Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Iekšiņa un āriņa

No saudzīgām rekonstrukcijām līdz pat mūsdienu fleksiblā biroja piemēriem - nedēļas nogalē prezentētie Latvijas arhitektūras un interjera 2013. gada kalendāri piedāvā tā īpašniekam ik mēnesi pāršķirt lapu un «uzturēties» citā pašmāju arhitektu un dizaineru radītā vidē. Šie kalendāri turpina laikmetīgās arhitektūras popularizēšanas izdevumu sēriju Process, kuru no 2008.

gada īsteno arhitekte un žurnāliste Ieva Zībārte un kuras trešā grāmata ar Brigitas Bulas projektētās un iekārtotās brīvdienu mājas Lapiņas fotogrāfiju uz vāka ir gaidāma šī gada nogalē vai nākamā gada sākumā, savukārt kalendāri ļauj iepazīt šīs mājas iekšiņu un āriņu.

«Mani interesē mazā arhitektūra, ar kuru mēs patiešām varam lepoties. Šie nelielie darbi bieži vien ir privāto pasūtītāju iniciatīva - rūpīgi krātu vai mantotu ģimenes naudu viņi izvēlas ieguldīt, lai atjaunotu kādu skaistu Latvijas vietu,» saka Ieva Zībārte, kura šajos kalendāros piedāvā savu redzējumu par procesiem, kas notiek pašmāju arhitektūrā un dizainā. Dzīvokļu interjeri, mājas pie jūras, villas, biroji un viesnīcas - kalendāros ir publicēti 26 spilgti mazās arhitektūras darbi, kuru autori ir Andris Kronbergs, Arnis Kleinbergs, Zaiga Gaile, Mārtiņš Pīlēns, Juris Mitenbergs, Andra Šmite, Liene Griezīte, Agnese Putna, Sintija Vaivade, Ingūna un Holgers Eleri, Andis Sīlis, Brigita Bula, Uldis Lukševics, Reinis Liepiņš, Zane Tetere, Pēteris Blūms un viņu kolēģi projektēšanas birojos.

Ja kāds šī kalendāra īpašnieks aizmirst jūs apsveikt vārdadienā, nevajag uzmest lūpu, jo tajos nav ierakstītas vārdadienas, toties šajos kalendāros Ieva Zībārte ir apkopojusi nozīmīgākos ar arhitektūru un interjeru saistītos starptautiskos notikumus - jau 14. janvārī var doties uz starptautisko mēbeļu izstādi imm cologne Ķelnē. «Augustā nekas nenotiek, jo visi ir atvaļinājumā,» pēc nesekmīgiem meklējumiem Ieva Zībārte ir izdomājusi, ka kalendāru īpašnieki šajā mēnesī var izmantot savu brīvo laiku un, piemēram, doties uz Somiju apskatīt arhitekta un dizainera Alvara Ālto memoriālo māju un darbnīcu Helsinkos.

Kalendāru atvēršanas pasākums ļāva iepazīt jaunu vietu Rīgā - Xcelsior dizaina centru Pārdaugavā, kas atklāts atjaunotā arhitektūras piemineklī, pēc ievērojamā Rīgas pilsētas arhitekta Reinholda Šmēlinga projekta 1911. gadā uzbūvētā pamatskolā. Tā atrodas netālu no topošās Latvijas Nacionālās bibliotēkas, un tajā ikvienam ir atvērtas plašās halles un mācību telpas ar modernisma klasikas un mūsdienu dizaina ekspozīcijām, izstāžu zāli un dizaina bibliotēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?