāk bijis Latvijas ceļa biedrs dibinātājs.
Pēc paša stāstītā, par politiku interesējies vienmēr, bet startēt vēlēšanās pamudinājis 90. gadu sākumā piedzīvotais - studiju laikā strādājot prokuratūrā, gan piedzīvojis teroraktu (spridzeklis sagrāvis prokuratūras sienu, traumējot kādu kolēģi), gan pratinājis vietējos kompartijas funkcionārus augusta puča laikā, gan izkāvies ar PSRS Baltijas kara apgabala kadetiem, kad tie maršējuši uz parlamenta ēku.
5. Saeimā iekļuvis 1994. gadā ar tā saukto mīksto mandātu uz aptuveni gadu. Parlamentā darbojies Juridiskajā komisijā, vēlāk kandidējis no LC saraksta, bet nav ievēlēts.
Kopš 1997. gada zvērināts advokāts, darbojies autortiesību jomā.
2009. gadā pievienojies Pilsoniskajai savienībai (PS), kandidējis no Vienotības saraksta 10. Saeimas vēlēšanās.
2010. gadā kļuvis par premjera Valda Dombrovska (Vienotība) parlamentāro sekretāru, šāds amats tika izveidots, lai nodrošinātu politisko līdzsvaru, veidojot valdības koalīciju.
Pēc izstāšanās no Vienotības pievienojies biedrībai Demokrātiskie patrioti. Kā pats apgalvo, no Vienotības aizgājis, jo «toreiz notika tāda bīstama svārstīšanās uz valdības veidošanu ar Saskaņas centru (SC), kas nāca no tiem, kas bija aiz Vienotības galvgaļa».
11. Saeimas vēlēšanās kandidējis no Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK saraksta, bet nav ievēlēts, kļuvis par tieslietu ministra Gaida Bērziņa parlamentāro sekretāru.
Šobrīd oficiāli bezpartijisks, taču, kad kļūs par ministru, būs jāiestājas vienā no VL-TB/LNNK veidojošajām partijām. Kurā - pagaidām neatklāj, sakot, ka tā būs gandrīz vai nejauša izvēle, jo lielas atšķirības neesot.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?