Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Lai spoki aiziet

Neviens nešaubās, ka baznīcu ēkas ir perfektas koncertiem, jo galu galā tās ir būvētas tieši tā, lai, atrodoties jebkurā apmeklētājiem paredzētā vietā, būtu labi sadzirdamas ne vien ērģeles un koris, bet arī no kanceles runājošā mācītāja balss. Lielākoties tās būvētas laikos, kad mikrofonu un pastiprinātāju ar visos stūros izvietojamiem skaļruņiem nebija un, ja bija, tad nevienam ne prātā nenāca, ka tos kādreiz būs nepieciešams izmantot baznīcā.

Šodien viss ir mainījies un skaņu pastiprinošas ierīces izmanto ne vien teātros un vecās, speciāli būvētās koncertzālēs, bet arī baznīcās, un baznīcu telpu svinīgais interjers ar svētbildēm, svečturiem un altāri, kas iedveš bijību, kalpo drīzāk noskaņas radīšanai, nevis lai nodrošinātu skaņas viļņu netraucētu nokļūšanu līdz klausītāja ausij.

Uzstāties baznīcā sen vairs nav nekas neparasts arī tad, ja nedziedi baznīcas korī vai neesi ērģelnieks. Kopš pagājušā gadsimta visvairāk un daudzveidīgāk izmantota Rīgas Anglikāņu baznīca, kur kopš astoņdesmitajiem gadiem notikuši Bilžu koncerti un ballītes, pēdējos gados arī Skaņu meža organizētie smagās avangarda ģitārmūzikas koncerti. Pirms dažiem gadiem Pēterbaznīcā bija pianista Uģa Krišjāņa koncerts, kurā piedalījās El Mars un Gustavo. Koncertos uz visas Latvijas baznīcām ik gadu ap Ziemassvētkiem dodas veseli popmūzikas zvaigžņu kolektīvi, bet šos vismaz tematiski laikam nevar pieskaitīt pie dievnamu netradicionālas, pēc daža ortodoksālāka kristieša domām, iespējams, ķecerīgas, pieskandināšanas ar tādām dziesmām kā, piemēram, Ghosts (Spoki), lai arī tā būtu par atbrīvošanos no spokiem.

Goran Goras jeb Jāņa Holšteina-Upmaņa koncerts Rīgas Domā 21. februārī pirmoreiz droši ver arī šīs 800 gadu vecās baznīcas durvis, jo akcijā Mans Doms, kurā Jānis iecelts par Rīgas Doma vēstnieku, vairāku gadu garumā paredzēti daudzi un dažādi ar baznīcu tieši nesaistīti kultūras pasākumi. Tad nu šajā projektā pirmajam vārds tika dots Jānim, lai pilnā garumā atskaņotu pagājušā gada nogalē iznākušo trešo albumu Hold Me Close When It Comes, kas ierakstīts, atsakoties no iepriekšējiem elektroniskajiem eksperimentiem un paļaujoties tikai uz akustisku skanējumu. Baznīca nebija pārpildīta, bet brīvu sēdvietu, no kurām būtu ne vien dzirdams, bet arī redzams koncerts, nebija. Pa labi vai pa kreisi no improvizētās skatuves esošajos solos sēdošie ieguva iespēju atrasties gandrīz tik tuvu kā citkārt nesasniedzamajās aizkulisēs, toties viņiem tika laupīts ne vien skatuves pretskats, bet arī perfekta skaņa, kuras plūsma no skaļruņiem pilnīgi loģiski bija baznīcas izejas virzienā. Šo būtu ieteicams paturēt prātā, ņemot vērā, ka koncerti Doma baznīcā vēl notiks.

Jāņa jaunās akustiskās dziesmas baznīcai labi piestāv un skan labi. Izraudzītais pavadošais sastāvs ir perfekts, un, par spīti tam, ka koncerts notiek tik svinīgā vietā kā baznīca, atmosfēra šķiet kā omulīgā mājas ballītē. Galvenais varonis vienīgais spēlē akustisko ģitāru un vajadzības gadījumā to pirms kārtējās dziesmas spēlēšanas nesteidzīgi noskaņo. Ja ierakstā Jānis pats spēlē arī klavieres, tad koncertā, kā orķestrī pacietīgi gaidot savas partijas, par tām atbild augšminētais meistars Uģis Krišjānis.

Tikpat pacietīgi aizmugurē savus mirkļus gaida basists Valters Sprūdžs, bet visu laiku darbībā, ar slotiņām maigi glāstot bungas, sitot pa koka kastīti vai spēlējot metalofonu un baznīcas akustiskajā telpā panākot tādu kā palēninātu iepriekšējo gadu dziesmas The List versiju, ir bundzinieks Mārtiņš Miļevskis. Lai iedziedātos tikai nepieciešamajās vietās, it kā viegli un nepiespiesti sajūtot, ka tieši šis ir tas īstais brīdis, tāpat visu koncerta laiku līdzās viņam sēž un skatu krāšņo Kate Pāvula no meiteņu grupas Sus Dungo. Trompetisti Normunds Grīslis un Uģis Grīsniņš-Grīslis kā kareivji ierodas un nostājas priekšā, lai iepūstu taurēs, tikai uz savu parādi, tāpat kora Balsis dalībnieki pilnās Latvijas ziemas uniformās pēc mežmalā piestājuša klases ekskursiju autobusa principa - puiši pa labi, meitenes pa kreisi -, lai klausītājam panāktu nepārprotami nojaušamu stereoefektu.

Baznīca ir ieņemta! Kurš nākamais? Gribētos dzirdēt arī kādu populāru mūziķu koncertu, kurā tiktu izmantoti nevis mikrofoni, bet baznīcas akustiskās iespējas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?